Bežeckí špecialisti preverili novinky od Asics a Hoka One One

Robo s Asics Gel-Fujitrabuco 8 a Asics Gel-Noosa Tri 12

Ostrieľaní bežeckí špecialisti Paťo, Robo a Maťo z Bezeckepotreby.sk si zobrali pod drobnohľad najväčšie novinky od Asicsu a majstra tlmenia, značky Hoka One One.

Testoval Robo:

1. Asics Gel-Fujitrabuco 8

Moja posledná skúsenosť s modelovým radom Fujitrabuco bola pri verzii 5 a odvtedy sa toho zmenilo naozaj dosť. Fujitrabucu narástli poriadne zúbky a stal sa z neho predátor, ktorý sa nezľakne ani toho najnáročnejšieho terénu.

Robo s Asics Gel-Fujitrabuco 8 a Asics Gel-Noosa Tri 12
Robo s Asics Gel-Fujitrabuco 8 a Asics Gel-Noosa Tri 12

Fujitrabuco 7 bola možno až príliš masívna teniska, ale verzia 8 zopár gramov zhodila a naozaj jej to pristane. Technicky spracovaný zvršok zaisťuje odolnosť a perfektnú fixáciu chodidla. Šírka v prednej časti mi sedela ako uliata a čo sa týka pohodlia vo vnútri, bol som nadmieru spokojný.

V Asicse tvrdia, že  podrážka použitá v tomto modelovom rade je najlepšia na trhu. Je výborná – to bez debaty. Ale či je najlepšia, to ťažko posúdiť. Myslím si, že to je skôr na subjektívnom názore a skúsenosti každého bežca, ale za seba môžem povedať, že počas behu podrážka vynikajúco reagovala na všetky podnety, ktoré som jej vyslal, a mohol som sa na ňu spoľahnúť v každom teréne.

Určite netreba zabúdať ani na fantastickú mieru tlmenia, ktorú ponúka medzipodrážka Flytefoam. Beh je veľmi pohodlný aj na tvrdšom povrchu a pri odrazoch táto technológia krásne vracia energiu. Fujitrabuco určite odporúčam každému bežcovi, ktorý hľadá maximálne odolnú a stabilnú trailovku s dobrým tlmením aj na náročnejšie technické traily.

2. Asics Gel-Noosa Tri 12

Legenda sa konečne vrátila! A ako býva dobrým zvykom, opäť ide o farebné šialenstvo. Gel-Noosa Tri je synonymom triatlonovej obuvi a pri najnovšej verzii s modelovým označením 12 na to upozorňuje každý jeden detail. Či sa už jedná o „oko“ v jazyku, prípadne „strap“ na päte na ľahšie obúvanie v depe.

Za zmienku stoja triatlonové šnúrky, teda gumičky. Tým by  možno prospelo, keby boli trochu dlhšie – niekomu možno bude Noosa pri ich použití priúzka, a to hlavne v oblasti priehlavku. V balení potom samozrejme nájdete aj klasické šnúrky, ktoré tento problém eliminujú.

Strihovo sedí nová Noosa fenomenálne. Chodidlo je perfektne fixované, ale nie je stiesnené. V prednej časti je dostatok miesta, a tak sa netreba báť, že prsty nebudú mať dosť priestoru, ako to býva zvykom pri tempovej či pretekárskej obuvi. Zvršok je ľahučký, extrémne priedušný a pripravený aj na bosú nohu. Ja osobne som v nich však behal iba s ponožkami.

A ako sa teda v Noose behá? Ani neviete, že ju máte na nohe. Dokážete si v nej užiť aj pokojné vyklusanie, ale cítiť z nej rýchlosť. Medzipodrážka podľa mňa poskytuje strednú mieru tlmenia, ale pri bounce-back efekte, ktorý je umocňovaný Propulsion Trusstic systémom, cítite, že Noosa má vo svojej DNA rýchlosť. Samozrejme sa teda cíti lepšie pri rezkých výbehoch vo vyšších tempách. Tento model určite odporúčam nielen zanieteným triatlonistom, ale všetkým bežcom, ktorí hľadajú rýchlu a dynamickú bežeckú obuv na intervalové tréningy, tempové behy či preteky.

Testoval Maťo

3. Hoka One One Speedgoat 4

Hoka chce byť značkou, ktorá sa bude páčiť. Je to vidieť na každej jednej kolekcii, na každom novom modeli. A je to vidieť aj na Hoka Speedgoat.

Živo si pamätám, ako som sa tváril, keď som otvoril škatuľu Speedgoat prvej generácie a o páčení sa nemohlo byť ani reči. A hľa. Je tu už štvrtá generácia, ktorá sa mi nesmierne páči.

Maťo s Hoka One One Speedgoat 4
Maťo s Hoka One One Speedgoat 4

Ale beh nie je len o páčení. Bežecká obuv jednoducho musí fungovať. Keď som bol naposledy behať ešte v tretej generácii, počas behu som rozmýšľal, v čom sa môže Speedgoat posunúť. Lebo, úprimne, mne veľa vecí na zlepšenie nenapadlo. Na predošlom modeli som nenašiel nič, čo by akútne potrebovalo zmenu.

Ak ste fanúšikom trailov a chcete výraznú mieru tlmenia, tretia generácia sa vám pocitovo musela páčiť. Je tu Speedgoat 4 a ja som rád, že Hoka ho stále dokáže posúvať na vyššiu úroveň. Speedgoat ma, čo sa týka podrážky, nikdy nesklamal.

Výborný grip v akomkoľvek teréne však teraz dostáva vylepšenia. Máme tu dve hustoty Vibramu,  každá lamela má koniec užší ako začiatok, čo skvele funguje na blatistých úsekoch. Blato z nich odletuje skutočne okamžite. Nová je aj oblasť pod pätou, kde väčšia plocha Vibram podrážky lepšie chráni pätu pred ostrými skalami. Miera tlmenia ostala rovnaká, a to je dobre. Čo sa ale opäť zmenilo, je zvršok. Pribudol odolnejší materiál, lepšia stabilizácia chodidla, ale hlavne nový tvar pätového lôžka. Zmena ktorá vyzerá nepodstatne, ale výrazne zlepšuje pocit stability na nerovnom teréne.

Historický odkaz nesie jazyk, ktorý tvorí len jedna vrstva tak, ako to bolo zvykom v začiatkoch značky Hoka. Ja sa z nového Speedgoat-u naozaj teším, lebo s ním bude v teréne ešte lepšia zábava. Ak teda hľadáte ľahkú, ale dobre odtlmenú bežeckú obuv do terénu, určite rozmýšľajte aj nad Hoka Speedgoat 4.

4. Asics GlideRide

Úprimne, keby som nevidel logo značky Asics, povedal by som, že to je istotne Hoka, ktorá sa snaží dotiahnuť zvrškom na Asics. Podľa výrobcu je model GlideRide členom novej kategórie Ride Series, kde má hrať hlavnú rolu efektivita. Efektivita pri každom jednom bežeckom kroku. S týmto trendom začal exkluzívny model Metaride a pokračuje v ňom „lacnejší” Glideride. A aký vlastne je?

ASICS Glideride
ASICS Glideride

Kedže mám v značke Hoka nabehaných stovky kilometrov, bol som naozaj zvedavý, aký to bude pocit. Lebo GlideRide od Asicsu sa na Hoku ponáša hneď vo viacerých veciach: má len 5mm drop, výraznú kolísku v prednej časti, vyššiu medzipodrážku. No keď dvaja robia to isté, výsledok nie je rovnaký.

Samozrejme netvrdím, že cieľom Asicsu bolo kopírovať Hoku, pretože odlišnosti tu naozaj sú. V GlideRide cítiť DNA značky Asics. Zvršok je prepracovaný do detailu.

Tým, že ste vyššie a máte kolísku v prednej časti, mohla by utrpieť stabilita. To sa však v GlideRide nekoná. Asics výrazne zapracoval na tvare päty a cítiť to pri každom kroku.

Medzipodrážka je tvorená mixom materiálov Flytefoam Lyte a Propel a oproti Hoke je GlideRide oveľa viac dynamický, čo cítiť hlavne pri odraze. Rovnako miera kolísky je ešte výraznejšia.

Aj keď ide o neutrálnu bežeckú obuv, mne pripadá byť naozaj stabilná. Ak ste teda aj mierny pronátor, nemusíte sa jej báť. Asics GlideRide vám poskytne úplne nový pocit z behu. Je to hltač kilometrov, s ktorým vás behanie bude baviť.

Ak ste už niekedy poškuľovali po Hoke, ale stále vám niečo ku konečnému rozhodnutiu chýbalo, vyskúšajte GlideRide. Ak hľadáte ďalšiu skvelú cestnú tréningovú tenisku na veľa kilometrov, rozhodne to s modelom GlideRide skúste. Určite to nebude model pre každého, ale mnohým z vás sa beh v ňom isto zapáči.

V poslednej dobe som síce kritizoval Asics za to, že prešľapuje na mieste, svoje slová však beriem späť a teším sa, že tu máme opäť výborný model.

Testoval Paťo

5. Asics GT-2000 8

V prvom teste vám predstavím novinku od japonskej značky Asics – model GT-2000 8. Najobľúbenejší pronačný model od tejto značky prešiel výraznou zmenou podrážky, ale aj zvršku. Tenisky ma prekvapili ihneď, ako som si ich obul. Nová pätová oblasť a dvojitý zvršok zaisťujú komfort na tej najvyššej úrovni. V šiestej generácii som už behal a bol som s ňou veľmi spokojný, no nová verzia je úplne iný level. „GéTé dvetisícka“ sa pri behu správa výborne, veľké plus dávam za širšiu prednú časť, takže ak máte širšie chodidlo, určite vám sadne.

Paťo s bežeckými teniskami Asics GT-2000 8 a Hoka One One Arahi 4
Paťo s bežeckými teniskami Asics GT-2000 8 a Hoka One One Arahi 4

Mnohí určite oceníte viac miesta pre prsty. V tomto modeli som behal pomalšie tréningové tempá na úrovni 5:30 – 6 min/ km a bol som veľmi spokojný. Nakoľko som už osobne zvyknutý na nižší drop, trošku mi prekážal až 10 mm vysoký drop, ale to je môj subjektívny názor.

Milovníkom značky Asics určite vadiť nebude. Čo by som vyzdvihol, je výborne vyvážené tlmenie. Nemal som pocit, že by ma tlmenie spomaľovalo, ako to býva pri tréningovej obuvi zvykom. Ako som už spomenul, zmenou prešla aj podrážka. Oproti šiestej a siedmej generácii značka zapracovala na trvácnosti a podrážka by mala skutočne vydržať dlhšie. Do toho ešte nový zvršok, proste paráda. V Asicse na tomto modeli dosť zapracovali a oplatilo sa! Za mňa veľký palec hore! Bežci, ak hľadáte stabilnú tenisku na objemové behy, určite sa u nás zastavte.

6. Hoka One One Arahi 4

Milovníci Hoky, pozor! Ďalšou novinkou, ktorú vám predstavím, je pre niektorých dobre známy model Arahi. Ak ste pronačný bežec, hľadáte stabilnú tenisku s vysokým tlmením a komfortom, potom zbystrite. Prichádza štvrtá generácia obľúbeného modelu Arahi 4!

Ako milovník značky Hoka som sa nevedel dočkať, kedy si budem môcť otestovať novinky, ktoré si pre nás táto francúzska značka na tento rok pripravila. Ako prvú sa mi podarilo otestovať práve Arahi 4. Tá prešla miernymi zmenami. Zmeny sa dočkal zvršok, ktorý lepšie stabilizuje chodidlo a zvyšuje komfort.

Bežci, ktorí majú s Hokou skúsenosť, už asi vedia, čo od nej môžu čakať, no nováčikom je táto značka možno neznáma. Hoka sa prezentuje hlavne tlmením. Bežcom, ktorí majú problém s pohybovým aparátom a chcú ho čo najviac odľahčiť, prípadne sú ťažší a chcú čo najlepšie eliminovať nárazy, odporúčame práve Hoku. Model Arahi 4 môže na prvý pohľad pôsobiť masívne a ťažko, no opak je pravdou. Váži tak isto ako jeho predchodca, teda len 272 gramov, čo je na tréningovú obuv skvelá hmotnosť.

Konštrukcia medzipodrážky je navrhnutá tak, aby umožňovala bežcovi plynulejší prechod do ďalšieho bežeckého kroku, a vďaka kolíske je beh o trochu ľahší.

Je pravda, že bežcom, ktorí majú široké chodidlo, nemusí nová Arahi 4 sedieť perfektne, no Hoka našla riešenie aj pre širšie chodidlo. Arahi 4 je dostupná aj vo verzii Wide, čo znamená, že je v prednej časti chodidla strihovo širšia. Ak teda hľadáte niečo pronačné, ale mäkšie ako GT-2000, vyskúšajte práve Hoka Arahi.

Ak sa vám náš test páčil, určite si pozrite aj náš YouTube kanál Bezeckepotreby.sk, na ktorom testujeme novinky rôznych značiek a poradíme vám v rubrike bežecká poradňa.

1/1
Zavrieť reklamu