Mesto, nad ktorým prebýva tiger

31. marca 2020
Kláštor Taktsang, doslovne Tigrie hniezdo. Foto: Robert Taraba

Vitajte v Krajine hrmiaceho draka, v meste Paro, ktoré je pre väčšinu turistov vstupnou bránou do Bhutánu. Na medzinárodnom letisku musia piloti zvládnuť jedno z najnáročnejších pristátí na svete. Nenechajte si ujsť návštevu slávneho Tigrieho hniezda – magického symbolu bhutánskej Šangri-La.

Paro je menšie mesto v západnom Bhutáne s približne 15 tisíckami obyvateľov. Leží v nadmorskej výške asi 2 400 metrov, v úrodnom údolí Paro, na brehoch rieky s rovnomenným názvom.

Jazda na koňoch z údolia Paro. Foto: Robert Taraba
Jazda na koňoch z údolia Paro. Foto: Robert Taraba

Pôvabné scenérie s typickou sviežou zelenou farbou všadeprítomných ryžových polí dokresľujú vŕby, ktoré sa skláňajú ponad rieku. Po úbočiach sa trúsia domy v klasickom bhutánskom štýle a snehobiele staré pevnosti – dzongy. Centrum mesta bolo vybudované až v roku 1985, čo dodáva mestu zvláštny staro-nový nádych.

Základ hospodárstva tvorí úrodná pôda v údolí, na ktorej sa pestujú okrem ryže aj zemiaky a jablone. Rovnako významný pre ekonomiku mesta je aj cestovný ruch, preto je Paro dobre vybavené hotelmi a reštauráciami.

Letisko, ktoré je riadnou výzvou

Pristátie na medzinárodnom letisku v Bhutáne je považované za jedno z najnáročnejších na svete. Letisko má iba jednu pristávaciu a zároveň vzletovú dráhu dlhú 1980 metrov. Nachádza sa vysoko v horách a  je obklopené himalájskymi horskými vrcholmi, ktoré sa týčia do výšky 5 500 metrov nad morom.

Medzinárodné letisko v Paro. Foto: Robert Taraba
Medzinárodné letisko v Paro. Foto: Robert Taraba

Certifikát na pristávanie na tomto letisku má len niekoľko pilotov na svete (letecké spoločnosti Bhutan Airlines a Druk Air). Let do Para však cestujúcim  nervy nijako nedrása, pretože dych im vyrážajú výhľady na osemtisícové himalájske vrcholy. Napokon, práve za týmito obrázkami sem veľa ľudí cestuje.

Medzinárodné letisko v Paro je považované za jedno z najextrémnejších civilných letísk na svete.

Paro dzong – miesto Malého Budhu

Paro dzong je pôsobivý opevnený chrám, ktorý sa týči nad údolím. Dzong vo všeobecnosti znamená typickú bhutánsku stavbu, ktorá kedysi slúžila ako opevnenie. Jej súčasťou je chrám lhakhang, ubytovanie pre mníchov a často aj úradné budovy. Pevnosť Paro je jedným z najpôsobivejších dzongov v celom Bhutáne.

Paro dzong patrí medzi najkrajšie pevnosti v Bhutáne. Foto: Róber Tarabat
Paro dzong patrí medzi najkrajšie pevnosti v Bhutáne. Foto: Rober Tarabat

Rinčhen dzong, ako znie jej správne meno, bol postavený v rokoch 1644 až 1645 prvým šabdrungom Ngawangom Namgjalem. Pevnosť bola vybudovaná na základoch kláštora, ktorý podľa legendy nechal postaviť slávny Guru Rinpočhe. V priebehu storočí dzong nejedenkrát ochránil údolie a mesto pred nájazdmi z Tibetu. Patrí k skvostom bhutánskej architektúry, a to aj napriek tomu, že v 19. storočí prežil zemetrasenie a v roku 1907 sa niekoľkokrát ocitol v plameňoch. Neskôr bol obnovený a odolal až dodnes. Ak ste videli slávny film Malý Budha, tak vám isto neuniklo, že bol natočený práve tu.

Paro dzong patrí medzi najkrajšie pevnosti v Bhutáne, hoci ho ohrozovali zemetrasenia, nájazdy či požiare.

Najkrajšia pamiatka Bhutánu

Kláštor Taktsang, alebo ak chcete Tigrie hniezdo, je jednoznačne najznámejšou a pravdepodobne aj najkrajšou pamiatkou Bhutánu. Malý chrám, ktorý visí na útese vo výške 900 metrov nad dnom doliny Paro, vzbudzuje záujem turistov z celého sveta už celé desaťročia. Ak existuje na svete budhistický kláštor, ktorý dokonale spĺňa romantické predstavy o neprístupnej pevnosti vysoko v skalnatých horách, tak je to určite bhutánsky Taktsang.

Svätostánok je voľne prístupný turistom, ale výstup k nemu zaberie dve až tri hodiny. Cestu hore si zjednodušíte a zároveň spestríte  jazdou na koňoch. Vyvezú vás do polovice cesty, na ktorej vás čaká občerstvenie a prvé výhľady. Druhá časť trasy vás odmení exotickým himalájskym lesom, ktorý je porastený machom a rozbujnenými lišajníkmi. Krásu prírody  dotvárajú malé modlitebne s modlitebnými mlynčekmi, ktoré roztáča tečúca voda a konáre stromov posiate tradičnými modlitebnými vlajočkami.

Kláštor Taktsang na útes. Foto: Róbert Taraba
Kláštor Taktsang na útes. Foto: Robert Taraba

Po hodine a pol chôdze vás očarí vyhliadka, odkiaľ sa fotia všetky slávne výhľady na kláštor. Oproti vám sa vypína najsvätejšie miesto Bhutánu, od ktorého vás delí ešte roklina. Obídete ju po vybudovanej ceste a sérii schodov.

Kláštor sa skladá zo štyroch hlavných chrámov zavesených na skalnej stene v nadmorskej výške 3 120 metrov nad morom. K jeho vzniku sa viaže legenda, podľa ktorej do tejto oblasti v 8. storočí doletel na chrbte tigrice budhistický Guru Rinpočhe. V jednej z miestnych jaskýň potom tri roky, tri mesiace, tri dni a tri hodiny meditoval, aby zo seba vypudil démonov, ktorí v ňom prebývali. Takýmto spôsobom zbavil Bhután zlých duchov a krajina bola pripravená prijať budhizmus. Od tej doby sa jaskyňa a jej okolie stali svätým územím a zároveň pútnickým miestom, pre ktoré sa vžil názov Taktsang, doslovne tigrie hniezdo.

Obraz, ktorý vo vás zostane

Po náročnom dni si večer vychutnajte zaslúžený oddych v príjemnom hoteli v meste Paro.  Pri výbornej večeri budete mať stále pred očami obraz slávneho Tigrieho hniezda, ktoré vystupuje z hmly. Visí na skale nad nekonečnou priepasťou a jeho zlato-červené strechy odrážajú prvé lúče himalájskeho slnka…

O sprievodcovi

Robert Taraba už 10 rokov sprevádza klientov cestovnej kancelárie BUBO. Brázdi s nimi prašné cesty v Južnej Afrike, obdivuje safari v Keni či Tanzánii. Na Madagaskare sa hrá s lemurmi a fotoaparát má vždy po ruke. Keď mu je v Afrike horúco, schladí sa na milovanom Islande. Za tichom a pokojom cestuje do himalájskych kláštorov.

Text: Redakcia
Foto: Robert Taraba

1/1
Zavrieť reklamu