Tipy na cvičenie v lete

Cvičenie

Leto je takmer za rohom a vy sa už neviete dočkať toho, ako si ho naplno užijete? Ak máte v pláne byť fit a vo forme aj počas leta, máme pre vás zopár tipov na letné cvičenie.

Leto je ideálny čas na to, aby ste si konečne vyrazili von, zabávali sa a tak trocha vypli. Pre mnohých ide o najobľúbenejšie ročné obdobie, a to nielen kvôli zábave, ale aj kvôli širokému výberu outdoorových aktivít. Vonku je všetko akosi zábavnejšie, či už plávate, beháte, cvičíte jógu alebo jazdíte na bicykli.

Nanešťastie môže byť letné počasie trocha problémom, ak nie ste opatrní, a to najmä počas extrémnych teplôt. Ak je u vás doma v lete kráľovnou klimatizácia a používate ju rozumne, zamakať si môžete takmer kedykoľvek bez ohľadu na hodinu a teplotu vonku. 

Problémy s cvičením v lete

Najväčším problémom s letným cvičením je hydratácia a udržiavaním dostatku elektrolytov (horčíka, sodíka, draslíka, vápnika) a soli v tele. Keď sa potíte, vaše telo prichádza nielen vodu, ale práve aj o elektrolyty a soľ. Pre správne fungovanie organizmu musí byť všetko v rovnováhe.

Nedostatok či nadbytok vody?

Ak nebudete piť dostatok vody, počas vysokých teplôt sa môžete ľahko dehydratovať. Dehydratácia spôsobuje závraty, nevoľnosť a niekedy až nepríjemné prehriate organizmu. V extrémnych prípadoch môže dokonca viesť k zlyhaniu obličiek.

Na druhej strane keď to s prijímaním tekutín preženiete, bez toho, aby ste prijímali elektrolyty, môžete zažiť hyponatrémiu (pokles sodíka v tele). V extrémnych prípadoch to môže viesť k zmäteniu, nevoľnosti, svalovým kŕčom, záchvatom alebo dokonca k smrti. Preto sú elektrolyty nevyhnuté pre správne fungovanie väčšiny vnútorných orgánov, napríklad aj mozgu.

Ako cvičiť v lete

Denná rutina

Veľmi dôležitá je počas leta doba, počas ktorej sa rozhodnete cvičiť. Určite sa vyhnite cvičeniu od 10:00 do 15:00, kedy sú teploty najvyššie a deň najhorúcejší. Všeobecne platí, že najlepší čas na cvičenie je skoro ráno, nakoľko je všetko ako tak po noci “vychladené”.

Športové oblečenie

Počas leta noste na šport voľné, svetlé oblečenie ideálne z prírodných materiálov. Svetlejšia farba odráža teplo a prírodná bavlnená látka pomáha odparovať pot. 

Ochranný faktor

Opaľovací krém je pri cvičení vonku nevyhnutnosťou. Chrániť pokožku je viac než dôležité, spáleniny a úpal vás môžu odrovnať aj na niekoľko dní a sami zrejme viete, že sú extrémne nepríjemné. Slnko dokonca môže pokožku poškodiť aj trvalo, ak si nedávate pozor. 

Bez vody ani na krok

Vždy ostávajte hydratovaný. Než pôjdete von, vypite pohár vody. Ak môžete vezmite so sebou fľašu vody – aspoň dva, tri deci ako záchranu. Pri vysokých teplotách sa napite každých 15 minút, aj keď nemáte smäd. Po skončení tréningu si dajte ešte niekoľko pohárov vody, nie však naraz.

Vyvážená strava po cvičení

Nezabudnite prijímať dostatok elektrolytov a soli, ktoré sa našťastie nachádzajú prirodzene v bežnej zdravej strave. V lete sa každý deň potešte osviežujúcim smoothie zo sezónneho ovocia a chutný šalátom na večeru. Nezabudnite na hydratačné potraviny, ako napríklad kokosová voda, fenykel, mäta, uhorky.

Náš tip č. 1.

Predtým než idete cvičiť si pripravte uhorkovú vodu s mätou a kvapkou citrónou. Po tréningu vypite aspoň tri deci, doprajete tak svojmu telu skvelú hydratáciu.

Náš tip č. 2.

Ak je to možné, vždy športujte v tieni, behajte alebo bicyklujte pomedzi stromy, ktoré vás chránia pred slnkom.

1/1
Zavrieť reklamu