Ako hneď zlepšiť životosprávu? Návod pre začiatočníkov

30. januára 2020
Powerlogy

Jednoduchý návod a základné princípy raňajok, obeda a večere pre praktické zlepšenie vašej životosprávy. Aplikujte aspoň 5 dní v týždni tento režim. Ak ho aspoň na 80 % dodržíte, tak máte garanciu zvýšenej produktivity a prvých víťazstiev na ceste k pokročilej Power výžive tela i mozgu.

Milión informácii, milión odborníkov a špekulácii…

Väčšina ľudí chce žiť zdravšie a kvalitnejšie, ale zdá sa im príliš komplikované začať a základnú vylepšenú životosprávu považujú za „rocket science.“

Veľa ľudí bojuje s nedostatkom motivácie a energie. Ak ju aj majú, tak sa zvyknú odpáliť v práci, zanedbať svoju životosprávu a tak si ich telo po 30-tom roku života vypýta svoju daň.

Ako konkrétne? V noci nespia, ráno vstávajú vystresovaní s tým, že zase je pred nimi jeden deň v kolotoči. Potom študujú internet a rôzne autority. Keď však príde deň „D“ a majú urobiť zmenu, ozve sa ich myseľ so skvelým odporúčaním a spochybnením všetkého, čo si predsavzali.

Súhlasíte? Možno áno, možno nie …

Na túto tému sme sa porozprávali s „biohackerom“ Dušanom Plichtom, zakladateľom firmy Powerlogy. Dušan sám priznáva, že nie je žiadny „geniálny robokop“ a tiež niekedy zápasí s disciplínou, pevnou vôľou, novými informáciami a výstražnými vedeckými štúdiami.

Ako hovorí samotný Dušan: ,,Najväčším problémom je podľahnúť gourmet jedlu pre emóciu a chuť, ale energeticky nás to unaví a zaťaží naše trávenie. Potom prichádza horší spánok a nízka produktivita.“

3 Základné kroky pre zlepšenie životosprávy pre začiatočníkov.

Ide o princíp, pravidelnosť a ukončenie špekulovania. Rovnako je dobré počúvať svoje telo a pochopiť, či vám ráno chutí raňajkovať viac vajcia, alebo jogurt, alebo si dať Power Coffee s maslom a MCT olejom. Je dobré si tiež zvážiť vašu preferenciu večere a keď sa vám žiada snack, tak siahnite po ovocí, kvalitnej horkej čokoláde alebo orechoch.

Na raňajky si môžete dať Power Coffee s maslom a MCT olejom. Foto: Powerlogy
Na raňajky si môžete dať Power Coffee s maslom a MCT olejom. Foto: Powerlogy

1. Krok raňajky

Na raňajky aplikujte princíp výberu múdrych sacharidov a ich minimalizácie. Nemusíte riešiť detaily toho, či si spravíte z vajec praženicu, či volské oko. Riešte suroviny, kde záleží na tom, aby boli vajcia „domáce“ a tuky vo vysokej kvalite.

Alebo netypické raňajky s Power Coffee. Káva s maslom (alebo s ghee maslom) a MCT olejom nie je zázrak na chudnutie, ale ak si ju správne zaradíte do vášho komplexného jedálnička, tak vám prinesie mnoho metabolického úžitku. Najdôležitejšou výhodou je to, že vďaka Power Coffee s MCT olejom a maslom dokážete svoj metabolizmus vytrénovať.

V jednoduchosti to znamená, že telo učíte lepšie spaľovať tuky. Ak by ste sa chceli hlbšie ponoriť do vedeckých súvislostí, tak ide o aplikáciu cyklickej ketózy, ktorú viete aktivovať práve vďaka špeciálnym MCT tukom.

2. Krok Obed

Na obed je najväčšou výzvou neakceptovať bežné denné menu z najbližšej reštaurácie, ale ísť vlastnou cestou. Polievka + jedlo bez klasickej sacharidovej prílohy (pečivo, cestoviny, zemiaky, ryža, rezance…). Skvelou voľbou sú rôzne šaláty s mäsom , či ovčím, kozím syrom. Ryby so zeleninou, alebo pre vege ľudí pomalé sacharidy ako správne upravené strukoviny. 

3. Krok večera

Neriešte a za odmenu po kvalitnom dni si doprajte jedlo, na ktoré máte chuť, avšak s dodržaním štandardov kvality a výberom vhodných surovín. Čo to v praxi znamená?

Je rozdiel dať si steak so zeleninou a pohárom červeného vína versus cestoviny s mortadellou a supermarketovým eidamom. Ak na varenie nemáte čas, zájdite do obchodu po domáci kváskový chlieb a natrite ho bryndzovou, vajíčkovou, alebo inou pomazánkou, pridajte zeleninu a „voilá“, skvelá večera je na svete!

Zdravý obed môže vyzerať aj takto. Foto: Powerlogy
Zdravý obed môže vyzerať aj takto. Foto: Powerlogy

Treba však upozorniť, že toto nie je jediná cesta a zlepšovanie životosprávy je krásna a komplexná záležitosť, do ktorej vstupuje aj otužovanie, silový, vytrvalostný a intervalový tréning a asi najviac kvalita vášho spánku.

O odborníkovi

Podnikateľ, inovátor, biohacker a dobrodruh. Tak sa dá charakterizovať Dušan Plichta, ktorý svoju vášeň pre chutné jedlo a vylepšovanie životosprávy premenil do značky Powerlogy. Ide o koncept funkčných potravín čistej chuti, ktoré dodávajú kvalitnú energiu pre telo aj mozog. Vďaka inovatívnemu prístupu zlepšuje stravovacie návyky mnohým domácnostiam na Slovensku i v Českej republike. Viac sa o Dušanovi dočítate na www.dusanplichta.com

Foto: Powerlogy

1/1
Zavrieť reklamu