Vitamín B12 – jediný vitamín, ktorý v rastlinnej strave chýba. Aká forma B12 je najlepšia pre vegánov aj nevegánov?

5. mája 2020
Vitamín B12. Foto: Shutterstock

Potrebujete podporiť mozog a nervovú sústavu? Bývate často chorí a neviete zistiť príčinu? Vitamín B12 ovplyvňuje v tele celú radu reakcií a môže chýbať nielen vegánom a vegetariánom, ale aj všežravcom.

Na trhu sa dajú nájsť rôzne formy. My vám vysvetlíme, ktoré sú najmenej efektívne a ktoré vie naše telo najlepšie zužitkovať.

Vitamín B12 produkujú mikroorganizmy. Nachádza sa v živočíšnych potravinách – v mäse, syroch a vajciach. V rastlinnej strave by sa mohol nachádzať len vtedy, ak by sme jedli neumyté organické ovocie a zeleninu priamo zo záhrady. Taká možnosť je však v našej dobe veľmi zriedkavá, a preto by si mali B12-tku dopĺňať vegetariáni aj vegáni.

Avšak ani milovníci mäsa jej nemusia mať dostatok. Jej príjem totiž závisí aj od toho, ako ju dokážu vstrebať naše črevá, teda či máme viac-menej čistý tráviaci systém.

Foriem je veľa, ktorú zvoliť?

Prírodná forma, v ktorej sa B12-tka vyskytuje v našom tele najčastejšie, sa nazýva hydroxokobalamín. Ten tvorí takmer polovicu vitamínu B12 kolujúceho v našej krvi. Zo všetkých foriem B12-tky prevláda hydroxokobalamín najviac aj v prirodzenej strave. 

V tele sa hydroxokobalamín mení na dve bioaktívne formy koenzýmu vitamínu B12, a to metylkobalamín a adenozylkobalamín. To sú jediné dve formy vitamínu, ktoré dokáže naše telo priamo využiť. 

Vitamín B12 sa nachádza takmer iba v živočíšnej strave. Foto: Shutterstock
Vitamín B12 sa nachádza takmer iba v živočíšnej strave. Foto: Shutterstock

Zatiaľ čo hydroxokobalamín sám nie je bioaktívnou formou B12-tky a musí sa najskôr premeniť, má značné výhody oproti používaniu iných foriem B12 (ako umelého kyanokobalamínu), a preto môže byť zaujímavou voľbou, ak si vyberáte najvhodnejší doplnok. 

Hydroxokobalamín je prirodzená forma B12-tky ktorá sa prirodzene vyskytuje v tele a v potravinách. Je to najlepšia forma na vytvorenie zásob tohto vitamínu.

Hydroxokobalamín

  • prirodzená forma vitamínu B12
  • druhá najbežnejšia forma v krvi
  • najčastejšia forma B12 v prírodných potravinách

Prínosy hydroxokobalamínu

Hydroxokobalamín má zopár výnimočných zdravotných účinkov, ktorými sa líši od iných foriem vitamínu B12. Sú to:

Dlhotrvajúci účinok a postupné zásobovanie

Po prvé, hydroxokobalamín sa výnimočne dobre viaže na transportné molekuly a koluje v krvi oveľa dlhšie, ako iné formy B12, čo zaisťuje dlhotrvajúcu a rovnomernú dodávku vitamínu. 

Po druhé, hydroxokobalamín má tiež vynikajúci depotný efekt, pretože sa uvoľňuje postupne. Vďaka tomu zaisťuje rovnomerný prísun B12-tky do buniek a optimálne dopĺňanie telesných zásob. A tak si ho telo dokáže kompenzovať aj v ťažších obdobiach, napríklad keď máme veľa stresu.

Detoxikácia

Hydroxokobalamín plní špeciálnu funkciu dokonca aj predtým, ako sa premení na formy koenzýmov: detoxikáciua prevenciu chorôb. Je totiž vynikajúcim odstraňovačom kyanidu, a preto sa používa po otrave dymom a pomáha ľuďom, ktorí sa pokúšajú prestať fajčiť a chcú sa od fajčenia detoxikovať. Hydroxokobalamín upratuje aj radikály oxidu dusnatého, a preto nás chráni pred nitrosatívnym stresom, ktorý sa spája s množstvom chorôb.

V súčasnosti výskumy skúmajú vzťah medzi nitrosatívnym stresom a chorobami ako sú autoimunitné ochorenia, neurodermatitída, psoriáza, astma, infarkt, mŕtvica, demencia, Alzheimerova a Parkinsonova choroba a rakovina.

Na to, aby sme B12-tky mali dostatok z mliečnych výrobkov, museli by sme ich zjesť až príliš veľké množstvo. Foto: Shutterstock
Na to, aby sme B12-tky mali dostatok z mliečnych výrobkov, museli by sme ich zjesť až príliš veľké množstvo. Foto: Shutterstock

Ak pravidelne beriete doplnky B12, mali by obsahovať hydroxokobalamín, a zároveň obe aktívne formy B12 – metylkobalamín a adenozylkobalamín. Aj keď sú o niečo drahšie ako tie najlacnejšie kyanokobalamínové doplnky.

Ako sme spomenuli, hydroxokobalamín je veľmi účinným požieračom kyanidu. Reaguje s kyanidom za vzniku kyanokobalamínu, ktorý je potom vylúčený z tela. V tejto súvislosti je teda kyanokobalamín produktom detoxikácie, ktorý prirodzene vzbudzuje otázku, aký má význam jeho používanie ako hlavnej aktívnej ingrediencie vo vitamínových doplnkoch. Fajčiari už vyššiu prítomnosť kyanidu v tele majú, a preto je pre nich oveľa lepšou voľbou hydroxokobalamín ako kyanokobalamín.

Kedy sú potrebné injekcie?

Sú potrebné, ak je narušené vstrebávanie vitamínu B12, napríklad pri niektorých ochoreniach a u ľudí s gastrointestinálnymi problémami. Injekcie doplnia zdroje vitamínu B12 veľmi rýchlo. V tomto prípade je tiež najlepšou formou hydroxokobalamín, pretože je veľmi dobre vstrebateľný na rozdiel od syntetickej alternatívy kyanokobalamínu.

Výhody hydroxokobalamínu:

  Hydroxokobalamín Kyanokobalamín
Prírodná forma Áno Nie
Počet krokov premeny, kým sa vytvoria formy koenzýmu  3 4
Špeciálne účinky Detoxikácia od kyanidu a ostraňovač radikálov NO žiadne
Absorpcia cez injekcie 70% 20-50%
Vytváranie zásob Veľmi dobré Neadekvátne

Všimnite si, že príjem hydroxokobalamínu je omnoho vyšší, a že v krvi koluje oveľa dlhšie, zatiaľ čo kyanokobalamín sa vylúči celkom rýchlo. Tieto dva faktory umožňujú oveľa dlhšie prestávky medzi jednotlivými dávkami vitamínu B12. Na doplnenie zásob B12 postačuje injekcia raz za 3 mesiace. Pozor, nie všade je však dostupná táto forma injekcií.

Ústne podávané tabletky alebo kapsule B12

Výhody hydroxokobalamínu sú veľmi značné aj pri ústnych doplnkoch ako sú tabletky alebo kapsule, a vysoký stupeň absorpcie jasne ukazuje, ako telo reaguje na túto formu. Množstvo prijatého hydroxokobalamínu z ústnych doplnkov obmezuje iba schopnosť absorpcie našich čriev.

Pri kúpe doplnkov sa neodporúča šetriť a kupovať lacnejší kyanokobalamín, ale uistiť sa, že ingrediencie sú čo najviac prírodné. Optimálnym riešením je mix hydroxo-, metyl- a adenozylkobalamínu.

Hydroxokobalamín – dobrá voľba

V tele je hydroxokobalamín prirodzene sa vyskytujúcim prekurzorom koenzýmov vitamínu B12. Jeho bežný výskyt v potravinách vysvetľuje, prečo je tak dobre telom vstrebateľný. A vďaka jeho veľmi dobrému dlhotrvajúcemu sa uvoľňovaniu je jedným z najlepších zdrojov B12-tky.

Odporúčame

Mini kapsule vitamínu B12 obsahujú 500 μg hydroxokobalamínu a metylkobalamínu. Toto zloženie bolo zvolené, pretože v našej krvi sa prírodný vitamín B12 nachádza takmer výlučne vo forme hydroxidu a metylkobalamínu, a to približne v rovnakom pomere. Sunday Natural vitamín B12 kombinuje ako prvý na svetovom trhu tieto dve prírodné formy B12-ky

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu