Ako zvládnuť základy korčuľovania

19. apríla 2020

Aby ste ušetrili svoje citlivé partie od pádov, dodržujte základné pravidlá, vyhnite sa najčastejším chybám začínajúcich korčuliarov a naučte sa korčuľovať správne.

Zdá sa to jednoduché. Len ukladáte jednu nohu pred druhú a voilà, už je z vás korčuliar. Je to predsa ako kráčanie. Žiada veda.

Nezabúdajte však, že aj chodiť ste sa museli naučiť. A hoci si to možno nepamätáte, bol to pomerne zdĺhavý proces, počas ktorého ste neraz padli na zem. A najmä, ak ste začiatočník, počítajte s tým, že môžete spadnúť aj na korčuliach, a buďte pripravení.

Tak ako sa automaticky zapášete, keď si sadáte do auta, rovnako automaticky by ste si mali dať na seba chrániče a prilbu. Chrániče kolien, lakťov a dlaní vám ochránia partie náchylné na odretie a dobitie zvlášť v korčuliarskych začiatkoch a prilba vám môže doslova zachrániť život.

Zdá sa to jednoduché. Len ukladáte jednu nohu pred druhú a voilà, už je z vás korčuliar. Foto: Shutterstock
Zdá sa to jednoduché. Len ukladáte jednu nohu pred druhú a voilà, už je z vás korčuliar. Foto: Shutterstock

Pri nácviku jednotlivých korčuliarskych zručností je najvhodnejší dostatočne priestranný bezpečný priestor bez prekážok, s hladkou asfaltovou plochou, kde nie je frekventovaný pohyb ľudí.

Ak ste korčuliar začiatočník, kopce nech sú zakázaným ovocím. Nepokúšajte ani šťastie, ani osud, korčuľujte bezpečne. Poďte sa to s nami naučiť. 

Častou chybou je napríklad to, že skúsenejší korčuliari začiatočníkov ťahajú alebo držia za ruky a tým im znemožnia prirodzene nájsť rovnováhu v základnom postoji.

Čím sa riadiť pri výbere korčúľ?

Najlepší spôsob, ako zistiť, aké korčule vám vyhovujú, je navštíviť kamenný obchod so širokým sortimentom a ochotným personálom.

Skúšajte

Pokojne vyskúšajte aj všetky modely v predajni, až kým nenájdete tie, ktoré vám budú skutočne sedieť.

Korčule by mali dostatočne pevne obopínať nohu, aby dokázali svižne reagovať na každý váš príkaz, ale nesmú vás nikde tlačiť. Ak sa v nich totiž nebudete cítiť komfortne pri skúšaní v obchode, buďte si istí, že po hodine korčuľovania to bude stokrát horšie.

Korčule by vám mali sedieť. Foto: Shutterstock
Korčule by vám mali sedieť. Foto: Shutterstock

Pamätajte si zlaté pravidlo – keď stojíte na vystretých nohách, vaše palce by sa mali len veľmi zľahka dotýkať prednej časti korčule, a keď nohy v kolenách pokrčíte, nemali by sa dotýkať vôbec.

Správna veľkosť

Vo výpredaji ste natrafili na korčule, ktoré vás lákajú skvelou cenou, lenže sú o číslo alebo dve väčšie.

Zabudnite na to, že v korčuliach sa to predsa stratí, a skôr ako spravíte osudovú chybu, dajte si poradiť. Veľké korčule stabilite nijako nepomáhajú, práve naopak. Sú vratké a môžete mať problém v nich kočuľovať, takže riziko pádov narastá.

Buďte rozumní a hneď začnite korčuľami, ktoré vám budú sedieť.

Vhodný model

Nenechajte sa zlákať tými najlacnejšími modelmi. Slušné modely pre začínajúcich korčuliarov sa pohybujú v približnom rozmedzí 70 až 150 eur. Tieto majú kvalitné kolieska, ložiská aj topánku.

Dôležité však je, aby ste si vyberali z rekreačných, športových fitnes modelov vhodných pre začiatočníkov a pokročilých. Nenechajte sa zlákať rýchlostnými korčuľami pre výkonnostných korčuliarov či pretekárov ani modelmi na inline hokej či robustnými freestyle korčuľami s malými kolieskami, ktoré sú určené na jazdenie v skejtparkoch.

Škola jazdy

Naučiť sa novú zručnosť vyžaduje čas a trpezlivosť. Najlepší spôsob, ako sa naučiť jazdiť na korčuliach, je rozložiť celý proces na fázy, ktoré musíte zdokonaliť a postupne prejsť na ďalšiu. Logicky, nemôžete sa učiť stáť, ak sa neviete postaviť, ísť, ak neviete stáť, a brzdiť, ak nedokážete ísť.

Zvládnite pád

Pády sú realitou, s ktorou je pri nácviku potrebné počítať. Pri strate rovnováhy sa musíte snažiť znížiť ťažisko tela, pokrčiť horné končatiny, otvoriť dlane a vystrieť prsty. 

Pády možno neovplyvníte, ale je dôležité vedieť sa bezpečne postaviť. Obujte si korčule a sadnite si na trávnik. Späť do stoja sa na korčuliach vstáva cez kľak tak, že najprv jednu nohu postavíte na chodidlo (ako keby ste niekoho žiadali o ruku), obidve dlane opriete o koleno a vytlačíte sa pomaly cez  podrep znova do stoja.

Najväčšou chybou je vstávanie, keď sa z pozície „na štyroch“ snažíte odtláčať oboma rukami od zeme, pričom zdvíhate zadok (je to podobné jogovej pozícii dole pozerajúci pes). Takto to rozhodne neskúšajte. Keď sa naučíte vstávať z trávnika, skúste to aj na asfalte.  

Naučte sa stáť

Postavte sa v korčuliach opäť na trávnik. Ruky mierne pokrčte a držte ich pred sebou v úrovni pásu a dlaňami nadol, akoby ste tlačili neviditeľný nákupný vozík.  Mierne pokrčte kolená, zatlačte do členkov a píšťalami sa oprite o jazyk topánok. Nezakláňajte sa ani si nesadajte, držte zadok/ťažisko v línii nad pätami.

Postaviť sa si vyskúšajte najskôr na trávniku. Foto: Shutterstock
Postaviť sa si vyskúšajte najskôr na trávniku. Foto: Shutterstock

Hmotnosť tela majte v  prednej časti chodidiel, nie na pätách. Pre vlastnú bezpečnosť by ste od pása nahor mali byť vystretí a nepredkláňať sa.

Keď sa naučíte na korčuliach stáť, skúste ťažisko znížiť a zvýšiť, ako keby ste robili drepy.

Ak ste skutočne dobrí, dokážete ísť hore a dole tak, aby ste mali píšťaly stále opreté o jazyk korčúľ. Keď ste so svojou „výťahovou“ technikou spokojní, presuňte sa z trávy na asfalt a opatrne začnite s trénovaním podrepu pri veľmi pomalej jazde. Sami zistíte, že keď držíte správny postoj, je oveľa jednoduchšie udržať rovnováhu.

Pohyb na oboch nohách

Vedeli ste, že na to, aby ste sa na korčuliach pohli, nemusíte zdvihnúť ani jednu nohu?

Na začiatok vyskúšajte robiť „cibuľky/citróny“.

V základnom postoji zatlačte členky dovnútra, znížte sa do podrepu a odtlačením vnútorných hrán vykonajte odraz s chodidlami mierne do „V“. Po rozjazde stočte špičky korčúľ dovnútra a dokončite vlnovku.

Pohyb opakujte plynule za sebou a hmotnosť tela majte rozloženú rovnomerne na obidvoch nohách. Ak vám to nejde, najčastejšou chybou je veľký predklon a nedostatočná práca kolien a panvy. 

Odraz a sklz

Mnoho rekreačných korčuliarov robí tú chybu, že pri korčuľovaní nevyužíva dostatočne fázu sklzu a len sa odráža. Takéto „cupitanie“ vás unaví, pretože pohyb na korčuliach nie je plynulý, ale trhaný. Nácvik odrazu a sklzu je preto veľmi dôležitý a vyzerá takto.

Rozjazd začínajte z mierne rozkročeného postoja „V“ v podrepe. Odraz sa pri nácviku sklzu realizuje vždy tou istou korčuľou, ktorá je v miernom zanožení v 45-stupňovom uhle od sklzovej korčule (ako keby ste sa odrážali na kolobežke). Pri odraze sa hmotnosť korčuliara presúva na sklzovú korčuľu (snahou je uskutočniť čo najdlhší sklz). Následne vymeňte nohy a odrážajte sa druhou.

Pri týchto cvičeniach je potrebné dbať na prácu v kolenných kĺboch, vysadenie sedacieho svalstva za zadné kolieska a optimálny náklon trupu vpred. Keď vám to pôjde plynule, po rozjazde striedajte pravú i ľavú dolnú končatinu a ste tam, kde ste chceli byť na začiatku – viete sa korčuľovať.

Spomaľte a zastavte

Predtým ako začnete brzdiť, znížte ťažisko a dajte sa do podrepu. Nohu s korčuľou, kde je osadená brzda, predsuňte dopredu, až pokiaľ nie je pred druhou nohou vpredu o celú dĺžku korčule.

Pamätajte, že nohu síce presúvate dopredu, ale hmotnosť ostáva na nebrzdiacej nohe. Ohnite prednú nohu v  členku tak, že palec bude smerovať nahor a brzda na päte korčule sa dotkne zeme. V tejto polohe sa bude zeme dotýkať aj posledné koliesko brzdiacej korčule. Mierne sa pohojdávajte v kolenách a panve hore a dole, pričom sa snažte preniesť časť hmotnosti dopredu na brzdu. V tejto fáze už brzdíte.

Pravidlá bezpečnej jazdy

Najobľúbenejšie miesta korčuliarov sú cesty s pekným asfaltom, kde je buď minimálna, alebo žiadna premávka, prípadne cyklochodníky, resp. uzavreté cesty slúžiace na multišportové využitie. Kamkoľvek sa vyberiete korčuľovať, treba mať na pamäti, že nie ste sami.

Ak nadobudnete pocit, že vesmír sa točí len okolo vás, môžete ohroziť seba aj druhých. Vždy buďte ohľaduplní a predvídaví.

Nie je to nič príjemné, keď vám do cesty vbehne malé dieťa a vy na to nie ste pripravení. Týchto osem pravidiel vám pomôže jazdiť bezpečne.

1. Noste prilbu

Bez prilby by ste sa na korčule nemali ani len pozrieť. Áno, chrániče sú dôležité, pretože vám ochránia citlivé časti tela pred oškretiami a nárazmi. Prilba vám však môže doslova zachrániť život.

Prilba vám chráni hlavu. Foto: Shutterstock
Prilba vám chráni hlavu. Foto: Shutterstock

Desivé je najmä to, že úraz hlavy spôsobený pádom môže mať veľmi škaredé doživotné následky. Nechceme vás strašiť ani odradiť, chceme len, aby ste boli zodpovední a vážili si svoje zdravie.

2. Nečakajte, že druhí vám uhnú

Pre svoju vlastnú bezpečnosť radšej predpokladajte, že každý považuje sám seba za kráľa cesty. Buďte pripravení uhnúť rýchlejším korčuliarom a neohrozujte tých pomalších. Choďte príkladom, ktorý ostatní môžu nasledovať, aby sa aj naše korčuliarske lokality stávali bezpečnejšími a príjemnejšími.

3. Predbiehajte zdvorilo

To, že sa vám niekto odstúpi, keď ho budete predbiehať, neberte ako samozrejmosť a buďte ohľaduplní. Nie každý dokáže sledovať situáciu za sebou, najmä ak sa korčuľovať len učí.

Predtým ako niekoho obehnete, dajte mu vedieť, že s tým má počítať, zakričte „zľava“ a poďakujte každému, kto sa vám takto odstúpi.

4. Nepreceňujte svoje schopnosti

Nerozbehnite sa príliš rýchlo, ak pred sebou vidíte veľa ľudí. Rovnako, ak si nie ste istí strmším zjazdom, ktorý pred sebou vidíte, skúste to pomaly a nehroťte to. Regulovať rýchlosť a brzdiť sa naučte na bezpečnom mieste bez ľudí a neskúšajte to, až keď ide do tuhého.

5. Slúchadlá nechajte doma

Áno, je veľmi príjemné korčuľovať v tempe obľúbenej pesničky, lenže nie je to vôbec bezpečné. Hrozí vám totiž, že nebudete počuť výstražné zvuky okolo vás, napríklad zvonček cyklistu, ktorý vás chce obehnúť.

6. Bavte sa

A to je to najdôležitejšie. Korčuľovanie má byť zábava. Má to byť radosť z neobmedzeného pohybu a z pocitu slobody.

Dámske fitnes inline korčule 

Fila Skates Madame Houdini 

Dámske fitness kolieskové korčule Fila skates Madame Houdini
Dámske fitness kolieskové korčule Fila skates Madame Houdini

Športové korčule v čierno-fialovom vyhotovení sú vďaka anatomickej papuči veľmi pohodlné. Oblasť päty je navrhnutá tak, aby absorbovala nárazy. In-line korčule Fila sú skvelou voľbou vďaka kompaktnej konštrukcii. Hliníkový rám drží kolieska veľkosti 80 mm tvrdosti 82A. 

134,99 € 

Fila Skates Argon 84 Lady 

Dámske fitness kolieskové korčule Fila skates Argon 84 Lady
Dámske fitness kolieskové korčule Fila skates Argon 84 Lady

Ľahko ovládateľné a maximálne obratné korčule s vnútorným vystužením pre vysokú úroveň pohodlia. Šnurovanie a popruhy zaistia bezpečné upevnenie nohy v korčuliach. Sú perfektnou voľbou pre začiatočníkov a stredne pokročilých. Hliníkový rám drží kolieska veľkosti 84 mm tvrdosti 83A. 

134,99 € 

Fila Skates Legacy PRO 100 Lady 

Dámske fitness kolieskové korčule Fila skates Legacy PRO 100 Lady
Dámske fitness kolieskové korčule Fila skates Legacy PRO 100 Lady

Ak máte radi dlhé jazdy na korčuliach, tento model je určený presne pre vás. Perfektne kombinuje rýchlosť a kontrolu jazdy. Mäkké vnútorné vystuženie je zárukou pohodlia. Vďaka výkonu sú ideálna voľba pre náročné korčuliarky. Hliníkový rám drží kolieska veľkosti 100 mm tvrdosti 84A. 

134,99 € 

Pánske fitnes inline korčule 

Fila Skates Houdini 

Pánske fitness kolieskové korčule Fila Skates Houdini
Pánske fitness kolieskové korčule Fila Skates Houdini

Nízka hmotnosť, vysoký výkon, stabilita a odolnosť. Disponujú tlmičom v oblasti päty.  Hliníkový rám drží kolieska veľkosti 80 mm tvrdosti 82A. Korčule môžete osadiť ak kolieskami 4 x 84 mm alebo 3 x 90 mm pre zvýšenie rýchlosti, pohodlia a plynulejšiu manévrovateľnosť.  

134,99 € 

Fila Skates Houdini EVO 

Pánske fitness kolieskové korčule Fila Skates Houdini EVO
Pánske fitness kolieskové korčule Fila Skates Houdini EVO

Korčule oslovia športovým dizajnom, sú pohodlné s posilneným vystužením v oblasti členka a päty. Klasické šnurovanie je doplnené popruhmi na bezpečné zapnutie. Technológia Zero shock zaistí vynikajúce tlmenie nárazov. Hliníkový rám drží kolieska veľkosti 84 mm tvrdosti 85A. 

161,99 € 

Fila Skates Houdini 125 

Pánske kolieskové korčule Fila Skates Houdini 125
Pánske kolieskové korčule Fila Skates Houdini 125

Korčule sú zárukou výkonu, pohodlia a stability. Skelet a rám poskytujú maximálnu podporu a technológia Zero shock zas vynikajúce tlmenie nárazov. V korčuliach sa skvelo manévruje aj vďaka trom kolieskam s priemerom až 125 mm. 

224,99 € 

Fila Skates NRK Fun 

Pánske fitness kolieskové korčule Fila Skates NRK Fun
Pánske fitness kolieskové korčule Fila Skates NRK Fun

Korčule majú moderný športový dizajn, nízku hmotnosť, poskytujú vysoký výkon, stabilitu a odolnosť. Nízky profil podvozku 243 mm zvyšuje ovládateľnosť a kontrolu. Ideálne pre rekreačných korčuliarov. Hliníkový rám drží kolieska veľkosti 80 mm tvrdosti 84A. 

161,99 € 

Detské a juniorské kolieskové korčule 

Fila Skates J-ONE  

Detské kolieskové korčule Fila skates J-ONE
Detské kolieskové korčule Fila skates J-ONE

Rám korčule tvorí odolná jednoliata konštrukcia, vnútro je jemné a priedušné. Ventilačné otvory umiestnené v prednej i zadnej časti korčule udržiavajú chodidlá v suchu. Korčule na nohách pevne držia vďaka prepracovanému zapínaniu, ktoré kombinuje šnurovanie, pracku a pásik na suchý zips. Nastaviteľné veľkosti: M: 32-33-34-35 alebo L: 36-37-38-39-40. 

80,99 € 

Fila Skates J-ONE G 

Detské kolieskové korčule Fila skates J-ONE G Magenta
Detské kolieskové korčule Fila skates J-ONE G Magenta

Model J-One G má veľmi pekný dievčenský dizajn. Korčule majú klasické šnurovanie, sponu a popruh na suchý zips. Vnútro je pre lepšiu priedušnosť vystlané perforovaným materiálom. Korčule sa dajú nastaviť až na 4 veľkosti: S: 28-32, M: 32-36, L: 36-40.  

80,99 € 

Prilby na korčuľovanie 

Fila NKR Fun Black a Magneta 

Ochranný skelet helmy NRK Fun v dámskej ružovej alebo pánskej čiernej farbe je vyrobený z najmodernejších materiálov a chráni oblasť hlavy proti prípadnému nárazu spôsobenému pádom. Kvalitné materiály, vysoký štandard bezpečnosti a prepracovaný tvar sú vlastnosti, ktoré túto prilbu radia medzi elitu. 

27,99 € 

Fila Skates Junior Girl  

Juniorská prilba na korčuľovanie Fila Skates Junior Girl
Juniorská prilba na korčuľovanie Fila Skates Junior Girl

Prilba je vďaka In-mold technológii veľmi pevná a odolná. Reguláciu teploty a dobrú priedušnosť zabezpečujú vetracie otvory. Helma je ľahko nastaviteľná pomocou kolieska na zadnej strane.  

21,99 € 

Viac produktov pre aktívne trávenie voľného času nájdete na stránke www.exisport.com 

Text: Valéria N.
Foto: isifa/shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu