Prvá pomoc na horách

Prvá pomoc na horách. Foto: Shutterstock

V horách sa stávajú naozaj vážne úrazy a čas dojazdu záchrannej služby je v náročnom teréne dlhší. Pripravte sa na situáciu, keď budete musieť pomôcť niekomu, koho máte radi.

Hovorí sa, že ten, kto sa bojí, nemá chodiť do lesa. V praxi však platí, že zdravá miera rešpektu voči prírode a jej sile je jednou z najdôležitejších a najužitočnejších vecí, ktorú si turista so sebou na hory môže vziať.

Spolu s mapou, náhradným oblečením, nepremokavým plášťom, nabitým mobilom s číslom horskej služby, základnou lekárničkou… a aspoň základnou znalosťou prvej pomoci. Tá je vzhľadom na nedostupné miesta nehôd a úrazov často naozaj to jediné, čo môže vám a vašim blízkym pomôcť prežiť bez následkov.

Problémové počasie

Počas minuloročnej letnej sezóny zaznamenala horská služba pokles počtu nehôd v slovenských horách. Túto pozitívnu štatistiku záchranári vysvetľovali najmä stabilným počasím bez búrok či veterných smrští.

Počasie je podľa záchranárov jedným z určujúcich faktorov nehodovosti v horách. Búrka na hrebeni kopca vyzerá úplne inak ako z okna domu, často je preto tiež problémom skratové správanie – človek sa jednoducho zľakne a začne konať

nerozvážne, zablúdi, zíde z chodníka, spadne a ublíži si. Pre všetkých, ktorí majú chuť zahrávať sa so svojím životom, by malo byť navždy mementom zrútenie vrtuľníka horskej služby v roku 1979, pri ktorom zahynulo 7 záchranárov. Žena, ktorej šli na pomoc, vyviazla s ľahkým zranením nohy.

Teplo v každej podobe

V prípade podchladenia v horách treba okamžite kontaktovať horskú záchrannú službu, pretože heslo „pobehni, zohreješ sa“ v tomto prípade nemusí fungovať.

Ľahká hypotermia nastáva, keď telesná teplota človeka klesne pod 35 °C, pri poklese pod 26 °C hrozí zastavenie krvného obehu.

Príznakmi podchladenia sú bledosť, tras a v najhoršom prípade bezvedomie. Postihnutému treba vždy mokrý odev nahradiť suchým, ak stráca vedomie, uložiť ho na čo najsuchšie a najteplejšie miesto, zakryť všetkým, čo je k dispozícii, ľahnúť si k nemu a zohrievať ho vlastným telom.

Ak je to možné, po malých dávkach podávajte postihnutému teplý nápoj. Ak je v bezvedomí, neprestajne treba kontrolovať dýchanie a tep, v prípade zástavy poskytnúť umelé dýchanie a masáž srdca.

Zaujímavosťou je, že človek by sa mal zohrievať rýchlosťou úmernou rýchlosti podchladenia. Ak došlo k podchladeniu pádom do studenej vody, mal by sa zohriať rýchlo, ak dlhodobým pôsobením zimy, mal by sa zohrievať postupne.

Nebezpečné výšky

Prvá pomoc v prípade akejkoľvek zlomenej kosti má za úlohu čo najviac znehybniť zlomenú časť tela a zariadiť čo najrýchlejší prevoz do nemocnice.

Zlomenú nohu, ruku či prst je ideálne fixovať o vlastné telo pacienta. V horskom teréne hrozí najmä pri páde z výšky nebezpečenstvo ďalšieho pádu – postihnutého, ale aj jeho záchrancu.

Ak sa postihnutý nachádza na nedostupnom mieste, prv než sa v dobrej vôli pomôcť vrhnete po skalách za ním, triezvo zhodnoťte riziko, aby horská služba nemusela zachraňovať dvoch pacientov namiesto jedného.

Ak je to však možné, pokúste sa dostať zraneného na bezpečné miesto. Ak je v bezvedomí, kontrolujte základné funkcie a v prípade ich zlyhania začnite s oživovaním.

Pri páde z výšky je veľká pravdepodobnosť poranenia hlavy aj v prípade, že nedošlo ku krvácaniu.

Otras mozgu nemožno vylúčiť, aj keď je zranený pri vedomí. Nepodceňujte preto situáciu, prejavy otrasu sa môžu dostaviť s oneskorením a v horskom prostredí nemá zmysel riskovať. V prípade vážnych poranení hlavy sprevádzaných príznakmi poškodenia mozgu sa sústreďte na zachovanie životných funkcií, poprípade zastavenie krvácania.

Nebojte sa, že zranenému ublížite, a krvácanie na hlave sa takisto ako iné veľké krvácanie pokúste zastaviť tlakom. Svojím konaním zranenému nemôžete ublížiť viac, ako mu ublížil pád z niekoľkometrovej výšky.

Šanca na prežitie ťažkých situáciách v horách je vyššia v prípade dobrej prípravy. Základom je kvalitná a vhodná výbava, dobré topánky, náhradné oblečenie. Foto: Shutterstock
Šanca na prežitie ťažkých situáciách v horách je vyššia v prípade dobrej prípravy. Základom je kvalitná a vhodná výbava, dobré topánky, náhradné oblečenie. Foto: Shutterstock

Volanie o pomoc

Šanca na prežitie ťažkých situáciách v horách je vyššia v prípade dobrej prípravy. Základom je kvalitná a vhodná výbava, dobré topánky, náhradné oblečenie.

Samozrejmosťou by mal byť nabitý mobil, ak sa chystáte na viacdenný výlet, môže sa vám zísť solárna nabíjačka alebo akumulátor. V mobile by nemalo chýbať číslo na záchrannú horskú službu: 18 300 alebo aspoň univerzálna tiesňová linka 112.

Podľa pokynov horskej služby by sa mal každý turista, ktorý plánuje výstup do našich hôr, zapísať do Knihy vychádzok a výstupov. V prípade núdze by tak mali záchranári k dispozícii meno, cieľ jeho cesty a predpokladaný čas návratu.

Je tiež dôležité spomenúť, že viac ako 6-hodinová nezvestnosť sa považuje za priamu žiadosť o zásah horskej služby. V praxi sa takmer nikto do knihy nezapisuje, ak sa však chystáte na náročný výstup alebo plánujete viacdenný pobyt v horách, malo by byť vo vašom vlastnom záujme dať o sebe vedieť vopred a ohlásiť horskej službe svoje plány. V prípade núdze vám to môže zachrániť život.

Opatrnosť je viac ako viera

Pri balení ruksaku na výlet by vám v ňom určite nemalo chýbať náhradné a teplé oblečenie, do Tatier si s čistým svedomím zabaľte čiapku aj rukavice.

Nezabudnite na tekutiny, čaj v termoske je v chladnom počasí nad zlato. S jedlom kalkulujte a hlad nepodceňujte.


Pri zvýšenej aktivite budete potrebovať viac energie ako v práci pri počítači. Ak idete na ľahkú túru, nemusíte si brať špeciálnu výbavu, môžu sa vám však zísť napríklad trekingové palice. V lekárničke by nemal chýbať obväz, náplasť, dezinfekčný prostriedok a lieky proti alergii.

Ak sa v horách nevyznáte, nikdy neschádzajte z označených chodníkov. Mapa, poprípade GPS by však nemali chýbať vo výbave žiadneho turistu.

Ak sa vám však predsa podarí stratiť a ste nútení žiadať o pomoc horskú službu, pokúste sa ešte pred telefonátom čo najlepšie zrekonštruovať svoju trasu od posledného známeho bodu. Všímajte si každý detail v okolí, záchranárom môže pri hľadaní pomôcť aj maličkosť.

Je to možno otravná, ale veľmi pravdivá fráza: buďte opatrní. Veriť sebe a svojim schopnostiam je fajn, ale ak si nedáte pozor a v zamyslení sa pošmyknete, môže vás to stáť život. Od roku 2006 je každý výjazd horskej služby spoplatnený, nezabudnite sa preto pred výletom poistiť, inak by vás úraz na našich nádherných, no nebezpečných horách mohol vyjsť poriadne draho.

Na horách je každý problém veľký problém. Netreba preto podceňovať toľkokrát vyzdvihovanú správnu obuv, v ťažkom teréne je to najpodstatnejšia výbava. Nikdy nechoďte na turistiku v nerozchodených topánkach.

Absolvovali ste už kurz prvej pomoci?

Techniky prvej pomoci nie sú náročné, stačí niekoľko teoretických znalostí a praktický nácvik. Na stránke www.prvapomoc.sk môže každý bezplatne, jednoduchou a zaujímavou formou absolvovať e-learningový kurz základov prvej pomoci.

V ôsmich lekciách sa vďaka interaktívnym videám a úlohám naučíte teóriu. Na konci e-learningového kurzu je pripravený krátky test, ktorý preverí nadobudnuté znalosti.


Na základe jeho výsledkov získa úspešný absolvent Certifikát Krajiny záchrancov, ktorý ho oprávňuje na druhý krok. Tým je absolvovanie praktického kurzu prvej pomoci za zvýhodnenú cenu 14,90 €. Viac informácií nájdete na www.prvapomoc.sk.

Chcete mať postupy prvej pomoci stále pri sebe? Stiahnite si do mobilu aplikáciu Prvá pomoc!
www.prvapomoc.sk/aplikacia

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu