Za farbami jesene na Horehronie

3. októbra 2020
Salaš Zbojská, Horehronie

Horehronie zaujme turistov, cyklistov, milovníkov histórie aj dobrodruhov. A hoci už vo vlasoch cítiť chladnejší vietor a vo vzduchu vôňu mokrej zemi, kúsok leta si predsa len môžete zobrať so sebou.

Zažeňte smäd a potešte svoje chuťové poháriky Bazou alebo objavte ďalšie svieže BIRELLády – Citronádu, Colu či Ľadový čaj s broskyňou.

Pre cyklistov

50 odtieňov Nízkych Tatier zo sedla E-biku

Na Horehroní nájdete vyše 865 kilometrov rôznej náročnosti.
Na Horehroní nájdete vyše 865 kilometrov rôznej náročnosti.

Horehronie ponúka členitý terén a rozmanitú prírodu na 76 značených cyklotrasách s dĺžkou vyše 865 kilometrov rôznej náročnosti. Čo tak využiť jednu z 10 požičovní Elektro Bicyklov a posunúť svoje hranice na miesta, o ktorých ste doteraz len snívali? Alebo sa rozhodnete pre vlastný bicykel? Nezáleží na tom, či patríte k profíkom či nováčikom, istotu a skúsenosti môžete nabrať v novom Bikeparku v Mýte pod Ďumbierom, v ktorom je k dispozícii lanovka. Informácie o cyklotrasách a najkrajšie okruhy s popisom, fotkami a GPX
nájdete na cyklo.horehronie.sk.

Pre turistov

Výstup na Ďumbier

Výstup na Ďumbier.
Výstup na Ďumbier.

Kde: Nízke Tatry

  • štart trasy: Trangoška
  • náročnosť: ťažká
  • vzdialenosť: 15 km
  • trvanie: 6 h
  • výškové metre: 1 336 m

Ak sa budete štverať na Chopok, „musíte“ vyliezť aj na Ďumbier! Tým myslíme, že by to bola veľká škoda, nechať sa obrať o krásne panoramatické výhľady a selfie s tristokilovým dvojkrížom, ktorý na najvyšší vrchol Nízkych Tatier muselo vyniesť šesťdesiat dobrovoľníkov.

Ďumbier sa vypína vo výške 2 043 metrov nad morom na hlavnom hrebeni medzi Krúpovou hoľou a Králičkou. Počas II. svetovej vojny prebehli v sedle medzi Ďumbierom a Králičkou ústupové boje medzi partizánmi a nemeckými vojskami. Pomník padlým partizánom z roku 1944 neďaleko Chaty gen. M. R. Štefánika je pripomienkou ťažkého zimného prechodu partizánov Nízkymi Tatrami.

Trasa na Ďumbier:

Trangoška (autobusová zastávka) – Trangošská dolina – Dolný salaš – Horný salaš (rázcestie k Jaskyni Mŕtvych Netopierov) – Halašova jama – Chata gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom – Ďumbierske sedlo – prameň pod Grúnikom – rázcestie na Krúpovo sedlo – Krúpovo sedlo – Ďumbier – Chopok – Kosodrevina – Srdiečko – Trangoška.

Pre dobrodruhov

Tiesňavou po stopách zbojníkov

Salaš Zbojská
Salaš Zbojská

Kde: Salaš Zbojská

Aké to asi je, prebúdzať sa s bečiacimi ovečkami, erdžaním koní a brechotom salašníckych psov? Na zbojníckom dvore si môžete vyskúšať starostlivosť o zvieratá alebo výrobu syra. A tie dobroty! Milá obsluha v tradičných krojoch a rázovitá nátura vás nadchne. V sedle Zbojská sa nachádza vyhliadková veža a náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca
čertovou tiesňavou, vhodný pre malých i veľkých.

Pre milovníkov dobrej kávy

Unikát v železničnom vagóne

Nová kaviareň Depo Café vo vagóne.
Nová kaviareň Depo Café vo vagóne.

Kde: Depo Café

Netradičná kaviareň vznikla počas korona krízy. Vagón je historickým kúskom, ktorý prešiel dômyselnou rekonštrukciou a je osadený na skutočných koľajniciach oproti Chmarošskému viaduktu. Množstvo dobových detailov vo vnútri Depo Café a krásne okolie tvoria jedinečný celok, aký nenájdete nikde inde na Slovensku.

Pre celú rodinu

Prdimucha je lepší ako Halloween

V obecnej kronike nie je o Prdimuchovi ani zmienka, ale legenda vraví, že v dedinke neďaleko Podbrezovej žil kedysi jediný slovenský upír. Malí návštevníci sa s ňou môžu zoznámiť vďaka interaktívnej hre priamo v izbe slávneho upíra. Brrr!
www.horehronie.sk/prdimuchova-izba

Wellness

Horehronské wellness
Horehronské wellness

Užite si pokoj a relax v top wellness a SPA zariadeniach pre náročnú klientelu v hoteli Stupka alebo Bystrá. V Srdiečku priamo pod Chopkom si posedíte vo vírivke pod holým a vo štvorhviezdičkovom hoteli Partizán majú novinku – wellnes pre deti a privátne wellness.

Hrad Ľupča

Už ste navštívili hrad Ľupča, alebo ho iba obchádzate?
Už ste navštívili hrad Ľupča, alebo ho iba obchádzate?

Stojí nad obcou Slovenská Ľupča od 13. storočia. Prezrite si stálu expozíciu archeologických nálezov a diela prof. Kulicha. V areáli je 62 metrov hlboká studňa, z ktorej vedie „tajný” tunel. Na návštevu hradu sa treba telefonicky objednať vopred.

Bystrianska jaskyňa

Bystrianska jaskyňa
Bystrianska jaskyňa

Najvýznamnejšia jaskyňa Horehronského podolia sa nachádza na južnom okraji obce Bystrá, medzi Podbrezovou a Mýtom pod Ďumbierom. Vchod do jaskyne je 120 metrov od parkoviska. Prehliadka trvá 45 min, okruh má dĺžku 580 metrov.

Viac informácií nájdete na www.horehronie.sk.

Otestujte sa, či Horehronie dobre poznáte. Vyskúšajte si kvíz TOP 15 miest na Horehroní alebo kvíz o tradičných horehronských jedlách.

Táto aktivita je realizovaná oblastnou organizáciou cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE vďaka finančnej podpore Ministerstva dopravy a výstavby SR

Text: Redakcia
Foto:

1/1
Zavrieť reklamu