Bežecké inšpirácie – malebné slovenské trasy

15. októbra 2020

Beh je čoraz populárnejšou športovou aktivitou a je obľúbený nielen pre jeho pozitívne účinky na naše telo, ale aj ako forma mentálneho oddychu. Každý bežec si nájde dôvod, prečo si ísť zabehať – možno si chce zlepšiť kondíciu, prekonať samého seba alebo si vyčistiť hlavu.

Ak vám náhodou chýba motivácia, možno vám ju dodajú nami odporúčané miesta, kde sa skvele behá, no potešia sa aj vaše oči a myseľ.

Pri výbere trasy je dôležité stanoviť si jej náročnosť a adekvátnu dĺžku, aby ste si z behu odniesli naozaj len to pozitívne a prospešné. V tomto článku vám ponúkneme viacero variantov podľa toho, či túžite po behu mestom, cez lesy a kopce alebo v parku.

Beh v meste

Bývate v meste a hľadáte inšpiráciu, kam si ísť zabehať? Bežcom v Bratislave sa núka hneď niekoľko možností.

Milovníkov mesta určite zaujme bežecká trasa cez Staré Mesto, v rámci ktorej môžu vybehnúť na Bratislavský hrad či Slavín a naskytne sa im pohľad na mesto ako na dlani.

Ďalším zaujímavým tipom je beh cez bratislavské mosty, ktorých je hneď niekoľko a trasa sa dá dobre upraviť a naplánovať. Prebehnúť ponad Dunaj sa dá cez most Lafranconi, Most SNP, Starý most aj Most Apollo. Okruh si môžete prispôsobiť podľa počtu kilometrov, ktoré chcete odbehnúť. Súčasťou veľkého okruhu od mosta Lafranconi až po Apollo je Sad Janka Kráľa či promenáda popri nákupnom centre Eurovea až k River Parku, odkiaľ vás očarí krásny pohľad na rieku.

Ak bývate v Košiciach, určite si obľúbite trasu v Starom Meste či na Južnej triede, na ktorej si môžete dať pokojne do tela a dôjsť až do Barce. Mestské trasy sú bez stúpania či klesania, a preto sú ideálne na behanie aj pre začínajúcich bežcov.

Pre skúsenejších bežcov, ktorí si radi zabehnú aj náročnejšiu trasu, je ideálnou trasa z Terasy, v rámci ktorej môžete zamieriť na čarovnú Moyzesovu ulicu, kde sa v týchto jesenných mesiacoch môžete kochať pôvabom farebnej aleje stromov lemujúcej cestu. Spiatočnú trasu si môžete obmeniť po Kuzmányho ulici a potom vybehnúť späť na Terasu po Toryskej ulici.

Po behu vám padne vhod doplniť si tekutiny a stratené minerály či vitamíny. S tým vám môže pomôcť novinka Ľadový čaj s broskyňou od BIRELL-u.

Beh v parku

V prípade, že hľadáte niečo medzi lesom a mestom, zvážte obľúbené parky vo vašom meste.

Medzi tie najkrajšie na Slovensku patrí Mestský park Trebišov, ktorý je unikátny práve vďaka jeho historickému nádychu.

Tento najväčší a taxonomicky najbohatší park južného Zemplína je výnimočný svojou veľkou rozlohou, vďaka čomu ponúka niekoľko jedinečných trás pre bežcov. Prekvapí pohľadom na autentické neogotické mauzóleum rodiny Andrássyovcov či pozostatky stredovekého hradu Parič. A keď už sme pri unikátnych parkoch na východe Slovenska, za zmienku určite stojí aj 3,5 kilometra dlhý chodník v košickom lesoparku na Furči, ktorý je vybavený aj zastávkami na oddych.

Čo by ste povedali na beh cez park, v ktorom rastie viac ako štyristo druhov stromov? Ak chcete počas behu zažiť niečo výnimočné, návšteva anglického parku v Turčianskej Štiavničke určite stojí za to! Príjemné prostredie sa postará o to, že počas behu budete naozaj relaxovať. Kaštieľ s parkom nájdete na začiatku dediny Turčianska Štiavnička a v rámci trasy budete prechádzať lúkami, okolo niekoľkých jazierok, bystriniek či minerálneho prameňa.  

V hlavnom meste odporúčame ísť si zabehať do záhrady prezidentského paláca a Medickej záhrady, ktoré najmä v jesenných mesiacoch očaria celou paletou nádherne sfarbeného lístia. Okruh v oboch parkoch má približne pol kilometra. Každý bežec si tak môže ľahko prispôsobiť náročnosť a dĺžku behu.  

Beh pri vode

Preferujete upravený asfaltový povrch, ale beh cez mesto sa vám nepozdáva? Určite pouvažujte nad hrádzou. V okolí Bratislavy vás zaujme práve trasa popri Dunajskej hrádzi, ktorá začína pri hraničnom priechode Berg a tiahne sa až k vodnému dielu Gabčíkovo. Hrádza sa pod Prístavným mostom rozvetvuje na ľavú a pravú stranu. Tá pravá, nazývaná aj petržalská, vedie cez Rusovce až po Čunovo a pokračuje v smere na Gabčíkovo. Ľavá strana hrádze je menej známa, a preto aj menej frekventovaná. Vedie poza rafinériu Slovnaft, v smere na Hamuliakovo a Šamorín až po Gabčíkovo. Obe sú udržiavané a majú na beh dobré povrchové podmienky.  

Máte radi pohľad na vodu alebo otužovanie? Zabehnite si popri vode. Foto: Shutterstock
Máte radi pohľad na vodu alebo otužovanie? Zabehnite si popri vode. Foto: Shutterstock

Presuňme sa teraz mimo Bratislavy. Pre mnohých sú príjemné trasy, ktoré vedú popri vodných plochách, napríklad trasa okolo Slnečných jazier v Senci dlhá 6 km či trasa pri vodnom diele v Žiline, ktorá má dĺžku 8,5 kilometra s malým, len 10-metrovým prevýšením. Obe trasy sú naozaj pohodové a vhodné aj pre menej vytrénovaných bežcov.

V Košiciach stojí za vyskúšanie obľúbená trasa popri rieke Hornád až k Jazeru. Pri vode si zaspomínate na leto a po dobehnutí domov ho môžete pripomenúť Citronádou od BIRELL-u aj vašim chuťovým pohárikom.

Beh v lese

Výborné podmienky na beh v prírode ponúka Štrbské Pleso vo Vysokých Tatrách.

Veď čo už je krajšie ako beh v nádhernom prostredí slovenskej prírody s čerstvým vysokohorským vzduchom?

V Tatrách, či už Nízkych alebo Vysokých, nájdete, samozrejme, aj trasy s vyššou náročnosťou. Zo Štrbského Plesa si to môžete namieriť až na Solisko alebo sa môžete vydať po žltej trase z Novej Lesnej na Hrebienok. Pred takýmto behom však treba dobre zvážiť vlastné sily, aby nedošlo k vyčerpaniu či iným ťažkostiam.

Pri behu v Tatrách dobre zvážte svoje sily. Foto: Shutterstock
Pri behu v Tatrách dobre zvážte svoje sily. Foto: Shutterstock

Ak si chcete odpočinúť od ruchu mesta a túžite ísť behať do prírody, Bratislava a jej okolie ponúka množstvo krásnych možností. Známou a populárnou je Železná studnička, kde je dokonca značená polmaratónska trať pre vytrvalejších bežcov.

Lesné cestičky spestrujú úseky, ktoré vedú popri vode, a trasa je teda veľmi príjemná aj v letných horúčavách. Navyše, cesty sú dobre značené tabuľami a dokonca poradia, ako sa správne pred behom rozcvičiť. Ak vám nevadí pobehnúť aj hore kopcom, krásnym miestom je Devínska Kobyla, súčasťou ktorej je jedna z našich najvýznamnejších paleontologických lokalít Sandberg.

Nezabudnite na prípravu

Predtým než sa vydáte spoznávať svet behom, treba myslieť na adekvátnu výbavu vo forme kvalitnej bežeckej obuvi a správneho oblečenia. Výbavu treba prispôsobiť nielen zvolenému terénu, ale aj počasiu. Samozrejme, nezabudnite na dodržiavanie pitného režimu počas celého dňa, keďže nosenie tekutín so sebou dokáže byť počas bežeckého tréningu častokrát nepraktické. Stratené tekutiny je po športe potrebné jednoznačne doplniť. Skvelým osviežením po behu sú nové BIRELLády. Sú bez konzervantov, farbív či umelých sladidiel a práve z tohto dôvodu si ich obľúbili aktívni ľudia, pre ktorých je dôležité kvalitné zloženie produktov.

BIRELLády sú vyrobené na báze nealko piva, vďaka čomu majú výrazne menej cukru ako klasické nealkoholické nápoje. Stojí za to ochutnať postupne všetky tri nové príchute – Citronádu, Bazu a Ľadový čaj s broskyňou – a zistiť, ktorá ulahodí vašim chuťovým pohárikom najviac. Medzi BIRELLády patrí aj minuloročná novinka Cola od BIRELL-u.

Najlepšie chutia, samozrejme, vychladené, takže si ich nechajte doma v chladničke, aby ste tréning mohli ukončiť skutočne osviežujúcou bodkou. Určite vám padnú po vyčerpávajúcom behu vhod!

1/1
Zavrieť reklamu