Spánok nie je luxus, ale môže byť luxusný

1. októbra 2020
Spánok. Foto: Shutterstock

Vyspím sa v hrobe. Kto z nás to už nepočul? Pravdou však je, že keď si nedoprajete kvalitný spánok, budete žiť kratšie a nebude to stáť za veľa.

Spánok nie je luxus, ktorý si môžeme dopriať len vtedy, keď si splníme všetky povinnosti alebo za odmenu po ťažkej vykonanej práci. Je súčasťou nášho života. Je pre nás taký dôležitý, že v ňom strávime skoro celých deväť mesiacov v matkinom tele. Mamičky sa často domnievajú, že keď dieťa v brušku kope, je hore, no pravdou je, že dieťa sa najčastejšie nachádza v REM fáze, počas ktorej sa nám ľuďom sníva. O čom? To je ešte stále záhadou. Pod maminými ochrannými krídlami môže nerušene prespať väčšinu času v bezpečí.

Všetci si potrebujeme pospať. Bez výnimky. Príroda sa postarala o to, aby si aj vodné cicavce, napríklad delfíny, mohli v pokoji oddýchnuť a neutopili sa. Zatiaľ čo jedna polovica ich mozgu spí, tá druhá bdie a koordinuje dýchanie.

A ako príroda vyriešila to, aby sme aj my ľudia boli v bezpečí? Keď spíme, stav, v ktorom sa nachádzame, sa podobá kóme. Oči zavreté, telo nehybné a šanca na útek pred nebezpečenstvom nulová. Možno aj to bol jeden z dôvodov, prečo sme kedysi žili v skupinách. Hoci keby všetci v skupine zaspali naraz, asi by sa navzájom nedokázali chrániť.

Možno preto to príroda zariadila tak, aby sme všetci nezaspávali v rovnakom čase a nepotrebovali spať rovnako dlho. Niekto si ide ľahnúť skoro a ráno sa teší prvým ranným lúčom. Iný si užíva ticho a pokoj do neskorších nočných hodín a zobúdza sa na poludnie. V dnešnej dobe sa
nemusíme počas spánku strážiť, odpočívame v bezpečných „jaskyniach“. Objavili sa však nové nástrahy a nebezpečenstvá, ktoré vznikli ako následok toho, ako sa na potrebu spánku pozeráme a ako zodpovedne k nemu pristupujeme.

Ako dlho trvá kvalitný spánok? To je otázka, na ktorú sa nedá jednoznačne odpovedať. Väčšine z nás by malo stačiť sedem až osem hodín.

Spánku sa naučíme

Nie je to tak dávno, keď sme si po zotmení mohli svietiť len ohňom. Chodili sme spať so západom slnka a vstávali na svitaní. Je to prirodzený rytmus, ktorým sa riadi aj naše telo. Spánok sme považovali za samozrejmú činnosť a dopriali sme si ho toľko, koľko bolo treba (alebo kým nás nezobudilo ranné kikiríkanie).

Všetko sa zmenilo v dobe priemyselnej revolúcie so začiatkom masovej výroby. Vtedy sa po prvý raz začali používať továrenské sirény. Prvá siréna – vstávať – druhá siréna – nástup do práce. Naše ambície sa nezastavili, posunuli sme sa o krok ďalej a vďaka elektrine sme si dokázali posvietiť aj v noci. Umožnilo nám to predĺžiť pracovnú dobu a zaviedli sme smeny. Vďaka ním sa fabriky a továrne nemuseli už nikdy zastaviť.

Za najdlhší spánok sa do Guinessovej knihy rekordov nezapíšete. Foto: Shutterstock
Za najdlhší spánok sa do Guinessovej knihy rekordov nezapíšete. Foto: Shutterstock.

Hlučné a rušivé sirény sme si vynaliezavo prerobili a premiestnili do spální na nočný stolík. Tento pokrok nás posunul vpred a civilizácia sa rozbehla úžasnou rýchlosťou. Boli to naše ambície, pre ktoré sme celkom zmenili režim spánku a dokonca sme získali pocit, že nás len oberá o čas, ktorý by sme vedeli využiť produktívnejšie a ktorého nikdy nebudeme mať dosť. Ako by sme si dovolili vyspávať, keď máme nekonečný zoznam úloh, ktoré potrebujeme splniť a máme na to len dvadsaťštyri hodín?!

Čím rýchlejšie napredujeme vo vývoji technológií, tým väčšie sú naše ambície a tým viac úloh si kladieme na plecia. Spánok je nám len na prekážku. Kedy ste sa naposledy zobudili odpočinutí a cítili sa skvele? Väčšina z nás vstáva len za pomoci budíka, ktorý ešte niekoľkokrát zaklapneme a unavene prestavíme. Keď sa nám už podarí vstať, prvé kroky vedú rovno do kuchyne, kde si uvaríme kávu, aby nás postavila na nohy a zbavila únavy z nedospatia.

Naše telo je živý organizmus, ktorý sa prispôsobuje našim návykom. Aj keď si povieme, že sa cez víkend konečne dospíme, častokrát nás prekvapí a zobudíme sa zbytočne skoro. Nedostatok spánku cez týždeň sa nedá dobehnúť za dva dni. Naše telo potrebuje viac času na to, aby sa prispôsobilo novým návykom.

Spomeňte si na dovolenku. Hoci ste mohli zostať ešte v posteli, aj tak ste sa zobudili v čase, keď vyrážate do práce alebo dokonca s pocitom, že ste zaspali.

Žiadny rekord v spánku

O spánku sa stále vzdelávame a vďaka vede a technike zisťujeme, na čo nám slúži. Jedno už vieme naisto. Potrebujeme ho k životu! Odďaľovanie spánku môže mať tragické následky. My ľudia sme veľmi súťaživí a prirodzene hľadáme hranice a možnosti ľudského tela. Pri pokuse o zápis do Guinessovej knihy rekordov sme sa už pokúsili o všetko možné.

Chceli by ste sa do nej zapísať aj vy? Môžete si vymyslieť takmer čokoľvek, čo nie je veľmi nebezpečné. Pomerne smiešne pravidlo, keď vezmeme do úvahy, že niekto udržal v ústach viac ako trinásť živých jedovatých štrkáčov alebo jablká, ktoré rezal motorovou pílou. Keby sa vám to zdalo málo, existuje človek, ktorý sa nechal vyviezť balónom do stratosféry, odtiaľ zoskočil s padákom a vlastným telom prekročil rýchlosť zvuku. Všetko tu už bolo. Ale skúsil už niekto vydržať čo najdlhšie bez spánku?

Bez spánku nevydržíme ani tak dlho, ako bez jedla. Foto: Shutterstock
Bez spánku nevydržíme ani tak dlho, ako bez jedla. Foto: Shutterstock.

Tento pokus bol Guinessovou knihou rekordov zakázaný. Dôvod? Je to až príliš nebezpečné. Niekoľko neoficiálnych pokusov bolo prerušených vždy z toho istého dôvodu – pre zhoršený zdravotný stav účastníkov. Našim plánom počas dňa možno spánok nevyhovuje, ale naše telo ho potrebuje. Dôkazom je fakt, že bez spánku jednoducho zomrieme.

Dlhšie by sme vydržali bez jedla ako bez spánku. Stačí jedna prebdená noc a vystavujeme seba aj svoje okolie riziku. Môžeme sa snažiť, koľko chceme, ale naša potreba spať nad nami vždy zvíťazí. Dôkazom sú situácie, keď sa
vodič snažil udržať pri vedomí len preto, aby sa na svojej ceste dostal o ďalšie kilometre ďalej. Únava nás vždy dobehne a nehoda na seba nedá dlho čakať. Dopravných nehôd z dôvodu nepozornosti z únavy je viac ako nehôd pod vplyvom alkoholu či omamných látok. Keď sme unavení, potrebujeme si dopriať odpočinok.

Tabletka na všetko

V dnešnej dobe informácií je pre nás veľmi jednoduché podeliť sa o rady a skúsenosti. Čoraz viac sa venujeme aj svojmu zdraviu. Napokon, aj tento rok sme čelili celosvetovej situácii, ktorá nám jasne ukázala, že práca počká a zdravie by malo byť na prvom mieste. Koľkokrát sme už počuli, že základnými piliermi zdravia sú dobrá strava, pravidelný pohyb a odpočinok. Pravdou však je, že spánok a odpočinok by mal mať vlastnú kategóriu.

Pokojne si môžeme vyberať tie najlepšie potraviny a budovať pravidelné stravovacie návyky, ale bez dostatočného odpočinku nebudú mať pre naše telo skoro žiadny význam.

Aj pravidelný pohyb a šport sú veľmi dôležité, ale až v kombinácii s dostatočným odpočinkom môžeme naozaj cítiť ich blahodarné účinky. Spánok by sme mali chápať ako základný kameň nášho zdravého a kvalitného života. Prečo inak by nám naň príroda rezervovala až tretinu nášho života?

Radi sa domnievame, že môžeme meniť to, čo je pre nás prirodzené. Ak má niekto problém zaspať, dáme mu tabletku na spanie. Ak má niekto problém zostať hore, dostane povzbudzujúcu látku. Naša šikovnosť nemá hranice, a tak sa, aj na úkor nášho zdravia, obohacujú firmy, ktoré vyrábajú nové pomôcky na spánok aj proti spánku. Spánková hygiena je pritom stále tá najúčinnejšia a najlacnejšia forma na zdokonalenie spánku.

Ak už siahneme po liekoch, mala by to byť naša posledná možnosť.

A teraz si predstavte reklamu: vedci objavili novú terapiu, vďaka ktorej budete žiť dlhšie. Zdokonalí vašu pamäť, budete po nej kreatívni a budete vyzerať atraktívnejšie. Budete chudší a nebude pociťovať hlad. Ochráni vás pred rakovinou a demenciou. Zabráni prechladnutiu a chrípke. Zníži riziko infarktu, porážky a cukrovky. Budete sa cítiť šťastnejší, bez depresií či pocitov úzkostí. Zaujala vás? Tak sa choďte konečne dobre vyspať. Kvalitný spánok má úžasné účinky na naše zdravie a na správnom matraci, môže byť aj luxusný..

SPÁNKOVÉ SCI-FI

Veda a technológia nám pomáha porozumieť, ako je pre nás spánok dôležitý.

Ak chcete ostať hore o chvíľu dlhšie, nemusíte sa nalievať litrami kávy, v ktorej nedokážete odhad núť obsah kofeínu, môžete siahnuť po energetických drinkoch, ktoré majú presné zloženie. Sledovanie mobilov odďaľuje zaspávanie. Na internete ale zoženiete spánkového robota, ktorého môžete objať. Zladí sa s vaším dychom a pomôže vám upokojiť sa a zaspať. Dnes si viete jednoducho kúpiť melatonín, ktorý vám pomôže so zaspávaním po dlhých letoch cez rôzne časové pásma. Chcete sa pohrať aj počas spánku? Pomocou dreamer mask sa zorientujete v sne a prevezmete kontrolu nad tým, ako sa bude vyvíjať.


Peter Jánošík

Spánkový poradca, ale aj dobrodruh, cestovateľ, milovník surfingu a jogy pracuje s bratom Matejom v rodinnej firme Westieri Slovakia, ktorá od roku 2012 vyrába kvalitné 100% prírodné matrace v anglickom regióne Yorkshire. Veria tradičným postupom, ktoré sa používali pred zavedením technológií masovej produkcie a sú známe už vyše 150 rokov. Viac o spánku a tradičnej technológii vyrábania matracov na mieru sa dočítate na www.westieri.sk.


Text: Peter Jánošík
Foto: Isifa/Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu