10 tipov, ako využiť voľno

Voľný čas. Foto: Shutterstock

Mnoho z nás má zrazu veľa nečakaného voľna. Kto by kedy povedal, že dnešný rozbehnutý svet sa predsa raz zastaví. Situácia síce nie je najideálnejšia, ale máme pre vás výborné tipy, ako stráviť voľný čas aj s karanténou.

1. Konečne si upratať izbu/byt/dom

Viete o tom, že prostredie, v ktorom sme, na nás vplýva? Keďže budeme teraz tráviť veľa času doma, je dôležité najskôr si spríjemniť toto prostredie.

Sprav si pekný priestor. Foto: Shutterstock
Sprav si pekný priestor. Foto: Shutterstock

Pretriediť veci, ktoré už nepoužívame a nepotrebujeme a nechať si len to, z čoho naozaj máme úžitok. Vyvetrať, utrieť prach a nakoniec aj zapáliť si sviečku s príjemným éterickým olejčekom…

2. Ísť do lesa na medvedí cesnak

Každý z nás už konečne pochopil, že zdravie je na prvom mieste. A prvé vitamíny, ktoré po dlhej zime vykúkajú zo zeme, sú už tu.

Medvedí cesnak už rastie. Foto: Shutterstock
Medvedí cesnak už rastie. Foto: Shutterstock

Je to medvedí cesnak, čerstvé prírodné antibiotikum. Môžete si ho dať surový na chleba alebo z neho uvariť zelenú vitamínovú polievku.

3. Sadiť v záhrade alebo na baklóne

Ďalšou vecou, ktorú si mnohí uvedomili je to, aká dôležitá je potravinová sebestačnosť. Veľa sa o tom hovorilo, no vždy to bolo príliš vzdialené… Dnes by sme boli radi, keby nemusíme ísť pre jedlo do obchodu, a keby sme si istí, že zásobovanie potravinami je isté navždy.

Zasaď si zeleninu na baklón alebo do záhrady. Foto: Shutterstock
Zasaď si zeleninu na baklón alebo do záhrady. Foto: Shutterstock

Pestovanie vlastnej zeleniny a byliniek má však oveľa viac výhod. Takéto potraviny sú omnoho bohatšie na vitamíny a minerály, ako keď si niečo kúpite v obchode. A je aj oveľa bohatšie na chuť!

4. Prečítať si dobrú knižku

Oveľa lepšie, ako v hlave omieľať utrpenie z momentálnej situácie, skrolovať hore dole na Facebooku alebo sledovať médiá je zobrať do ruky dobrú knižku.

Vezmi si dobrú knihu. Foto: Shutterstock
Vezmi si dobrú knihu. Foto: Shutterstock

Platí to v každom veku. Na výber je toho veľa a vaša myseľ sa tým, verte-neverte, sčasti oslobodí.

5. Tvoriť! Maľovať, šiť, vyrábať nábytok…

Za bežných okolností často nie je čas dopriať svojej duši niečo, čo ju teší. Niečo, čím sa vyjadríte. Trochu tvorivej manuálnej práce.

Toto zvládne ušiť hádam každý. Foto: Shutterstock
Toto zvládne ušiť hádam každý. Foto: Shutterstock

Dajte do toho svoje city, prejavte sa. Vezmite do rúk farbičky, látky, atď. Sami budete prekvapení, čo vlastne dokážete.

6. Vytiahnuť si lehátko na záhradu

Vitamínu D máme po zime vždy nedostatok. A najlepším zdrojom vitamínu vždy bolo a bude slnko.

Neseď len vnútri, načerpávaj vitamín D. Foto: Shutterstock
Neseď len vnútri, načerpávaj vitamín D. Foto: Shutterstock

Vedci zistili, že vitamín D nás dokáže chrániť pred mnohými chorobami a v organizme ovplyvňuje mnohé procesy. Takže si ho denne dopĺňajte.

7. Je čas začať odšťavovať

Aj vám doma doteraz na odšťavovač padal prach? Je načase ho prevetrať.

Čas začať žiť zdravo. Foto: Shutterstock
Čas začať žiť zdravo. Foto: Shutterstock

Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy fungujú totiž ako infúzia. Vitamíny sa dostávajú priamo do krvi. A navyše, začínajú vyrastať naše prvé divoké byliny. Vyskúšajte si postupne pridávať do šťavy napríklad výhonky žihľavy či mladé púpavové listy.

8. Pozrieť si dobrý film

Pozrite si komédiu alebo niečo, čo vám poskytne iný pohľad na svet, ako je ten všeobecný a väčšinový. Poznáte napríklad film Nádherná zelená, Divergencia alebo Diaľnica 60?

9. Ísť na prechádzku (so psom)

Prechádzka v prírode je niečo, čo vás dobije energiou. Vedci zistili, že ľudia, ktorí sú obklopení zeleňou, sú šťastnejší.

Prechádzky so psom. Foto: Shutterstock
Prechádzky so psom. Foto: Shutterstock

Teraz nehovoríme, že máte ísť niekde, kde je veľa ľudí. Stačí ísť napríklad za vašu dedinu, kde nikto nie je. Ale jar je už už vo vzduchu, tak ju nepremeškajte.

10. Mysli globálne, konaj lokálne

To sú slová, ktorými by sa dnešný svet mal začať uberať. Sme súčasťou toho sveta, tejto planéty a prírody. Nie sme jej tvorcami, nie sme tu šéfmi. Je super užívať si všetky výdobytky dnešnej doby, ale nič nevracať naspäť? Mať kariéru, kupovať si všetko možné, ale nerobiť nič, aby tu aj ďalšie generácie mohli fungovať? Nič, čo zlepší tento svet?

Mysli globálne, konaj lokálne. Foto: Shutterstock
Mysli globálne, konaj lokálne. Foto: Shutterstock

Preto by sme sa počas tohto voľného času mali zamyslieť aj nad tým, kam spejeme a porozmýšľať, či by to naozaj nemohlo byť zároveň prínosné a nesebecké voči všetkým obyvateľom tejto planéty.

A jedna rada navyše, ak niekam diete, nezabudnite si rúško.

https://relaxmagazin.sk/2020/03/27/k-tymto-casopisom-dostanete-teraz-kvalitne-textilne-rusko-zadarmo/

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu