Birell tipy na výlety: Užite si marec so snehom aj bez neho

Chata pod Chlebom. Foto: isifa/ Shutterstock

Birell má pre vás 7 tipov pre dobrodruhov, turistov, tých, čo majú málo času alebo si radi vyberú z filmovej ponuky a ochutnajú šálku „pravej“ kávy.

Tip na výlet pod zemou.

Stanišovská jaskyňa v Nízkych Tatrách

Jediná celoročne sprístupnená jaskyňa v regióne Liptov je otvorená každý deň a pre každého, kto sa chce pokochať jedinečným podzemím.

Stanišovská jaskyňa v Nízkych Tatrách. Foto: isifa/ Shutterstock
Stanišovská jaskyňa v Nízkych Tatrách. Foto: isifa/ Shutterstock

S čelovkou na hlave a v sprievode jaskyniarov sa dozviete veľa zaujímavých faktov – napríklad, že najstarší zachovaný nápis na stenách pochádza z roku 2010.

Svoj domov tam našli aj malé potvorky chvostoskoky a netopiere. Teplota v jaskyni je v zime príjemná, pretože neklesne pod 4,5 °C.

Ak budete mať chuť, môžete si vopred so skúsenými jaskyniarmi dohodnúť aj prechod Malou Stanišovskou jaskyňou.

Stanišovská jaskyňa

  • Poloha: Jánska dolina, Liptovský Ján
  • Otvorené: Každý deň od 10:00 do 16:00
  • Cena za vstup: Dospelí 6 €, deti a dôchodcovia 3,50 €

Zimná turistika pre dobrodruhov

Výstup na Chleb v Malej Fatre

Hľadáte únik z civilizácie, krásnu prírodu a čistý horský vzduch? Pri výstupe na Chleb na vás čaká skialpinistická túra do výšky 1 646 m n. m. Že sa vám ešte nechce domov? Potom si za pár eur môžete užiť romantiku v prírode a prespať v spacáku v podkroví na Chate pod Chlebom. Nachádza sa na južnej strane asi 200 m pod hrebeňom.

Chata pod Chlebom. Foto: isifa/ Shutterstock
Chata pod Chlebom. Foto: isifa/ Shutterstock

Je to výborné miesto, odkiaľ môžete začať jednoduchšie, ale aj náročné skialpinistické túry napríklad na Veľký Fatranský Kriváň 1 709 m n. m. alebo Poludňový Grúň 1 459 m n. m. Výstupy na vrcholy sa dajú kombinovať s hrebeňovými túrami a dlhými lyžiarskymi úsekmi.

To najväčšie čaro sa však údajne ukrýva v kuchyni na Chate pod Chlebom. Každý deň sa môžete výborne najesť od siedmej ráno do desiatej večer. Hranolčeky s kečupom a vyprážaný syr však nečakajte. Na Chate pod Chlebom platí pravidlo: Slovenské suroviny, slovenské jedlá!

  • Nadmorská výška: 1 423 m n. m.
  • Typ ubytovania: Turistická ubytovňa
  • Cena za 1 noc: Posteľ + bielizeň  14 €, povala + vlastný spacák  11 €
  • Strava: Kuchyňa je otvorená od 7:00 do 22:00 h

Zimná turistika pre skúsených

Prielom Hornádu v Slovenskom raji

K pozoruhodným prírodným fenoménom na území Slovenského raja patrí prielomová dolina Hornádu, ktorá sa začína ústím Veľkej Bielej vody do Hornádu za Podleskom a končí sa pri Smižanoch.

Fenoménom na území Slovenského raja prielom Hornádu. Foto: isifa/ Shutterstock
Fenoménom Slovenského raja. Prielom Hornádu. Foto: isifa/ Shutterstock

Na približne 16 km dlhom úseku vytvoril Hornád tiesňavové údolie, ktoré zvierajú skalné steny, vysoké miestami až 200 metrov.

Zimná túra na tomto mieste ponúka nevšedný zážitok. Pri dlhšie trvajúcich mrazoch hladinu Hornádu pokryje silná vrstva ľadu, po ktorej sa môžete vydať peši alebo na korčuliach. Ak ešte aj nasneží, môžete to skúsiť aj na bežkách alebo skialpových lyžiach. Je to však mimoriadne nebezpečné, pretože ľad môže praskať.

A ak rieka nezamrzne? Nevešajte hlavu, celoročne sprístupnené turistické trasy v Slovenskom raji vám to určite vynahradia.

Prechod prielomom Hornádu je v zime technicky náročný. Treba rátať so šmykľavými úsekmi a s ľadovou glazúrou na technických zariadeniach, preto sa odporúča pohybovať na tomto mieste len s turistickými mačkami.

Tip na výlet, ak máte málo času

Kláštor Katarínka, Malé Karpaty

Kláštor Katarínka, Malé Karpaty. Foto: isifa/ Shutterstock
Kláštor Katarínka, Malé Karpaty. Foto: isifa/ Shutterstock

Prechádzka ku kláštoru Katarínka nie je náročná. Nemá ani 3 kilometre a netrvá dlhšie ako 45 minút. Vedie k nej modrá turistická značka na okraji obce Naháč, ktorá sa nachádza medzi Trstínom a Dechticami.

Katarínka je ruina starého Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej,ktorý bol postavený v roku 1618. Každý rok sem v lete sem do táborov prichádzajú mladí dobrovoľníci, ktorí sa kláštor snažia zachrániť.

Akcie a podujatia

O dátumoch akcií a podujatí je potrebne sa informovať u organizátora z dôvodu presunu.

Beh k Hubertovi v Kežmarku

Tradičný jarný crossový beh v Kežmarku. Foto: isifa/ Shutterstock
Tradičný jarný crossový beh v Kežmarku. Foto: isifa/ Shutterstock

Tradičný jarný crossový beh odštartuje trojdielnu bežeckú sériu Kežmarok Runnig tour 2020. Štart i cieľ pretekov bude pri radnici mesta Kežmarok. Štartuje sa o jedenástej.

Aby ste sa na preteky aj dostali, nezabudnite sa zaregistrovať do 13. marca. Pobeží sa prevažne v prírode v okolí mesta, po lesných cestách a lúkach. Pripravený je 15,7 km a 5,4 km bežecký okruh a 5,4 km trať pre nordic walking. Štartovné na mieste 15 €.

Dátum: 14. marca sa presúva na neskorší termín.

Festival Káva Čaj Čokoláda v Košiciach

Festival Káva Čaj Čokoláda. Foto: isifa/ Shutterstock
Festival Káva Čaj Čokoláda. Foto: isifa/ Shutterstock

Prenikavá vôňa výberovej kávy, očarujúca aróma exotických čajov a nezameniteľná chuť poctivej čokolády. Nechajte sa uniesť chuťou najkvalitnejších káv z domácich a zahraničných pražiarní, podľahnite čaru ručne vyrábaných cukroviniek a pohlaďte svoje zmysly čistou chuťou kvalitných čajov.

Festival vás prevedie novými trendami, tradičnými postupmi, ale aj alternatívnymi metódami prípravy týchto dobrôt. Spoznáte najlepších baristov, pražiarov, chocolatierov či teatendrov. Vstupné dospelý 4 € na 1 deň.

Dátum: 27. až 28. marec 2020 presunutý na iný termín.

Filmový festival Febiofest Bratislava 2020

Filmový festival Febiofest Bratislava 2020. Foto: isifa/ Shutterstock
Filmový festival Febiofest Bratislava 2020. Foto: isifa/ Shutterstock

Na filmovom festivale ako prví uvidíte oscarových nominantov aj nové filmy víťazných režisérov z prestížneho festivalu v Cannes či snímky, ktoré premietli ďalšie áčkové festivaly v Toronte, Rotterdame aj v Benátkach.

Hlavným hosťom bude jeden z najvýznamnejších francúzskych filmových tvorcov, ktorý je na výslní svetovej kinematografie už pol storočia. Režisér Costa-Gavras je držiteľ Oscara, Zlatých glóbusov, ocenení z najprestížnejších festivalov sveta ako Cannes či Berlinale aj Európskej filmovej ceny.

Febiofest Bratislava 2020 sa predstaví s hlavným programom v kinách Lumière a Mladosť. Cinepass dospelí 30€, študenti 20€.

Dátum: 11. až 17. marca sa presúva na iný termín.

Birell, Citronáda. Foto: isifa/ Shutterstock
Birell, Citronáda. Foto: isifa/ Shutterstock

Text: Redakcia
Foto: isifa/ Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu