Ako stromy čistia vzduch v meste

4. februára 2020
Stromy čistia vzduch v meste. Foto: Shutterstock

Skleníkové plyny, ktoré spôsobujú globálne otepľovanie, prúdia globálne, a tak výhodu zo stromov, ktoré regulujú klímu, máme všetci, nech už tie stromy rastú kdekoľvek.

Áno, ťažšie sa nám predstavuje, aký vplyv na nás majú stromy, ktoré rastú napríklad v Brazílii. Ničivé požiare, ktoré sa v poslednej dobe udiali na mnohých miestach sveta, sú príliš ďaleko na to, aby sme si s nimi robili starosti. Sústreďme sa ale na stromy, ktoré rastú okolo nás v našich parkoch, školských záhradách, atď. Aj tie majú pre nás veľký význam, dokonca ešte väčší, pretože kvalita vzduchu, ktorý dýchame, je úzko spojená so stromami v našom najbližšom okolí.

Ťažko si predstaviť, aký vplyv na nás majú stromy, ktoré rastú napríklad v Brazílii. Foto: Shutterstock
Ťažko si predstaviť, aký vplyv na nás majú stromy, ktoré rastú napríklad v Brazílii. Foto: Shutterstock

Stromy majú nielen globálne, ale aj miestne prínosy a sú nevyhnutné na ochranu našej planéty aj nášho zdravia.

Čo také stromy lemujúce naše ulice a rastúce na našich dvoroch pre nás robia? Okrem toho, že prijímajú oxid uhličitý CO2, nás chránia aj pred látkami, ktoré znečisťujú ovzdušie okolo nás. Napríklad od ozónu O3 a NO2. Tieto dva plyny stromy dokážu vstrebať rovnakými pórami, ako keď dýchajú na CO2. V prípade ozónu O3 sa strom poškodzuje chemickou oxidáciou alebo „spálením“ rastlinného tkaniva.

Fotosyntéza, schéma, proces, vzorec. Foto: Shutterstock
Fotosyntéza. Foto: Shutterstock

Stromy redukujú prach v našom okolí

Stromy znižujú aj vplyv prachových častíc – rôznych chemikálií a sadzí, ktoré spôsobujú ochorenia dýchacích ciest a srdca.

Kieron Doick, šéf Urban Forest Research Group v Surrey to odpozoroval tiež. „Býval som na veľmi rušnej ceste a videl som, ako sa prach ukladá na mojich parapetách. Pred záhradu som zasadil hrubý rýchlorastúci živý plot, ktorý mal fungovať ako zábrana pred škodlivinami. Keď som ho strihal, musel som nosiť rukavice, pretože moje ruky by boli polepené od zvyškov znečistenia.”

Živý plot - lepší ako umelý. Foto: Shutterstock
Živý plot – lepší ako umelý. Foto: Shutterstock

Častice vo vzduchu môžu byť pevné alebo kvapalné. Pochádzajú z motorov áut, stavenísk, požiarov a ďalších zdrojov.

Častice sú miniatúrne (ako prach) alebo ešte menšie. Tie najmenšie častice sú také malé, že si môžete myslieť, že sú plynné. Ich účinky nepoznáme, aj keď nedávno ich vedci spojili s ochoreniami mozgu ako napríklad demencia. Stromy niektoré z najmenších častíc zachytia cez svoje póry. Ale čo so zvyškom tejto špiny?

Stromy niektoré škodlivé látky zachytávajú cez póry. Foto: Shutterstock
Stromy niektoré škodlivé látky zachytávajú cez póry. Foto: Shutterstock

Hlavným dôvodom, prečo sú stromy potrebné v znečistenom meste je to, že fungujú ako fyzická bariéra, ktorá blokuje škodlivé látky, aby sa nemohli dostať k ľuďom. Ako ten živý plot.

Predstavte si, že sa zasadí rad stromov medzi školským ihriskom a rušnou cestou. Účinok je podobný postaveniu tehlovej steny, hovorí chemik atmosféry Paul Monks.

Stromy prachové častice buď rozptýlia do vzduchu, alebo fungujú ako povrch, na ktorý sa častice ukladajú.

Častice teda nie sú absorbované, ale buď sa lepia na listy a kôru alebo, ešte častejšie, sa rozptýlia a presunú inam.

Sadenie pre budúcnosť

Kieron: „Ak máte stromy po oboch stranách ulice a ich koruny sa hore rozrastajú a spájajú, potom, logicky, zachytávajú znečistenie. Mix stromov rôznych výšok vytvára ešte lepšie prúdenie vzduchu, čo pomáha rozprášiť škodlivé častice. Avšak kým zo stromu získame to najlepšie, čo sa týka kvality ovzdušia, musíme hľadieť do budúcna a zvážiť v meste aj zástavbu, smer a rýchlosť vetra, výšku budov.

Takže ak sú stromy také dobré na to, aby sme sa zbavili znečistenia vzduchu, prečo ich jednoducho nezasadíme veľa?

Stromy nás chránia pred škodlivými látkami. Foto: Shutterstock
Stromy nás chránia pred škodlivými látkami. Foto: Shutterstock

V Manchesteri majú napríklad projekt, ktorý má za cieľ zasadiť strom za každého človeka žijúceho v meste. Sadanie stromov nie je zlý nápad, hovorí Paul, ale nemali by sme zabúdať, že to je iba jedna časť riešenia kvality nášho vzduchu. Pre porovnanie, keď nechcete kávu s mliekom, mlieko si do nej nenalejte a nezamiešajte, a potom sa nepokúšajte ho odstrániť. To znamená, že je naozaj ťažké odstrániť znečistenie znova naspäť zo vzduchu bez ohľadu na to, koľko stromov zasadíme.

Ďalším potrebným riešením je prestať vytvárať znečistenie.

Keďže stromy časť znečistenia neodstránia, iba ho rozptýlia, znečistenie len tak nezmizne. Iba s ním prichádzame menej do kontaktu. Cez leto môže zelená stena zo stromov a kríkov ochrániť detské ihrisko, ale cez zimu holé konáre neposkytnú ochranu od znečistenia.

Strom neposkytne takú ochranu cez zimu ako cez leto. Foto: Shutterstock
Strom neposkytne takú ochranu cez zimu ako cez leto. Foto: Shutterstock

Za určitých podmienok môžu stromy dokonca pridať znečistenie uvoľňovaním nestálych organických zlúčenín, ktoré spolu s oxidmi dusíka z dopravy tvoria ozón, ale to platí pre určité druhy stromov vo veľmi znečistených mestách ako Los Angeles.

Ďalšie pozitíva stromov

Dôvodov sadiť stromy je viac ako boj so znečistením vzduchu. Stromy sú pekné, čo je tiež dôležité, pretože zeleň prospieva nášmu mentálnemu zdraviu. Zachytávajú dážď, v lete poskytujú tieň, a ak sú dobre umiestnené, môžu pomôcť ľuďom ušetriť za klimatizáciu. Takže ak hovoríme o sadení stromov, tak to súvisí s týmto všetkým.

Zeleň vplýva na to, či sme šťastní. Foto: Shutterstock
Zeleň vplýva na to, či sme šťastní. Foto: Shutterstock

Samozrejme, naše miestne stromy môžu tiež prispieť k zmierňovaniu globálnej klimatickej zmeny, takže majú priamy aj nepriamy vplyv na naše zdravie – klimatická zmena už vplýva na zdravie aj na úrodu. Preto čím viac stromov v mestskom prostredí, vlastne všade, tým lepšie. Stromy jednoducho nemajú negatíva.

Zdroj: edu.rsc.org/

1/1
Zavrieť reklamu