Moderná kuchyňa: Prvky, ktoré vás inšpirujú

10. augusta 2020
Moderná kuchyňa, prvky, ktoré vás inšpirujú.

Už dlhšie uvažujete o renovácii vašej starej kuchyne alebo naopak, čaká vás zariaďovanie tej novej? Máme pre vás výbornú správu. Kuchynské trendy pre tento rok sú plné fascinujúcich prvkov.

V dnešnom článku si spoločne predstavíme to najzaujímavejšie z moderného sveta kuchýň. Neberte to však tak, že teraz musí mať vaša kuchyňa všetky tieto prvky, inak nebude moderná. Nechajte sa inšpirovať a vyberte si zo všetkých kuchynských trendov tie, ktoré sa vám najviac páčia.

Biela kuchynská linka? Tá sa už nedáva ani do malých priestorov

Ak vám niekto tvrdí, že biela farba v kuchyni je nadčasová, nepočúvajte ho. Nie je to tak a dnes sme toho svedkami.

Biela kuchyňa už nie je in. Najmodernejšie sú prírodné materiály.
Biela kuchyňa už nie je in. Najmodernejšie sú prírodné materiály.

Zatiaľ čo pred niekoľkými rokmi spôsobila biela farba doslova boom v slovenských domácnostiach, dnes pôsobí už fádne, mdlo a bez nápadu. To isté platí aj v prípade, ak zariaďujete malú kuchyňu. Už iba máloktorý dizajnér by vám v roku 2020 odporučil siahnuť po bielej farbe.

Trendom v kuchyniach sú prírodné materiály a návrat k bledému drevu.

To ukáže mimoriadne dobre v kombinácii s poľovníckou zelenou, pastelovými odtieňmi, krémovou, šedou alebo čiernou farbou. Výnimkou nie sú ani sýte farby ako je modrá, vínová alebo žltá. V takomto prípade ale siahnite po dvojkombinácii s neutrálnou farbou. Výrazná farba by mala ísť na vrchné skrinky, neutrálna na spodné. Povrchová úprava v roku 2020 patrí matnej. 

Zástena

Namiesto klasickej hrubej zásteny sa dnes dávajú veľkoformátové dlaždice alebo odolná umývateľná farba. Aj tu však nastala výrazná zmena.

Zatiaľ čo v posledných rokoch sa volila neutrálna a zároveň čo najjednoduchšia zástena, ktorá bola v úzadí v porovnaní s kuchynskou linkou, dnes je to presný opak.

Moderná kuchyňa, prvky, ktoré vás inšpirujú.
Moderná kuchyňa, prvky, ktoré vás inšpirujú.

Výrazné zásteny sa stali hviezdami v kuchyni. Nebojte sa siahnuť po zástenách s výraznou štruktúrou, farbou alebo vzorom. Moderné sú zásteny s imitáciou mramoru, dreva a vintage vzormi.

Samostatnú kategóriu tvorí tehlový obklad. Ten môže byť aj v netypickej farebnej variante a v podobe úzkych farebných obdĺžnikov. Takýto obklad sa mimoriadne hodí do pánskeho bytu.

Tvar kuchynskej linky

Kuchynská linka do L, kuchyňa s ostrovčekom, rovná alebo tá do tvaru U. Aká je správna voľba? Nuž, neexistuje jedna správna odpoveď. Všetko sa odvíja od veľkosti priestoru a osobnej preferencie. Pokiaľ ale chcete kuchyňu, ktorá je čo najviac trendy, máme pre vás jednoznačnú a možno aj prekvapujúcu odpoveď. Moderná kuchyňa ako kuchyňa nevyzerá. Zaujímavé, že?

Skladá sa z dvoch častí. Tou prvou je, že moderná kuchynská linka je už celá zabudovaná – podobne ako to býva v prípade šatníka.

Moderná kuchyňa, prvky, ktoré vás inšpirujú.
Moderná kuchyňa, prvky, ktoré vás inšpirujú.

V prípade, že sa to nedá u vás doma zrealizovať, nezúfajte. I na to existuje riešenie. Výška voľne stojacich skriniek by mala siahať od zeme až po úplný strop. Skrinky by mali byť neprerušované.  Znamená to, že tu nie je priestor na pracovnú dosku.

Jednoduchou rečou povedané, je tu zabudovaná chladnička, potravinové skrine, spotrebiče… Oproti tejto časti sa nachádza už ostrovček s dostatočnou pracovnou plochou. Tento ostrovček obsahuje taktiež umývadlo, indukčnú dosku a zabudovaný digestor. Čím menej bude toho vidno, tým lepšie a modernejšie bude kuchyňa pôsobiť.

Aj keď sa tento trend nemusí každému páčiť, jedno je isté. Táto kuchyňa „nekuchyňa“ je veľmi praktická, keďže sa priestor využije na maximum a navyše hravo zapadne do prepojeného interiéru.

Sklo

Trend spájania starého s novým pretrváva a v rôznych podobách sa obmieňa už nejaký čas. Platí to aj pri modernej kuchynskej linke. Presklené dvierka ohlasujú svoj comeback a sú viac trendy ako kedykoľvek predtým. Nejde pritom iba o vrchné dvierka na kuchynskej linke.

Biela kuchyňa už nie je in. Najmodernejšie sú prírodné materiály.
Biela kuchyňa už nie je in. Najmodernejšie sú prírodné materiály.

Sklo môžete do svojej kuchyne preniesť napríklad v podobe vysokej sklenej vitríny. Uvedomte si ale, že sklenené dvierka s rôznou úrovňou priehľadnosti odhalia nielen váš kuchynský riad. Na prvom mieste by v tomto prípade mala byť čistota a poriadok na poličkách. Niektoré poličky môžete dať navyše podsvietiť LED pásmi. Večer to vytvorí útulnú a hrejivú atmosféru v domácnosti.

Moderná kuchyňa si pýta technológie

…a nemáme na mysli iba kuchynské spotrebiče v podobe chladničky, varnej dosky, rúry, mikrovlnky či umývačky riadu. Moderná kuchyňa je smart. Postupne sa o inteligentnú domácnosť a kuchyňu začína zaujímať stále viac a viac ľudí.

Moderná kuchyňa je smart.
Moderná kuchyňa je smart.

Spotrebiče ovládané prostredníctvom aplikácie v mobile či tablete nie sú žiadnou novinkou. Aj vďaka tejto vymoženosti si už nemusíte lámať hlavu tým, či ste vypli daný spotrebič. Niektoré rúry zas v sebe ukrývajú napríklad aj recepty na prípravu jedál, vďaka čomu vám presne nastavia požadovanú teplotu aj dĺžku pečenia. Samozrejmosťou v modernej kuchyni je ovládanie kávovaru na diaľku. Len si to predstavte. Prídete po dlhom dni domov a v kuchyni vás už bude čakať čerstvá káva. Mmmm!

Individualita

Presnosť pri výrobe kuchýň, kvalita a individualita je niečo, čo vám v Möbelix môžeme garantovať. S kuchyňou si nevyberáte iba zariadenie ďalšej miestnosti ale najmä svoj životný štýl. Moderná kuchyňa by mala čo najviac odrážať vás a vašu osobnosť. My si to uvedomujeme a preto sme tu pre vás, aby sme vám pomohli naplánovať kuchyňu na mieru tak, aby vám prinášala radosť každý deň a aby sa z modernej kuchyne stala nadčasová.

1/1
Zavrieť reklamu