Na bicykli na víno do Modry a do Rakúska

15. júla 2020
Vinárstva v Joise.

Vďaka projektu Nemo-Net, financovanému z Európskej únie, vznikla spoločná cyklistická trasa, ktorá spája slovenskú Modru s rakúskymi mestami Jois a Purbach.

Objavte nové zaujímavé cyklocesty a nabíjacie stanice pre elektrické bicykle, naučné cesty a prírodné kúpalisko, kde si môžete odpočinúť.

1. Zastávka: Jois

Burgenlandská idylka pri Neziderskom jazere

Jois leží 5 km od Designeroutlet Parndorf na severnom brehu Neziderského jezera, ktoré je také veľké, že sa budete cítiť takmer ako pri mori. Prírodné kúpalisko bez turniketov a betónu je ideálne aj na plavbu, kiting a stand-up pádlovanie. Malé, kvalitné penzióny a apartmány v okolí a neporušená krajina uprostred prírodného parku sú ideálne na cykloturistiku a pešiu turistiku.

Na brehu jazera v mestečku Jois.
Na brehu jazera v mestečku Jois.

Bez ohľadu na to, či hľadáte niečo náročné alebo skôr rekreačné, na desiatich cyklocestách rozprestierajúcich sa na 500 km si to svoje nájde každý. Dobre rozvinutá a značená sieť cyklociest, ubytovanie pre cyklistov, vinárne a reštaurácie, ako aj trajekty z Mörbischu, Illmitzu, Podersdorfu, Breitenbrunnu alebo Rustu robia z každého výletu príjemnú udalosť.

V miernom panónskom podnebí si môžete posedieť v útulných vinárňach a záhradách, kde si pochutnáte na lahôdkach a víne z Burgenlandu. Na túre po jedinečnej vínnej ceste sa dozviete zaujímavé fakty o víne a užijete si nádherný výhľad cez vinice na Neziderské jezero.

2. Zastávka:  Purbach

Vinársky pôžitok s 350 značkami

Na cyklocestách B10 a B12 okolo západného pobrežia Neziderského jazera natrafíte na rekreačné stredisko s ideálnou infraštruktúrou. K dispozícii sú dobíjacie stanice na e-kola, kempingové autobusy a člny pre hostí. Cez trstinový pás vedie zaujímavá naučná trasa k jazeru a do centra Purbachu je to sotva 15 minút chôdze.

Vínne pivničky v Purbachu am Neusiedl See. Foto: Miro Pochyba
Vínne pivničky v Purbachu am Neusiedl See. Foto: Miro Pochyba

Priamo uprostred Purbachu sa nachádza Dom na Kellerplatzu (Haus am Kellerplatz) – regionálne centrum cestovného ruchu, prírody a vína, kde môžete každý deň ochutnať až 64 vín. Cez ulicu sa dostanete k Tureckej bráne a potom ďalej do historického centra, za ktorým začína romantická ulička Kellergasse s 50 historickými vinnými pivnicami a typickými reštauráciami. Kúsok odtiaľ začína aj množstvo exkurzií, ktoré vedú do prírodnej rezervácie, k najmalebnejším miestam medzi Litavskými vrchmi a Neziderským jazerom.

Purbach
Purbach

Prehliadky historickej vínnej uličky začínajú v júli vždy každú sobotu o 10:30. Skupinku tvorí minimálne šesť účastníkov a cena na osobu je 9 €. Nakuknite do starej vínnej pivnice s dobovým lisom na víno a dozviete sa niečo o histórii vinnej uličky a vinohradníctve.

3. Zastávka:  Modra

Modra – slobodné kráľovské mesto

Víno z mestečka, ktoré je obklopené vinohradmi a malokarpatskými lesmi, už v stredoveku smerovalo na Moravu, do Sliezska a na juh Rakúska. O pár stoviek rokov nieskôr získalo privilégiá slobodného kráľovského mesta a bolo považované za tolerantné a multikultúrne mesto.

Mesto Modra
Mesto Modra

Boli to však vhodné prírodné podmienky, ktoré predurčili územie Modry k pestovaniu vinnej révy. Jedna z najstarších modranských odrôd je Veltlínske zelené, ďalšie typické odrody pre tento región sú Rizling vlašský a Rizling rýnsky, ale výborne chutí i Müller-Thurgau, Rulandské biele a skvelé slovenské odrody Devín a Dunaj.

Pokiaľ patríte k milovníkom dobrého vína a lokálnej gastronómie, tomuto vinárskemu mestečku odoláte len ťažko. Každé rodinné vinárstvo má svoj príbeh a vinári spravidla do remesla zapájajú celú rodinu. Behom Dňa modranských pivníc (25. júla) môžete ochutnať až 500 vín zo 41 vinárstiev.

Majstrovstvo v keramike

Ručne robené skvosty lákajú do Modry milovníkov keramiky z celého sveta.

Modranská majolika
Modranská majolika

Modranská majolika a majoliková ornamentika sú zapísané na reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Keramika z Modry má aj novú, modernú tvár. Stelesňuje ju značka Modranská. Špecializuje sa na tvorbu ručne vyrábanej úžitkovej keramiky, a to hlavne na modranské majoliky a kameniny.

Lesopark a klimatické kúpele

Miestna časť Modry Harmónia je oázou pokoja a odpočinku. Príměstské rekreačné stredisko bolo v 19. storočí vyhľadávaným klimatickým kúpeľným letoviskom. Z tohto obdobia sa dosiaľ zachovali niektoré historické vily, ktoré slúžili k turistickým, rekreačným a kúpeľným pobytom.

Harmónia je východiskovým bodom pre výlety do modranského lesoparku. Veľmi obľúbeným je výstup na vrchol Veľká homoľa, na ktorom stojí rozhľadňa Alexandra Filipka – lesného správca a spoluzakladateľa letoviska. V okolí Modry je aspoň desiatka skalných útvarov pre nenáročné lezenie: Čertove zuby, Traja jazdci, Skalné mesto či Medvedia skala.

Tradičné i moderné umenie

V severnej baště sídli Galéria Ignáca Bizmayera, majstra figurálnej keramickej tvorby, ktorá je súčasťou Múzea slovenskej keramickej plastiky. Nevyčerpateľným zdrojom Bizmayerovej tvorby boli vinári, ktorých stvárňoval pri každej práci vo vinohrade i v pivnici.

Zastavte sa aj v múzeu Zoya na výstave súčasných slovenských i európskych výtvarných umelcov. Nachádza sa v priestoroch moderného vinárskeho komplexu ELESKO wine park.

Historické pamiatky

Pamiatková zóna v centre mesta je ukážkou prerodu vinárskeho mestečka v slobodnom kráľovskom meste. Klenbové pivnice meštianskych vinárskych domov obdivujú návštevníci vinárskych akcií aj dnes. Väčšina pamiatok pochádza zo 17. storočia.

Pekná vyhliadka na Modru a okolie je z mestskej veže, ktorá je súčasťou kostola sv. Štefana kráľa. V pamiatkovej zóne je vedľa seba hneď niekoľko sakrálnych pamiatok: kostol sv. Jána Krstiteľa, Nemecký a Slovenský evanjelický kostol, kaplnka Panny Márie Snežnej, ale tiež prestavaná synagóga.

Projekt Nemo-Net je realizovaný v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A SK-AT.

Viac informácii na www.sk-at.eu.

1/1
Zavrieť reklamu