Chodíte do hôr? Vďaka novej aplikácii Horskej záchrannej služby vás nájdu, ak by ste sa nevracali z túry.

Chodíte do hôr? Vďaka novej aplikácii horskej záchrannej služby vás nájdu, ak by ste sa nevracali z túry. Foto: Shutterstock

Ak sa chystáte do hôr, určite sa vám zíde nová aplikácia Horskej záchrannej služby. Pomoc si privoláte jediným klikom a ak sa nevrátite z túry, vyberú sa vás hľadať.

Chcete mať prehľad o počasí na horách a o aktuálnych výstrahách? Chcete mať aktuálne informácie o uzavretí chodníkov či zhoršení podmienok na vašej trase? Ako správne podať prvú pomoc? Ale nielen to, vďaka tejto aplikácii môžete so záchranármi zdieľať svoju polohu a ak to bude potrebné, pomoc môžete privolať jediným tlačítkom “privolať pomoc”. Ak nemôžete hovoriť, môžete s nimi komunikovať aj pomocou sms alebo chatu. Mimoriadnou technologickou novinkou je elektronická kniha vychádzok. Túto aplikáciu nájdete pod názvom Horská záchranná služba.

V súčasnosti je o aplikácie HZS veľký záujem, tú predchádzajúcu záchranársku aplikáciu malo stiahnutú až 65 tisíc užívateľov.

Prečo?

Množstvo zásahov HZS každý rok stúpa a za posledných 10 rokov sa toto číslo už takmer zdvojnásobilo. Najčastejšie turisti v horách zablúdia. Preto je táto aplikácia veľmi užitočná aj pre samotných záchranárov.

Záchranári totiž môžu pomocou aplikácie s GPS stratených turistov ľahšie nájsť alebo im poradiť, ako sa vrátiť späť na trasu. Vy sami si v aplikácii viete nájsť najbližšie stredisko Horskej záchrannej služby, najbližšiu horskú chatu, stanicu s defibrilátorom, atď.

Naplánujte si svoju túru

Aplikácia vám pomôže naplánovať si vašu túru a zistiť predpokladaný čas vášho návratu. Po jeho uplynutí vám príde upozornenie, aby ste potvrdili svoj úspešný návrat. Ak nezareagujete, toto upozornenie sa automaticky odošle aj osobe, ktorú ste v aplikácii uviedli ako kontaktnú. To je vhodné najmä pre ľudí, ktorí chodia do hôr sami.

Chodíte do hôr? Vďaka novej aplikácii horskej záchrannej služby vás nájdu, ak by ste sa nevracali z túry. Foto: Shutterstock
Chodíte do hôr? Vďaka novej aplikácii horskej záchrannej služby vás nájdu, ak by ste sa nevracali z túry. Foto: Shutterstock

Práve elektronická kniha vychádzok je v rámci Európskej únie úplnou novinkou. Využijete ju aj v Maďarsku či Rakúsku, kde si dokážete privolať pomoc v slovenčine.

Aplikáciu si stiahnete zadarmo cez App Store alebo Google Play. Po stiahnutí si vyplňte svoj osobný profil, v ktorom je užitočné uviesť nielen základné informácie, ale aj zdravotné problémy, zoznam liekov, ktoré užívate, a kontaktnú osobu pre prípad núdze.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu