Prvé detské lyže. Požičať alebo kúpiť?

1. októbra 2020
Prvé detské lyže. Foto: Shutterstock

Deti si vedia lyžovanie užiť oveľa viac ako ktorýkoľvek dospelý. Nezáleží im na tom, či majú takú alebo onakú značku lyží, ich jediný cieľ je dostať sa dolu z kopca pokiaľ možno čo najrýchlejšie. Financovanie tejto zábavy však ostáva na rodičoch.

Ak sa bude dieťa na svahu smiať, bude mať z pohybu radosť a spúšťanie dolu svahom bude chápať ako hru – a máte vyhraté aj vy. Vtedy bude aj pre vás zimná dovolenka či deň strávený na svahu príjemne prežitý čas s plnohodnotným športovým partnerom, a nie len motanie sa po rovnom zjazdovke a počúvanie nárekov o tom, čo všetko sa malému nepáči.

Výber z týchto dvoch scenárov máte v rukách jedine vy a dokážete ho ovplyvniť nielen štýlom výučby jazdenia, ale predovšetkým výberom správnej lyžiarskej výbavy a, samozrejme, aj oblečenia.

Ak sa bude dieťa na svahu smiať, bude mať z pohybu radosť. Foto: SCOTT SPORTS
Ak sa bude dieťa na svahu smiať, bude mať z pohybu radosť. Foto: SCOTT SPORTS

Toto všetko ovplyvní, či bude pre dieťa lyžovanie komfortné a príjemné alebo v opačnom prípade neznesiteľné. Nezabúdajte, že výstroj neznamená len lyžiarky a lyže, ale aj palice, helmu, okuliare, bundu, nohavice a rukavice.

Investícia do odevu a okuliarov je nutná, ostatné si môžete aj požičať. Otázka výberu správnej dĺžky lyží a palíc a veľkosti lyžiarok je však aktuálna či už sa rozhodnete kupovať, alebo prenajať, preto by ste ju nemali podceniť.

Osudovou chybou pri výbere detského výstroja je neubrániť sa myšlienke, či bude dobrý aj na budúci rok, a kúpiť zbytočne veľké veci.

Najčastejšia chyba rodičov

Najčastejšie sa opakujúcou chybou rodičov je pri výbere lyží a lyžiarok nesprávne zvolená veľkosť.

Malé deti ešte nie sú skúsení lyžiari, preto je správny výber výstroja oveľa dôležitejší ako u skúsenejších. Dôvodom je najmä to, aby bola jazda na lyžiach pre deti potešením a mohli tak rýchlejšie dosahovať pokroky a zlepšovať sa. Preto by lyže nikdy nemali byť vyššie než samotné dieťa, dokonca by nemali presahovať ani jeho bradu.

Začiatočníkom a obzvlášť deťom doprajte lyže kratšie.

Ideálne je, keď v prípade úplných začiatočníkov siaha špička zhruba pod pazuchy. V žiadnom prípade neodporúčame kupovať lyže dlhšie, preto ani nerozmýšľajte o tom, že by mali vydržať až tri sezóny. Takto dosiahnete akurát to, že sa na nich bude dieťa pomalšie učiť, pretože krátke oblúky sa mu budú robiť správnou technikou len veľmi ťažko.

Najčastejšie sa opakujúcou chybou rodičov je pri výbere lyží a lyžiarok nesprávne zvolená veľkosť. Foto: Shutterstock
Najčastejšie sa opakujúcou chybou rodičov je pri výbere lyží a lyžiarok nesprávne zvolená veľkosť. Foto: Shutterstock

Pri lyžiach platí pravidlo, že čím je lyža tvrdšia a dlhšia, tým je na snehu síce stabilnejšia vo vyšších rýchlostiach, no ťažšie sa ovláda. Platí to aj naopak. Čím je lyža kratšia a mäkšia, tým je na snehu lepšie ovládateľná, a presne to deti potrebujú.

Keď sa naučia jazdiť kontrolovane a zvládnu aj vyššiu rýchlosť, mali by jazdiť na lyžiach, ktoré im siahajú po plecia, a staršie deti, ktoré už obratne a sebaisto lyžujú na zjazdovkách, si môžu dovoliť obuť lyže dlhé až po oči. Rovnaké pravidlo platí pri výbere lyžiarok.

Na čo sa deti sťažujú

Deti sa najčastejšie sťažujú na to, že ich v lyžiarkach bolia nohy.

U detí viac ako u dospelých platí tvrdenie, že ak nemajú vhodné lyžiarky, jazdenie je pre ne utrpenie. Detská noha síce rastie rýchlo, no pre spokojnosť z jazdy, a o to predovšetkým ide, by nemala lyžiarka presiahnuť detské chodidlo o viac ako pol čísla.

Je zbytočné obúvať viacero hrubých ponožiek alebo inak lyžiarku vypchávať. Ak chodidlo v topánke nedrží, lyža sa nedá dobre ovládať a tiež hrozia otlaky spôsobené šmýkaním sa nožičky v topánke.

Lyžiarky sú najdôležitejší článok celého detského výstroja, pretože zabezpečujú pohodlie na svahu a schopnosť ovládať lyže. Kupujeme si ich síce na krátky čas, no napriek tomu by sme mali ich výberu venovať náležitú pozornosť, pretože môžu dokonca ohroziť zdravie našich detí.

Lyžiarky určené povedzme šesťročným deťom nemôžu dobre padnúť štvorročnému. Sú väčšie, širšie, vyššie a tvrdšie. Ak je topánka príliš veľká a noha sa v nej posúva, môže nežiaducim spôsobom zaťažovať detské kĺby.

Aby teda lyžiarka urobila dobrú službu a bola komfortná aj bezpečná, musí byť predovšetkým vybraná správna veľkosť. Ani vy by ste sa necítili pohodlne v lyžiarkach o dve čísla väčších, tak prečo to očakávate od detí?

Kde získať lyžiarsky výstroj?

Myslíme si, že väčšina vášnivých lyžiarov z radov dospelých ocení výhody kúpy vlastného kompletného výstroja. Patrí k nim najmä to, že vám výstroj vydrží mnoho rokov, pretože nerastiete, viete, ako vám sedí, a dokonale viete odhadnúť správanie lyží v každom teréne. Ale ak vyberáte lyže a lyžiarky deťom, ktoré budú rásť raketovou rýchlosťou, potom stojí za zváženie využiť služby požičovní.

Pred akoukoľvek investíciou je však nutné zohľadniť v prvom rade to, ako často bude dieťa počas zimy lyžovať.

Výstroj pre deti sa oplatí požičať, najmä ak lyžujete len cez Vianoce a jarné prázdniny. Foto: SCOTT SPORTS
Výstroj pre deti sa oplatí požičať, najmä ak lyžujete len cez Vianoce a jarné prázdniny. Foto: SCOTT SPORTS

Ak s ním plánujete stráviť na zjazdovke len pár dní počas sviatkov či prázdnin alebo staršie dieťa musí absolvovať školský lyžiarsky výcvik, rozhodujete sa inak ako v prípade lyžovania takmer každý víkend od Vianoc až po jarné prázdniny. V prvom prípade je možné výstroj požičať jednorazovo na pár dní a v druhom výstroj buď kúpiť, či už nový, alebo v bazári, alebo zvoliť možnosť celosezónnej výpožičky.

Za zmienku tiež stojí služba „rastúce lyže“, zaujímavá najmä pre deti, ktoré majú záujem lyžovať aj ďalšiu zimu, pretože ich to baví.

8 najväčších chýb pri výbere výstroja

  • Výber príliš dlhých lyží, ktoré dieťa nedokáže ovládať.
  • Šetríme na lyžiarkach, ktoré dieťaťu neposkytujú tepelný ani jazdný komfort.
  • Veľká prilba nasadená na hrubej čiapke neposkytne ochranu hlavy.
  • Príliš malé okuliare neposkytnú deťom dostatočné zorné pole.
  • Hrubý šál oblečený namiesto tenkej teplej šatky znemožní rotáciu hlavy.
  • Neracionálny prístup k vrstveniu oblečenia pod vetrovkou.
  • Obúvame viac ponožiek, aby sme vyplnili veľkú lyžiarku.
  • Malým deťom obliekame prstové rukavice, ktoré nenahradia teplo v palčiakoch.

Lyže na jednu sezónu

To, že deti „potrestáte“ o pár čísel väčšími lyžiarkami či dlhými lyžami, je pri kúpe nových viac ako isté. Je pochopiteľné, že ako rodič sa snažíte ušetriť a veríte, že výstroj deťom vydrží čo najdlhšie, no investícia na dlhšie ako jednu sezónu neprinesie dieťaťu želaný komfort.

Jednoducho povedané, dieťa potrebuje krátke lyže a presne sadnúce lyžiarky preto, aby s nimi nemuselo bojovať a nenútili ho k šmýkaniu oblúkov alebo k jazde šúsom, pretože sa mu nebude dať ľahko zatočiť. Nie je teda z hľadiska bezpečnosti a ich lyžiarskeho progresu výhodou, ak dokáže zísť zjazdovku v krátkych oblúkoch pri nižšej rýchlosti, než aby jazdilo rovno z kopca dole?

Tiež sa môže stať, že pri štandardnom vzorci nákupu detských lyžiarok si vaše dieťa zalyžuje prvú zimu síce v nových, ale veľmi veľkých lyžiarkach, no druhú zimu mu už môžu byť malé. Prečo očakávate od detí, že budú 15 rokov čakať na dobre sadnúci výstroj, keď „konečne“ prestanú rásť?

Jasné, málokto si môže dovoliť rok čo rok investovať stovky eur do nákupu nových lyží pre dieťa, ale dá sa to riešiť aj inak. Prvou možnosťou je kúpa použitých vecí z bazáru alebo síce nových, ale v programe „rastúce lyže“.

Ako na detskom výstroji ušetriť?

  • Ak kupujete nové lyže a nemá ich kto zdediť, pamätajte, že keď z nich malý lyžiar vyrastie, môžete ich predať, aby sa vám aspoň časť kúpnej ceny vrátila. Ak sa vám nechce zadávať inzeráty, kupujte v predajni, ktorá ponúka program „rastúce lyže“. Tie vám vymenia za väčšie, hneď ako dieťa vyrastie.
  • Druhá možnosť je nákup lyží v bazári, kde sa okrem použitých vecí nájdu aj nové, ktoré nie sú hitom aktuálnej sezóny, preto je ich cenovka podstatne nižšia. Tretia možnosť je výstroj pre dieťa nekupovať, ale požičať ho v požičovni. Toto riešenie je zvlášť výhodné v prípade, že dieťa strávi na lyžiach iba pár dní z celej sezóny.
  • Posledná možnosť je využiť celosezónnu výpožičku, ktorá je oveľa lacnejšia ako kúpa výstroja. Treba však rátať so zálohou, ktorú musíte zložiť pred ich požičaním.

Možnosti výpožičky výstroja

Prvou možnosťou je klasický prenájom výstroja v požičovni v lyžiarskych strediskách alebo v hotelovej požičovni, ktorých služby sú primárne určené na jazdenie počas pobytu v horách. Ich najväčšou výhodou je najmä skutočnosť, že si nemusíte robiť starosti s transportom lyží z miesta bydliska.

Ak teda nemáte nosič či box na strechu a máte menšie auto, určite oceníte túto výhodu. Pri skúšaní lyžiarok v požičovni v lyžiarskom stredisku hrá rolu fakt, že dieťa sa už väčšinou nemôže dočkať, ako vyrazí na svah, a preto chce mať „nepríjemné“ záležitosti skúšania rôznych lyžiarok čo najskôr z krku a je neposedné.

Ani vy by ste sa necítili pohodlne v lyžiarkach o dve čísla väčších, tak prečo to očakávate od detí? Foto: SCOTT SPORTS
Ani vy by ste sa necítili pohodlne v lyžiarkach o dve čísla väčších, tak prečo to očakávate od detí? Foto: SCOTT SPORTS

Naproti tomu, keď lyžiarky kupujete, tak môžete (a mali by ste) stráviť niekoľko hodín v obchodoch so skúsenými predajcami, ktorí mu odmerajú chodidlo a poradia, ktoré modely sedia najlepšie.

To isté platí aj o požičovni. Ak sa predsa len rozhodnete si výstroj požičať, nerobte tak v zhone a na poslednú chvíľu. Nájdite si radšej požičovňu v mieste bydliska a vyskúšajte lyžiarky dôkladne. Po tom, ako vyberiete lyžiarky, vyberte si k nim lyže, ktorých viazanie vám personál nastaví, čo tiež istý čas trvá. Výstroj ešte doplňte o paličky a vybrané kusy si v požičovni rezervujte na termín lyžovačky a potom si ich už len vyzdvihnite deň pred odchodom. Takto nezažijete žiadny stratený čas na svahu, unáhlené rozhodnutie a potom plač, že dieťa bolia nohy.

Podľa cenníka požičovní si však vypočítajte, či sa vám v prípade viacerých výletov za snehom neoplatí viac celosezónna výpožička, ktorá si medzi lyžiarmi nachádza čím ďalej, tým viac fanúšikov. Jej výhodou je, že nemusíte čakať v požičovni zakaždým, keď idete na svah, vaše deti môžu mať vždy tú správnu veľkosť lyží a lyžiarskych topánok, ktoré nemusíte doma počas leta skladovať ani sa starať o ich servis. Počítajte však so zálohou, ktorú vám vrátia, keď vy na konci zimy kompletný výstroj vrátite.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock, Derleyn Keno

1/1
Zavrieť reklamu