Malkia Park – v obci Orechová Potôň si môžete pozrieť množstvo zachránených exotických zvierat

5. augusta 2020
Malkia park

Malkia Park je záchranná stanica. Od roku 2016 poskytuje útočisko mačkovitým šelmám, o ktoré súkromní majitelia, cirkusy alebo zoologické záhrady nemajú záujem.

Niektoré šelmy mali skutočne pohnutý osud. Celé dni trávili v prepravke, v malej klietke, na obojku alebo slúžili ako atrakcia. V stiesnených a zlých podmienkach nemohli prejaviť svoje prirodzené správanie. Bez čo i len náznaku slobody žili v strese cirkusovej drezúry alebo čakali na svoj osud, či sa z častí ich tiel stane výhodný artikel, ktorý sa dá predať do Číny na výrobu prípravkov s pochybným liečebným účinkom.

Všetky zvieratá, ktoré nakoniec našli útočisko v Malkii, sa narodili v zajatí a vo voľnej prírode by neprežili.

V parku je 254 zvierat, medzi ktorými je mnoho zástupcov z rodu mačkovitých šeliem – levy, tigre, leopardy, jaguáre, rysy, pumy, gepardy a dokonca leopard snežný, ktorý je na Slovensku raritou.

Malkia Park funguje ako trvalý domov. V zajatí potrebujú tieto zvieratá veľa priestoru, ale nie je to jediný dôvod, prečo ich ďalej nerozmnožujú. V záchrannej stanici v Orechovej Potôni sa im snažia poskytnúť čo najlepšie podmienky, a keď dožijú, uvoľnia priestor ďalšej šelme, ktorá potrebuje pomoc.

Malkia park, safari
Malkia park, safari

Posledným prírastkom boli dve biele tigrice z Českej republiky, ktoré štát skonfiškoval Ludvíkovi Berouskovi zo zoo parku v Bašti za Prahou. Chovateľ bol už raz neprávoplatne odsúdený za predaj vnútorností uhynutých tigrov do Ázie. Možno len hádať, aké plány mal s dvomi nezaevidovanými a nezačipovanými tigricami.

Česká republika nevedela, čo si s nimi počať, pretože akreditované zoologické záhrady upúšťajú od chovu týchto leucistických tigrov pre zdravotné problémy spojené s genetikou. Nakoniec našli domov na Slovensku a v Malkii začali zháňať financie, aby ich od septembra mohli natrvalo ubytovať vo vlastnom výbehu.

Začiatkom augusta prídu do Malkie štyri hyeny škvrnité z Česka, pre ktoré sa už dlhšie hľadal vhodný domov. Na Slovensku sú raritou, ktorú nenájdete v žiadnej zoo.

Prispejte na šelmy

Chod parku je veľmi náročný. Všetky finančné prostriedky, či už dary, alebo získané zo vstupného, sa investujú do zlepšenia starostlivosti, vytvorenia nového domova alebo sa použijú na veterinárnu starostlivosť a mzdy ošetrovateľov.

Adoptujte si zvieratko

Ročne Malkia potrebuje získať 400-tisíc eur na chod parku. Ak vás príbeh leva, tigra, medveďa, opice alebo ktoréhokoľvek iného zverenca chytí za srdce, môžete si ho adoptovať na webstránke www.malkiapark.sk a prispieť na jeho starostlivosť finančne.

Staňte sa dobrovoľníkom

Môžete pomôcť aj inak ako finančne. Okolo zvierat je veľa práce a každá pomocná ruka sa zíde. Je to tiež dobrý spôsob, ako sa dostať k zvieratám ešte bližšie. Spolu s ošetrovateľmi budete pripravovať stravu, čistiť výbehy alebo zveľaďovať areál.

Vyrazte na safari

Priamo v parku sa nachádza penzión Malkia. Spravte si piknik pri západe slnka za zvukov divočiny. Pre hostí penziónu Malkia, ktorý je priamo v parku, je prístupný špeciálny safari výbeh pre šelmy. Formou „safari jazdy“ môžete vidieť levy a tigre z bezprostrednej blízkosti.

1/1
Zavrieť reklamu