9 tipov na dovolenku v Hornom Rakúsku

Na turistike v regióne Pyhrn-Prielpočas neskorého leta. Foto: Oberoesterreich Tourismus GmbH, Robert Maybach

Destinácia všetkých štyroch ročných období, kde si dáte do tela v poriadnych horách, schladíte sa v priezračných jazerách, dosýta sa najete kvalitných lokálnych pokrmov, ktoré zapijete miestnym pivom, a odpočiniete si v soľnej jaskyni alebo vo wellness.

1 Región s dôležitou minulosťou a sľubnou budúcnosťou

Horné Rakúsko je domovom hudobníkov, literátov, historikov, mysliteľov, ktorí vidia do budúcnosti, letcov zdolávajúcich výšky i milovníkov kultúry.

Z Horného Rakúska pochádzal hudobný skladateľ Anton Bruckner, hudobná hviezdička Conchita aj bard ľudovej muziky Hubert von Goisern. Básnik Adalbert Stifter, spisovateľka Marlen Haushoferová, člen skupiny Bauhaus Herbert Bayer, kabaretný umelec Josef Hader – tí všetci sú odtiaľto.

Umeniu, najmä tomu virtuálnemu, sa venuje festival Ars Eletronica Festival (9. – 13. septembra 2020). Tento rok môžete sledovať program nielen v Linci, ale aj interaktívne vo virtuálnom priestore ars.electronica.art/keplersgardens.

História Horného Rakúska ožíva v cisárskom meste Ischl, v malebnom Hallstatte, barokovom Schärdingu alebo v historickom Steyre, v klasických koncertných sieňach i na originálnych festivaloch dychovej hudby.

2 Tradícia, ktorú vyznávajú aj mladí

Obyvatelia Horného Rakúska sa radi obliekajú do svojich tradičných krojov: kožených nohavíc a dirndla. Mladí a kreatívni ľudia pokračujú ďalej v tradícii. Typické dielne na modrotlač a tkáčovne ľanu získali celkom novú, súčasnú podobu.

Leto na jazere Wolfgangsee v regióne Salzkammergut. Foto: Oberoesterreich Tourismus GmbH, Robert Maybach
Leto na jazere Wolfgangsee v regióne Salzkammergut. Foto: Oberoesterreich Tourismus GmbH, Robert Maybach

V Soľnej komore sa môže stretnúť krajčírka, ktorá šije kroje, s anglickou módnou návrhárkou a spoločne vytvoria oslnivé modely haute couture. Alebo sviatočný stôl ozdobí servis, ktorý mala rada už vaša babička. Niekedy je stretnutie s tradíciou, samozrejme, celkom originálne, napríklad v čase adventu, keď sa otvoria brány Steyrer Kripperl, jedného z posledných divadiel s tyčovými bábkami v Európe.

Husia koža vám naskočí, keď sa rozžiaria adventné svetlá a ich odlesky sa zatrblietajú na temnej hladine jazera Wolfgangsee alebo keď sa v predvečer sviatku Troch kráľov prechádza ulicami mestečiek Bad Ischl a Ebensee sprievod zvonárov s pestro osvetlenými kapucňami…

3 Na bicykli po údoliach i horách

Jeden múdry človek raz povedal, že najkrajšou spojnicou medzi bodom A a bodom B je oblúk. Tento výrok si môžete overiť doslova na vlastnej koži na cyklotrase pozdĺž Dunaja. S výhľadom na rieku a nedotknutú krajinu vám to pôjde na bicykli skoro samo.

Donauschlinge v Hornom Rakúsku. Foto: Miro Pochyba
Donauschlinge v Hornom Rakúsku. Foto: Miro Pochyba

Rajským miestom je napríklad meander Schlögener Schlinge, Dunaj tam vytvára dokonca dvojité zákruty. Priaznivci horských bicyklov so športovými ambíciami zdolávajú nielen hory v Soľnej komore, ale aj vysočinu v Mühlvierteli. Cyklisti, ktorí sú ešte viac športovo založení, sa rovno môžu zúčastniť na pretekoch Salzkammergut Mountainbike Trophy, ktoré každé leto prilákajú do hôr tisíce bikerov.

Národný park Kalkalpen Hanslalm. Foto: Oberoesterreich Tourismus GmbH, Moritz Ablinger
Národný park Kalkalpen Hanslalm. Foto: Oberoesterreich Tourismus GmbH, Moritz Ablinger

Kto sa vydá so svojím bicyklom do národného parku Vápencové Alpy, môže sa tešiť na dlhé trasy, ktoré strávi osamote, len so svojím dvojkolesovým tátošom.

4 Bezhraničná horská turistika

Túlať sa Horným Rakúskom je ľahké. Môžete ísť dlho a užívať si kúzelné výhľady. Dojem na vás urobí 350-kilometrová trasa Soľnou komorou okolo horských jazier, ktorej sa hovorí BergeSeen Trail. Cestou prejdete okolo 35 jazier, zažijete kopec horskej romantiky a večer spočiniete v pohodlnej posteli.

BergeSeen Trail vedie okolo 35 horských jazier. Foto: Susanne Einzenberger
BergeSeen Trail vedie okolo 35 horských jazier. Foto: Susanne Einzenberger

Tí, čo majú radi divočinu, sa určite vyberú rysím chodníkom Luchs Trail. Diaľková turistická trasa spája národný park Vápencové Alpy Kalkalpen v Hornom Rakúsku s národným parkom Gesäuse v Štajersku a divočinou v chránenej oblasti Dürrenstein v Dolnom Rakúsku.

Svieže zelené pastviny v regióne Pyhrn-Priel, svahy pokryté listnatými lesmi pozdĺž Podunajskej trasy i ferraty v údolí Ennstal – to je všetko, čo horský turista potrebuje.

5 Regenerácia v liečivých minerálnych prameňoch

Do kúpeľov a na wellness už dávno nechodia len ľudia v pokročilom veku, ktorí sa potrebujú zbaviť zdravotných problémov. K liečivým prameňom sa vydáva stále viac mladých ľudí a rodiniek, ktoré sa chcú trošku zregenerovať, odpočinúť si a načerpať nové sily.

K zázračným prostriedkom, ktorými vykurírujete každú boľačku, patrí jód, solanka, síra, radon a voda. Tieto zázraky ponúkajú rezorty Eurothermen v kúpeľných mestách Bad Schallerbach, Bad Hall a Bad Ischl, Kreuzen, Bad Mühllacken a Bad Zell.

Bad Schallerbach. Foto: Oberoesterreich Tourismus GmbH, Robert Maybach
Bad Schallerbach. Foto: Oberoesterreich Tourismus GmbH, Robert Maybach

Úplne bez kúpeľných procedúr, zato s osobným komorníkom sa zotavíte v luxusných vilách Geinberg5 Spa.

Lesy a silu ich zelene nájdete hneď za dverami. V regióne Mühlviertel napríklad v údolí Almtal, ktoré vás zláka na relaxáciu na lesnom vzduchu alebo na lesné wellness, presnejšie „Waldness“, pretože masáže a sauna sú umiestnené rovno pod jedľami.

6 Dovolenka s deťmi

Rodinnú dovolenku v Hornom Rakúsku môžete stráviť na mnoho spôsobov. Na začiatok sa stačí zbaliť do auta, pripútať deti a všetko je pripravené na cestu bez toho, aby ste museli tráviť čas online rezerváciami cestovných lístkov a miesteniek.

Bauernhof. Foto: Oberoesterreich Tourismus GmbH, Robert Maybach
Bauernhof. Foto: Oberoesterreich Tourismus GmbH, Robert Maybach

Okrem prírody ponúka Horné Rakúsko aj mnoho zážitkov, ktoré ocenia najmä deti, napríklad zážitkovú farmu, kde všetko bučí a kvoká, alebo päťhviezdičkový rodinný hotel. A pri troške šťastia – alebo po prečítaní si webových stránok Horného Rakúska – nájdete cestu i k Wipfelstürmer, kde si môžete vyskúšať lezenie a hry v korunách stromov.

Zavítajte aj k pirátom: v Kopfingu sa spí v korunách stromov a pirátsky svet Aquapulco v kúpeľnom mestečku Bad Schallerbach má vlastnú pirátsku zátoku.

Hlboko pod zemou,vysoko vo vzduchu, ale najmä v centre diania – v ideálnom prípade je rodinná dovolenka zmesou všetkého. Hlboko pod zem sa dostanete v soľnom dole, výšky si užijete v lezeckej záhrade a v centre všetkého diania sa ocitnete v prírodnej rezervácii.

7 Už teraz sa pripravte na zimnú dovolenku

Ak si kvôli súčasnej situácii netrúfate vybrať sa na dovolenku do ďalekej cudziny, už teraz sa zamyslite nad tým, ako strávite zimu.

Horné Rakúsko v lete milujú horskí turisti a cyklisti, ale v zime láka predovšetkým milovníkov zimných športov. Hory sú dostatočne vysoké na to, aby boli zjazdovky výzvou aj pre športových lyžiarov, a kopce ponúkajú i vhodný spád pre všetkých, ktorí uprednostňujú trochu pokojnejšie lyžovanie.

Pyhrn Priel, Hinterstoder. Foto: Oberoesterreich Tourismus, Moritz Ablinger
Pyhrn Priel, Hinterstoder. Foto: Oberoesterreich Tourismus, Moritz Ablinger

Na Dachsteine sa stretávajú freerideri, v Hinterstoderi sa jazdí na tratiach Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Horné Rakúsko je vhodné aj pre rodiny, pre ktoré by to inde bolo príliš hlučné či drahé. Navyše, nie je to ďaleko. Ale pozor! Môžete toho podniknúť ešte oveľa viac!

Vyjsť si na bežkách alebo snežniciach, jazdiť na sánkach, korčuľovať sa alebo sa povoziť na saniach s konským záprahom.

6 Hornorakúska kuchyňa nie sú
len rezne!

Zosadnete z bicykla pred príjemnou krčmičkou so záhradkou, pred sebou máte pohár piva a po výkone, ktorý ste práve podali, sa cítite doslova blažene. A potom si dáte prvý dúšok, ááách…

Alebo raňajkujete v malom penzióne pri jazere: vonku je ešte šero, v miestnosti cinkajú príbory, deti s chuťou pijú kakao a natierajú si hrubú vrstvu masla na zlatožlté makom posypané pletenky.

Chlieb s maslom od kulinárskeho kuchára Philipa Rachingera. Foto: Oberoesterreich Tourismus GmbH, Juergen Gruenwald
Chlieb s maslom od kulinárskeho kuchára Philipa Rachingera. Foto: Oberoesterreich Tourismus GmbH, Juergen Gruenwald

Úrodná kotlina Eferdinger Becken je jednou veľkou zeleninovou záhradou a v jazerách Soľnej komory sa to hemží chutnými rybami, od sihov veľkých až po sivoňov. A potom sú tam knedličky. Patria k najobľúbenejším miestnym jedlám a objavujú sa v množstve rôznych variant – na sladko, na kyslo, veľké, malé, plnené a všetky sú neopísateľne dobré.

9 Voda jednoducho nesmie chýbať

Horné Rakúsko má k vode blízko. Pretekajú ním zurčiace rieky, ligocú sa tam jazerá, a tak možnosti, ako tráviť dovolenku, návštevníkom otvára tečúca i stojatá voda. Dá sa po nej plaviť na lodiach, jazdiť na jachte, na surfe alebo nad ňou len celkom jednoducho žasnúť.

Gosauseen, Horné Rakúsko. Foto: Shutterstock
Gosauseen, Horné Rakúsko. Foto: Shutterstock

Priezračná modrá alebo tajomne temná voda vás bude lákať, aby ste sa ňou nechali unášať alebo aby ste sa ponorili do iných svetov. Nohy vo vode a bezstarostná hlava – to sú prázdniny, aké môžete zažiť v Hornom Rakúsku.

Príjemné výletné parníky križujú jazerá, luxusné lode na okružnej jazde po Dunaji míňajú krajinu a ľudí.

V Soľnej komore bude vaša loď kĺzať po vodnej hladine ako za čias cisára Františka Jozefa a na dreve nej palube sa pri tom budete cítiť priam kráľovsky.

Oproti tomu, v pohorí Pyhrn-Priel rafty nespútane tancujú na divokej vode. A keď zavanie dobrý vietor, objavia sa na jazerách Soľnej komory surfisti a jachtári.

Pre najväčších dobrodruhov je určený wakeboarding alebo jazda za člnom, ktorá je kombináciou surfingu a vodného lyžovania, pretože v Rakúsku môžete jazdiť na doske nielen na snehu.

Čo podniknúť v Hornom Rakúsku?

16 vecí, ktoré by ste mali v Hornom Rakúsku rozhodne zažiť

Mapa Horného Rakúska
Mapa Horného Rakúska

01 Na kone!

Vyše 700 km jazdeckých chodníkov na horských pastvinách v Mühlvierteli tvorí najväčšiu súvislú sieť jazdeckých chodníkov v Európe.

02 Soľná komora.

Gosauseen, Horné Rakúsko. Foto: Shutterstock
Gosauseen, Horné Rakúsko. Foto: Shutterstock

Tu trávil prázdniny aj maliar Gustav Klimt a cisár František Jozef s cisárovnou Alžbetou. Leňošiť, všetko pustiť z hlavy a spriadať plány.

03 Maraton Mountainbike Trophy.

Najtvrdšie maratónske preteky Európy. Spolu sedem rôzne dlhých pretekárskych tratí priláka každoročne 5 000 ambicióznych bikerov.

04 Najvyššia hora – kráľ Dachstein.

Hora týčiaca sa 2 995 m n. m. s „5fingers“, čo je asi najúchvatnejšia vyhliadková plošina v celých Alpách.

Dachstein, Horné Rakúsko. Foto: Shutterstock
Dachstein, Horné Rakúsko. Foto: Shutterstock

05 Aquapulco.

Akčné vodné hry, divoké dobrodružné chodníky, vodné kino v 5D, dlhé šmykľavky a búrlivý pirátsky záliv.

06 Schiederweiher v Hinterstoderi.

Schiederweiher v Hinterstoderu. Foto: Shutterstock
Schiederweiher v Hinterstoderu. Foto: Shutterstock

Oficiálne najkrajšie miesto v Rakúsku. Meandre rieky Steyr obklopené pohorím Veľký Priel vytvárajú absolútnu idylku.

07 Najstrmšia zubačka.

Výhľad zo Schafbergu na Mondsee. Foto: Shutterstock
Výhľad zo Schafbergu na Mondsee. Foto: Shutterstock

Dráha zo St. Wolfgangu na horu Schafberg vo výške 1 783 m n. m. ponúka výhľady na najkrajšiu horskú panorámu Soľnej komory so 14 jazerami.

08 Národný park Vápencové Alpy.

Chráni poslednú lesnú divočinu v srdci Rakúska. Môžete ju prejsť na horskom bicykli aj pešo.

09 Hallstat.

Hallstatt, Horné Rakúsko. Foto: Shutterstock
Hallstatt, Horné Rakúsko. Foto: Shutterstock

Miliónkrát fotografované mestečko zaradené organizáciou UNESCO do Svetového kultúrneho dedičstva patrí k najšarmantnejším miestam na svete.

10 Múzeum budúcnosti.

Múzeum Ars Elekctronica na brehu Dunaja
Múzeum Ars Elekctronica na brehu Dunaja

V Ars Electronica Center v Linci splýva virtuálny svet s realitou. Môžete tam objavovať doposiaľ nepoznané a zbystria sa tam všetky vaše zmysly.

11 Výroba vlastného piva.

V pivných regiónoch Mühlviertel a Innviertel objavíte rozmanité chute chmelového moku a v rámci seminára si uvaríte vlastné pivo.

12 Wellness v súkromí.

V privátnych kúpeľných vilách v Geinbergu máte k dispozícii nielen súkromné jazierko na plávanie, ale i vlastného komorníka a domácu gurmánsku kuchyňu.

13 Zjazdovka Hannesa Trinkla.

Zalyžujte si vo vlastnom rytme na jedinej trati v Hornom Rakúsku, na ktorej sa konajú preteky Svetového poháru v zjazdovom lyžovaní.

14 Christkindl bei Steyr.

Pútnické miesto, ktoré je zároveň sídlom Ježiškovho poštového úradu, kam deti pred Vianocami posielajú svoje priania a odkiaľ sa ich listy z celého sveta vracajú opečiatkované špeciálnou pečiatkou.

15 Moderná opera.

Musiktheater. Foto: Martin Matula
Musiktheater. Foto: Martin Matula

Hudobné divadlo v Linci je jednou z najmodernejších operných scén v Rakúsku s fantastickou atmosférou a skvelou akustikou.

16 Zátoka Dunaja.

Schlögen, meander Dunaja, obteká skalnatý ostroh dookola a obracia sa o 360°. Najpôsobivejší výhľad je z vyhliadky Schlögener Blick.

Foto: OBERÖSTERREICH Tourismus GMBH/Robert Maybach, Moritz Ablinger, Juergen Gruenwald, Susanne Einzenberger; Shutterstock; Martin Matula; Miro Pochyba

1/1
Zavrieť reklamu