Už žiadne kompromisy! K švajčiarskej značke On sa pripojil aj tenista Roger Federer.

Roger Federer

Pri výbere bežeckej obuvi bolo vždy treba robiť kompromisy. Chcete rýchlosť alebo pohodlie? Dynamiku alebo tlmenie? Trvalo dlho, kým nejaká značka začala premýšľať odlišne.

Napokon sa to podarilo švajčiarskemu výrobcovi On, ku ktorému sa najnovšie pridal aj legendárny tenista Roger Federer.

Nech už do newyorského Central Parku zavítate v akúkoľvek hodinu dňa, vždy je plný bežcov. V jeden novembrový deň však po jeho asfaltových chodníkoch behala skupina, ktorá sa od ostatných líšila. Jej členovia boli oblečení v čiernom. Bežali ľahko. Elegantne. S úsmevom. A viedol ju muž, ktorý bol ako jediný v červenom – Roger Federer.

Najlepší tenista všetkých čias sa týmto pripojil k bežeckej značke On. Nestal sa len investorom, ale aj partnerom a stálym členom tímu. Ide o úplne prirodzené spojenie.

Federer aj On pochádzajú zo Švajčiarska, majú vášeň pre inovácie aj vzťah k dizajnu. Nie sú im vlastné prehnané gestá, no aj tak dokážu zaujať. A predovšetkým víťaziť.

Čo urobíme? Zmeníme svet!

V roku 2010 to bol len sen zmeniť bežecký svet. V hlavách ho mala trojica mužov: trojnásobný majster sveta v duatlone a niekoľkonásobný Ironman Olivier Bernhard a jeho priatelia David Allemann a Caspar Coppetti.

Nicola Spirigová, olympijská víťazka v triatlone
Nicola Spirigová, olympijská víťazka v triatlone

Spoločnými silami začali vyvíjať bežecké tenisky. Tlmené a zároveň rýchle. Pohodlné, pritom však také dynamické, že v nich bude možné vyhrávať preteky. S pomocou supermoderných švajčiarskych technológií vytvorili desiatky prototypov. Keď sa blížili k cieľu, v januári roku 2010 založili v Zürichu značku On. Len o mesiac neskôr získali na významnom športovom veľtrhu ISPO v Mníchove cenu Brandnew Award, jedno z najvýznamnejších ocenení za inovácie vo svete športu.

Nižšia pulzová frekvencia

Ešte na jar toho istého roku Švajčiarsky federálny technologický inštitút svojou štúdiou dokázal, že bežci obutí v teniskách On mali počas konania testu nižšiu pulzovú frekvenciu aj hladinu laktátu. Potom trvalo už len niekoľko týždňov, kým sa značka objavila na pultoch prvých predajní.

V čom ale spočíva tá revolučná zmena? Bernhard, Allemann a Coppetti predstavili systém tlmenia, ktoré netvorí jednoliata vrstva materiálu ako u iných značiek, ale skladá sa z dutých elementov. Tie svojím tvarom pripomínajú obláčiky a fungujú tak, že pri došľape stlmia dopadové sily tým, že sa stlačia. Pri návrate do pôvodného tvaru potom bežcovi pomáhajú s dynamickým odrazom.  

Bežecké tenisky značky On podporujú odraz a vy bežíte ako na "obláčikoch".
Bežecké tenisky značky On podporujú odraz a vy bežíte ako na “obláčikoch”.

Značka On tak úplne zmenila zažité štandardy. V minulosti bolo totiž vždy treba vyberať medzi tlmenou a dynamickou bežeckou obuvou. Medzi teniskami pohodlnými a rýchlymi. Dnes už viac kompromisy nie sú potrebné, pretože On vďaka systému CloudTec poskytuje oboje. Jeho výhody sú zrejmé:

  • Pri došľape efektívne tlmí dopadové sily. Tým šetrí kĺby a poskytuje veľký komfort.
  • Pri odraze sa elementy stláčajú, takže odraz je rovnako dynamický ako v barefoot obuvi. A nielen to. Keď sa elementy vracajú do pôvodného tvaru, s odrazom dokonca pomáhajú.
  • Systém tlmí len vtedy, keď to bežec naozaj potrebuje.
  • Tlmí v horizontálnom aj vertikálnom smere. Beh totiž nie je len skákanie nahor a nadol. Je to pohyb vpred.
  • V medzipodrážke je integrovaná flexibilná doska Speedboard, ktorá ešte zefektívňuje bežecký krok s menším pákovým efektom.

Svetové rekordy

Obrovské benefity, ktoré nový systém priniesol, urobili z drzého nováčika najrýchlejšie rastúcu bežeckú značku na svete. Dlho na seba nenechali čakať ani ďalšie víťazstvá – olympijské medaily a svetové rekordy.

Paulína Fialková
Paulína Fialková

A rovnako ako počet medailí, rovnako sa rozrastali aj modelové rady. Dnes v ponuke značky On nenájdete už len cestnú obuv, ale aj tenisky do terénu, na funkčný tréning či rýchle pretekárske modely s hmotnosťou smiešnych 106 gramov. Značka On vyrába aj oblečenie – elegantné, dizajnové a technologicky na tej najvyššej úrovni.

Značka On je iná v každom ohľade. Aj preto sa jej darí dobývať bežecký svet.

www.sorrygravity.sk

1/1
Zavrieť reklamu