Sadnite si na bicykel: Tri tipy na cyklotrasy, ktoré sa oplatí prejsť

Sadnite si na bicykel: Tri tipy na cyklotrasy, ktoré sa oplatí prejsť. Foto: Michiel Rotgans

Cyklistika je láska. Ak si vás raz získa, na bicykli môžete prejsť naozaj veľkú časť východného, stredného či západného Slovenska. Cyklotrasy vás zavedú do zaujímavých lokalít a miest, ktoré práve vďaka výhľadu zo sedla bicykla si najviac zamilujete.

Príjemná jazda na biku nie je len o naháňaní kilometrov či formovaní kondičky. Spoznajte krásy našej krajiny jedinečne zo sedla bicykla. Práve preto sme pre vás vybrali zaujímavé cyklotrasy naprieč Slovenskom. Akonáhle bude počasie podľa vášho gusta, určite vyskúšajte jednu z týchto cyklotrás.

Kráľova hoľa. Foto: Lenka Bollova
Kráľova hoľa. Foto: Lenka Bollova

Západné Slovensko: To najlepšie z Malých Karpát

Cyklotrasa Doľany – vodná nádrž Horné Orešany ponúka to najlepšie z Malých Karpát. Je dlhá približne 42 kilometrov a na svoje si prídu milovníci horskej či cestnej cyklistiky.

Vedie čarovným krasovým územím cez chránené lesy. Milovníkom cyklistiky sa určite bude pozdávať charakter trasy, počas ktorej sa strieda stúpanie a klesanie. Cestou natrafíte na skutočné prírodné poklady, akými sú napríklad vyvieračka, jaskyňa a aj potok. 

Na vodnej nádrži Horné Orešany sa dá občas spozorovať pár orliaka morského, ktorý je jediný v Malých Karpatoch. V lete si môžete oddýchnuť a nabrať sily v rekreačnom stredisku Majdan.

Ak sa rozhodnete trasu zdolať, mali by ste myslieť aj na výbavu. Pri dlhšej trase sa vám bude hodiť držiak a obal na smartfón. Ak si chcete mobil uchrániť pred nárazmi a pádmi, stavte na profi cyklopočítač.

Upevniť si takýto doplnok na bicykel môžete na výšku alebo šírku. Nezabudnite na fotodokumentáciu trasy, aby ste ju mohli odporučiť ďalším vyznávačom horskej cyklistiky.

Držiak a obal pre iphone 7 BBB
Držiak a obal pre iphone 7 BBB

Kráľovská cyklotrasa na Kráľovu hoľu

Kráľova hoľa je najvyšší kopec, ktorý na Slovenku môžete zdolať na bicykli. Treba sa však riadne pripraviť a nič nenechať na náhodu. Takmer 12 kilometrov dlhá, stredne náročná cyklotrasa je zložená z asfaltovej, ale aj lesnej cesty.

Cyklotrasa na Kráľovu hoľu. Foto: Lenka Bollova
Cyklotrasa na Kráľovu hoľu. Foto: Lenka Bollova

Výšľap zo Šumiacu cez Národný park Muránska planina je strmý a náročný. Po asfaltovej ceste na vás čaká poľná cesta, na ktorej sa časom nachádza viac kameňov. Pri horskej cyklistike to však nie je žiaden problém. Približne v polovici trasy sa poľná cestička plná kamienkov zmení na asfaltovú a stúpanie sa zmierni.  Cyklotrasa ako z rozprávky sa môže začať. Počas nej sa vám ukážu krásne výhľady na priľahlé kopce a doliny. Na vrchol Kráľovej hole je to už len kúsok!

Na hrebeni musíte počítať so zmenami počasia i silným vetrom. Aj keď sa na váš bicykel môžete spoľahnúť v každom smere, vaše oblečenie vás môže ľahko zradiť. Pred cestou určite myslite na funkčné oblečenie, ktorému sa na vrchole Kráľovej hole pri najdivokejšom počasí určite poďakujete. Termoprádlo vám poskytne potrebné teplo, ktoré pri spaľovaní energie telo potrebuje. Funkčné oblečenie na cyklistiku alebo turistiku určite pozitívne ovplyvní váš výkon.

Castelli teplý nátelník s dlhým rukávom
Castelli teplý nátelník s dlhým rukávom

V ústrety vetru či nepríjemnému hmyzu vám určite pomôžu cyklistické okuliare. Tie spríjemnia vašu cyklotúru v každom smere. Pozerajte sa na svet cez tónované sklá a nenechajte, aby vám niečo bránilo vo výhľade. Cyklistické okuliare by ste zo svojej výbavy nemali vynechať.

Východné Slovensko: Z mesta do prírody Hornádskou cyklotrasou

Hornádska cyklotrasa patrí medzi obľúbené trasy všetkých cyklistov na východe Slovenska. Niet divu, veď z ruchu veľkomesta sa za malú chvíľku dostanete do lona prírody.

Trasa začína netradične. Z košického sídliska Nad jazerom, v časti Krásna sa bez problémov dostanete na ľahkú poľnú cestu popri rieke Hornád. Stredne náročná trasa ponúka asfaltovú, poľnú a lesnú cestu, ktorou sa po pár hodinách dostanete do cieľa – na Červený vrch pohoria Slanských vrchov.

Po krátkom úseku sa dostanete k obci Ždaňa, kde vystúpite na vrchol pri cintoríne. Po tomto výstupe vás poľná cesta zavedie smerom na východ k hájovni Červený vrch. Z tohto miesta sa vám otvorí zaujímavý pohľad na rovinu smerom k oceliarňam, ktoré nenarúšajú ráz jedinečnej krajiny. Pri dobrej viditeľnosti sa na obzore objavia aj modré vodné plochy či východ Slovenského Rudohoria.

Pri kochaní sa na takéto výhľady je dobré zastať. Na chvíľku si vydýchnuť, odpočinúť či občerstviť sa. Pri cyklopotulkách našou krajinou je nevyhnutné doplniť pitný režim či energiu v každom počasí. Základom dobrej cyklotúry je, samozrejme, voda, ktorú by ste mali mať vždy po ruke. Fľaša na bicykel by mala byť  z ľahkého materiálu a pevne uchytená v stojane na fľašu.

Už viete, na akú cyklotúru sa vyberiete? Nezabúdajte, na svoju bezpečnosť. Príjemnú cyklotúru si užijete len s vhodným vybavením, ktoré vám dopraje pohodlie a ochranu.   

Foto: Lenka Bollova, Michiel Rotgans

1/1
Zavrieť reklamu