Doplnky, ktoré zahrejú

19. októbra 2020
Doplnky, ktoré zahrejú.

Vonku sa citeľne ochladilo, aj vtáky už odleteli do teplých krajín. Nám sa to pre súčasnú situáciu vo svete tento rok asi nepodarí. Rozhodne však netreba zúfať.

Ako sa vraví, chce to len „kľud“ a nohy v teple. To druhé vám vieme zabezpečiť, to prvé sa dostaví samo. Ako? Navoďte si doma pocit tepla – a to jednoduchými doplnkami.

Pohodlie, teplo a mäkkosť

Pocit tepla v domácnosti môžete dosiahnuť farbami, materiálmi a, samozrejme, aj sviečkami, ktoré príjemne doladia atmosféru v interiéri. Ako to všetko skombinovať? Tu sú naše tipy.

Nie je textil ako textil

V obývačke na jeseň a cez zimu trávite s rodinou najviac času. Nie je na škodu dopriať tejto miestnosti malú zmenu.

Obdobie chladivých vzdušných materiálov je nateraz preč a treba sa popozerať po takých textíliách, ktoré majú viac vrstiev alebo hustú štruktúru – aby boli nielen pekné napohľad, ale aby hlavne zahriali.

1. Zamerajte sa na vankúše.

V tomto ohľade platí: čím viac, tým lepšie. Istotne sa vám už nejaký-ten vankúš na pohovke povaľuje, ale čo tak zaobstarať mu kamaráta. A nie jedného! Priznajme si to – kto nerád leňoší pred telkou alebo s knižkou v ruke? A mať poruke – a pod hlavou! – mäkký vankúš nie je na zahodenie.

Stavte na vankúše.
Stavte na vankúše.

Čo sa týka farieb, úplnou topkou sú odtiene ružovej a bordovej či zemitá žltá. Úžasne vyzerajú doplnené sivou či zelenou. Jeden-dva vzorované vankúše miestnosť osviežia. Platí, že bavlna je základ, ale keďže máme jeseň a treba sa aj zahriať, vyskúšajte doplniť svoj gauč aj vankúšom s huňatou obliečkou. Buďte ale striedmi, pri dekorovaní použite maximálne jeden takýto prvok.

2. Deky sú nevyhnutnosťou.

O tom asi netreba diskutovať. Čo je však na zváženie, sú materiály a ich kombinácie. Keďže nám ide hlavne o teplo a pohodlie, čím mäkšia a huňatejšia deka bude, čím hustejšiu štruktúru má, tým lepšie. Bavlna, vlna, plyš, kožušina… Vybláznite sa, hrajte sa, kombinujte. Znova však platí, že treba ladiť s ostatnými doplnkami, preto zvoľte podobné farby ako pri vankúšoch alebo ich farebne dolaďte. K odtieňom ružovej a bordovej pasujú sivá, tmavozelená a béžová, tmavšie farby ako tmavohnedá či čierna môžu dodať pocit luxusu.

Deky vás zahrejú.
Deky vás zahrejú.

Alebo uprednostňujete francúzsky šmrnc? V tom prípade siahnite po pletenej deke s veľkými okami a budete sa cítiť ako na francúzskom vidieku.

3. Nohy v teple

A je to tu, spomínané nohy v teple, už len počkať na ten spomínaný „kľud“, všakže. Už dávno sa v bytoch a domoch nenaťahujú koberce cez celé miestnosti.

Istotne mi dáte za pravdu, že kvalitná podlaha je omnoho štýlovejšia. Preto skúste zvoliť menšie koberce vo väčšom počte a nebojte sa kombinovať.

Už dávno sa nenaťahujú koberce cez celé miestnosti.
Už dávno sa nenaťahujú koberce cez celé miestnosti.

Laďte s textíliami na pohovke, dopĺňajte neutrálnou sivou či béžovou. Jedna kožušina dodá šmrnc, viacej by už mohlo narušiť celkový look.

Aj spálňu treba prezliecť

Chladivým obliečkam a plachtám nateraz odzvonilo, majú po sezóne a treba ich odložiť do skrine. Uvoľnia tak miesto pre funkčné textílie, ktoré vám pocit tepla nenavodia iba vizuálne, ale vás v noci aj skutočne zahrejú.

Aj spálňu treba na zimu prezliecť.
Aj spálňu treba na zimu prezliecť.

Siahnite po tmavších zemitých farbách obliečok a prehozov, v tomto ročnom období sa hodí aj károvaný vzor alebo rastlinný motív. K tomu pridajte aj deku či dve na zahriatie. Vyberte si pletené či huňaté, tento trend s vami môže pokojne vydržať až dve ročné obdobia – na jeseň aj po celú zimu. Takáto mini investícia do tepla sa tým pádom dvojnásobne vyplatí.

Sviečky ako doplnok

Popri textíliách vás v tomto ročnom období zahrejú aj dekoračné sviečky. Ak sú navyše voňavé, príjemný pocit sa zdvojnásobí.

Sviečky a dekoračné nádoby spravia váš priestor útulnejším a teplejším.
Sviečky a dekoračné nádoby spravia váš priestor útulnejším a teplejším.

Siahnite po sviečkach v dekoračných nádobách, ktoré svetlo jemne prifarbia. Alebo máte vlastné stojany a svietniky? Potom je len na vás, či uprednostníte veľké sviečky alebo skôr malé a jemné. Tak či onak, plamienky navodia tú správnu atmosféru.

1/1
Zavrieť reklamu