TOP 5 gripov pre váš bicykel

Lifestyle Mamba

Držte sa, bude to jazda. Niekto menej znalý by povedal, že taká rukoväť je na bicykli to najmenej či dokonca, že sú zbytočné, alebo, že na jazdu je úplne jedno, aké sú. Cyklistika by bez nich bola miestami komická, a miestami zas veľmi náročná i nebezpečná.

Nezabúdajte na to, že gripy sú jedným z troch styčných bodov prostredníctvom ktorých ste v spojení s bicyklom. Tak isto ako pri sedadle aj prostredníctvom gripov je spojenie vášho tela s bicyklom priame, takže vhodne zvolené gripy, budú veľmi dôležitým faktorom, ako sa na bicykli budete cítiť a ako sa vám bude bicykel ovládať. Aby jazda do práce, športové výjazdy alebo rekreačné výlety boli čo najpríjemnejším zážitkom a nie jazdou plnou utrpenia je správny výber dôležitý.

Pre vašu čo najpohodlnejšiu jazdu, by ste si mali určite zvoliť podľa toho, akú cyklistiku vyznávate. Gripy alebo teda rukoväte sú prispôsobené dynamike a štýlu jazdy a potrebnému úchopu. Preto pri výbere zohľadňujeme ich tvar, ergonomiu, dĺžku, priemer netreba zabúdať na materiál, z ktorého sú vyrobené.

Užívajte si jazdu vďaka gripom

V ponuke výrobcov nájdete gripy kruhového prierezu a modely, ktoré majú zväčšenú opornú plochu pre pohodlnejšiu a ergonomickejšiu odporu dlane.

V ponuke rôznych e-shopov nájdete rôzne druhy gripov na váš bajk. Dôležité je vybrať si rukoväte také, ktoré sú vhodné pre váš druh cyklistiky, sú pohodlné a prípadne majú ergonomický tvar, ktorý sadne na vaše dlane. Medzi rekreačnými jazdcami sú najobľúbenejšie gripy s anatomickým tvarom. Tie majú opornú plochu pre pohodlnejší a ergonomickejší odpor dlane. Veľmi obľúbené sú práve grippy  BBB BHG-87 ERGOTECH SET s rohmi. Ide o sadu komfortných ergonomických gripv, ktoré sú vyrobené z Kratonu. Rukoväte obsahujú mäkké gélové opory s 85 mm dlhými rohmi. Upínacia objímka, zaisťuje grip na riadidlách proti pretočeniu a zároveň fixuje koncovky. Tieto rukoväte sú vďaka špeciálnemu anatomickému tvaru a oporám pre dlane veľmi komfortné a vaša jazda naberie úplne iný rozmer.

BBB cycling
BBB cycling

Komfort zabezpečí aj materiál

Ku komfortu rukovätí je dôležité pridať aj materiál, z ktorých sú gripy vyrobené. Ich výber by sme nemali podceňovať nakoľko naviac bude trpieť naše zápästie a dlaň. U cyklistov bývajú obľúbené kožené gripy BBB BHG-16 LEATHERFIX, ktoré sú navrhnuté pre čo najpohodlnejší úchop a sú potiahnuté pravou kožou. Dlaň na nich perfektne sedí a pre dlaň ponúkajú extra oporu.

Okrem kožených vám padnú do dlane ergonomicky tvarované gripy vyrobené z kraton korku s gélovou opierkou dlaní. Ergonomicky tvarované gripy  BBB BHG-100 MAMBA  majú špeciálny vnútorný zaisťovací mechanizmus, ktorý vám umožní fixovať rukoväť i koncovku na riadidlách bicykla. Vďaka anatomickému tvaru a oporám pre dlane si jazdu na bicykli budete užívať o niečo viac.

MTB gripy

Pri jazde v teréne je dôležitejší istý úchop ako ergonómia, preto si vyberajte gripy, ktoré vám presne sadnú do dlane a pri ich držaní sa budete cítiť isto. Veľmi dôležitým faktorom je i „dezén“ gripu, ktorý  má zásadný vplyv na bezpečné držanie, pretože v teréne sú blato a voda bežné. Medzi vyznavačmi náročnejšieho jazdenia sú veľmi obľúbené gripy BHG-95 Python jednak pre ich šesťuholníkový dezén, ktorý sa nešmýka, ale i zaisťovaciu objímku, ktorá zabezpečí, že i pri náročných trikoch, či skokoch sa grip nepohne a vy môžete svoj bajk bezpečne ovládať.

Na horský bicykel sa hodia i silikonové gripy s fixovaním. Silikónové gripy BBB BHG-35 STICKYFIX sú ľahké a vylepšené o hliníkovú zaisťovaciu objímku Screw-on, ktorá zamedzuje pretáčaniu gripov. Silikónová povrchová úprava dodáva jazdcovi excelentný úchop a pohlcovanie vibrácií.

Grip BBB
Grip BBB

Nezabúdajte na vaše gripy na bajku, pokiaľ sú poškodené viac než je vhodné, môžu byť pre vás bezpečné. Preto je potrebné ich včas vymeniť. No a nabudúce budete vedieť, že o nových gripoch nerozhoduje len farba ktorá sa vám hodí k bajku. Bicyklujte pohodlne, bezpečne a s radosťou 😉

1/1
Zavrieť reklamu