Osviežujúci letný cestovateľský mix. Tipy na výlety po Slovensku, ktoré ešte stíhate.

26. augusta 2020
Leto na Slovensku. Foto: Shutterstock

Pozrite sa na naše tipy, ako si užiť Slovensko vysoko v oblakoch, na tobogáne, v koši balóna či pri čakaní na vodnú erupciu alebo sa nechajte poriadne rozosmiať.

Zážitky určite neabsolvujte bez dostatočného osvieženia a doprajte si ho napríklad v podobe nového Ľadového čaju s broskyňou od Birellu. Harmonicky v sebe zjednocuje chuť zeleného čajua broskyne, je bez chemických konzervantov, farbív a s naozaj nízkym obsahom cukru. Nechajte sa uniesť výhľadmi na tú najkrajšiu krajinu a vychutnajte si každý letný zážitok naplno.

NOVINKA: Rozhľadňa na Devínskej Kobyle

Kde: Devínska Nová Ves, Bratislava
Vstup: zadarmo

Rozhľadňa naRozhľadňa na Devínskej Kobyle. Foto: devinskanovaves.sk Devínskej Kobyle
Rozhľadňa na Devínskej Kobyle. Foto: devinskanovaves.sk

výška rozhľadne: 21 metrov
počet schodov: 112
nadmorská výška: 514 m n. m.

Koncom júna bola sprístupnená vyhliadková veža v areáli bývalej raketovej základne, po ktorej na Devínskej Kobyle zostalo množstvo vojenských stavieb a betónových bunkrov. Je vysoká asi ako sedemposchodový dom
a z troch vyhliadkových plošín dovidíte do troch susedných krajín –
Rakúska, Česka aj Maďarska. Z vrcholu rozhľadne sa črtajú Alpy či Viedeň
a v prípade dobrého počasia údajne aj Zobor v Nitre. Dovidíte na neďalekú
Devínsku Novú Ves, hrad Devín či rakúsky zámok Schloss Hof. A ak nie,
na najvyššej plošine je umiestnený vyhliadkový ďalekohľad.
www.devinskanovaves.sk

ATRAKCIA: Čajka v oblakoch

Kde: Bojnice
Kedy: od 8:00 do 21:00 h
Vstup: dospelí 8 €, deti do 15 rokov 4 €, deti do 3 rokov zdarma,
tobogán 1 €

Vyhliadková veža Čajka
Vyhliadková veža Čajka

Nad mestom Bojnice v zalesnenej časti neďaleko Bojnickej kalvárie a kaplnky sv. Vendelína vyrástla pred dvomi rokmi unikátna vyhliadková veža s prevýšením asi 30 metrov, ktorá poskytuje pôsobivý výhľad na okolitú krajinu, Bojnický zámok, ale aj Prievidzu, ktorá nie je bežne vidieť z menšej výšky. Veža má oceľovú konštrukciu a drevenú lávku, po ktorej sa dá dostať hore. Súčasťou stavby je i tobogan, ktorým sa – ak nájdete dosť odvahy – môžete spustiť dole. V blízkosti je parkovisko, ale z Bojníc to pešo trvá približne 40 minút.
www.kupele-bojnice.sk

UDALOSŤ: Kremnické gagy

Kde: Kremnica
Kedy: 28. – 30. august 2020

Kremnické gagy
Kremnické gagy

Jedným z mála festivalov, ktoré sa tento rok uskutočnia, sú Kremnické gagy. Aké budú? Slovenské! Štyridsiaty ročník európskeho festivalu humoru a satiry bude netradičný, pretože v historickom centre Kremnice a v priľahlých uličkách budú pre koronavírus chýbať zahraniční umelci. Ak máte radi kultivovanú zábavu, do diára si poznačte posledný augustový víkend. Prezidentom akadémie humoru by sa tento rok mal stať Milan Lasica.
www.gagy.eu

ADRENALÍNOVÝ ZÁŽITOK: Let balónom

Aj toto leto hľadáte top zážitok? Vyberte sa na vyhliadkový let balónom, ktorý ponúkajú v každom kraji na Slovensku. Medzi obľúbené výhľady patrí napríklad Spišský hrad, Bojnice, Tatry alebo Levoča. Je len na vás, ktoré krásy Slovenska túžite vidieť z výšky.

Chcete nezabudnuteľný zážitok? Vyberte si let balónom. Foto: Shutterstock
Chcete nezabudnuteľný zážitok? Vyberte si let balónom. Foto: Shutterstock

Počas hodinového letu prekonáte vzdušnou čiarou asi 10 až 20 km v maximálnej výške 1 km nad terénom. Rátajte s tým, že celý program trvá 3 až 5 hodín. Let balónom pre 1 až 6 osôb stojí od 500 € vyššie.

SLOVENSKÉ NAJ: Herliansky gejzír

Kde: Herľany, 25 km od Košíc

Herliansky gejzír
Herliansky gejzír

hĺbka gejzíru: 405 m
výška gejzíru: 22 m
trvanie erupcie: 25 min
teplota vody: 14 až 18 °C
výdatnosť gejzíru: 25 až 30 l/s

Keď sa povie gejzír, určite si predstavíte vriacu vodu a syčiacu paru, ktorá strieka do výšky. Najväčší gejzír na Slovensku, Herliansky gejzír, je však ako studená sýtená minerálka. Vznikol v roku 1870 navŕtaním podzemnej vody s napätou hladinou. Erupciu vody spôsobuje nahromadený oxid uhličitý približne každých 35 hodín. V súčasnosti gejzír stráca na sile a perióda medzi erupciami sa predlžuje. Je celkom možné, že jedného dňa prestane chrliť vodu úplne. Aby ste sa neprehnali a neodišli z návštevy Herlian sklamaní, na stránke mesta nájdete, kedy môžete očakávať najbližšiu erupciu.
www.herlany.sk

LETNÝ TIP: Najchladnejší je Lomnicky štít

Kde: Vysoké Tatry

Najchladnejším miestom je Lomnický štít. Foto: Shutterstock
Najchladnejším miestom je Lomnický štít. Foto: Shutterstock

Vedeli ste, že za najvyššie obývané miesto na Slovensku sa považuje druhý najvyšší vrch Tatier Lomnický štít? Je to perfektný tip na výlet, ak sa zatúžite schladiť vysoko medzi oblakmi. Je to najvlhšie a, logicky, najmrazivejšie miesto u nás. Priemerná celoročná teplota vystúpi len na okolo -3,8 stupňov Celzia. Z údolnej stanice v Tatranskej Lomnici vedie štvormiestna kabínková lanovka na medzistanicu Štart, odkiaľ vás hore
vyvezie moderná pätnásťmiestna gondola na Skalnaté pleso, ktoré je vrcholovou stanicou a zároveň prestupnou stanicou na Lomnický štít. Odtiaľ sa vyveziete unikátnou visutou červenou lanovkou, ktorá prekonáva
855-metrové prevýšenie. Jazda trvá 8,5 minúty.

UDALOSŤ ONLINE: Medzinárodné letecké dni SIAF

Kde: Facebook, Youtube, www.siaf.sk
Kedy: 29. august od 10:30 do 17:00 h

Najväčší letecký sviatok roka bude online na webovej stránke a sociálnych sieťach. Foto: Shutterstock
Najväčší letecký sviatok roka bude online na webovej stránke a sociálnych sieťach. Foto: Shutterstock

Veľkolepý 10. ročník sa nakoniec na letisku Sliač konať nebude. Ešte minulý rok ministerstvo obrany odoslalo pozvánky svetoznámym akrobatickým skupinám a pilotom z 27 krajín. Dnes je však už všetko inak. Organizátori pripravili online stream so zostrihom najlepších ukážok tímovej aj sólovej akrobacie z posledných deviatich ročníkov a zo štúdia sa divákom prihovoria hostia z oblasti leteckého priemyslu a vojenskej techniky.
Najväčší letecký sviatok roka bude online na webovej stránke a sociálnych sieťach.
www.siaf.sk

Text: Redakcia
Foto: Isifa/Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu