Vianoce v bielom šate

9. novembra 2020
Vianoce v bielom šate

Snívam… o Vianociach… bielych… aké poznám z detstva. Tak takto sa začína najznámejšia pieseň o zasnežených Vianociach, White Christmas. Poznáte ju? Tieto slová určite vyjadrujú aj túžbu mnohých z nás.

To, či bude počas najkrajších sviatkov roka nasnežené, totiž už dávno nie je samozrejmosťou. Netreba však zúfať. Ak Perinbaba tento rok nerozdúcha periny, svoj sen o bielych Vianociach si stále môžete splniť v interiéri.

Akoby nasnežilo

Domáce zasnežené Vianoce treba riešiť od podlahy. Doslova a do písmena. Pretože tomuto štýlu svedčí úplnosť.

Biele koberce, biele steny, biela sedačka a bytové doplnky sú základ, na ktorý môžete nadviazať. Investícia do pohovky či iných väčších kusov nábytku sa vám v tomto prípade vyplatí.

Samozrejme, nielen kvôli vianočnej výzdobe, ale aj z dlhodobého hľadiska. Biela v interiéri totiž pôsobí luxusne a navodzuje pocit čistoty.

Vianoce v bielom šate
Vianoce v bielom šate

Pridajte biele kožušiny alebo kožušinové koberce, biele vankúše, deky… Stoly prehoďte bielymi obrusmi – a môže sa servírovať! Čo také? No predsa tá spomínaná výzdoba!

Ľadové kráľovstvo alebo Mrázik?

Tak, priznajte sa. Ktorú z týchto rozprávok máte radšej?

Či už je to moderný animák, alebo ruská hraná klasika, oba filmy nám môžu slúžiť ako perfektná inšpirácia. K snehu totiž patrí ľad!

Ako navodiť pocit, že u vás doma nielen snežilo, ale dokonca aj mrzlo? Odpoveďou je: strieborná.

Povedzme si to na rovinu, čisto biela výzdoba by mohla pôsobiť aj fádne, ale keď ju doplníte striebornou a pridáte trblietky, celý efekt zimy len podčiarknete a štýl zostane zachovaný. Pridajte aj ozdoby ako svetlá v tvare cencúľov alebo zľadovatené snehové vločky, na gauč zopár lesklých vankúšov, a budete sa naozaj cítiť ako v rozprávke za polárnym kruhom.

Biely stromček

Pri výzdobe svojho stromčeka v štýle „biele Vianoce“ majte na pamäti, že treba zostať pri spomínanej bielo-striebornej kombinácii. Gule a rôzne rolničky či hviezdy a snehové vločky sú samozrejmosťou, originálne ich môžete doplniť napríklad figúrkami bielych zvieratiek či snehuliakov.

Vianoce v bielom šate
Vianoce v bielom šate

Nechajte sa inšpirovať ďalším filmom. Spomínate si na Sám doma II a biele hrdličky? Šup s nimi na stromček. A čo tak anjeli? Bez váhania! Nebojte sa byť tak trochu retro a pokojne siahnite po bielych huňatých reťaziach. Čo sa týka svetiel, máte na výber: buď pôjdete do chladných bielych, alebo zvolíte žlté svetlá, ktoré môžu celkový look zjemniť. Vyhnite sa však farebným.

Vyplňte priestor

Pokryte svoj priestor tak, ako keď nasneží. Nie nadarmo sa tomu vraví „snehová pokrývka“. Náš tip znie: Dekorujte všetky voľné povrchy.

Biele Vianoce neznamenajú minimalizmus, práve naopak. Biela na vás musí hľadieť doslova z každého rohu.

Svoje skrinky a stolíky pokryte bielymi obrusmi, občasná čipka dodá šmrnc. Pridajte biele sviečky, samostatne stojace dekorácie a veľa ihličia, ktoré môžete napríklad pofŕkať bielym snehovým sprejom.

Vianoce v bielom šate
Vianoce v bielom šate

Na dvere patrí „zasnežený“ veniec, na nočný stolík biela lampa. Do spálne, povedzme, v tvare hviezdy, do detskej napríklad snehuliak. Do okna si zaveste hviezdičky alebo buďte originálni a skúste jemne pôsobiace anjelské krídla.

DIY

Mnohí už isto vedia, že za touto skratkou sa skrýva čosi originálne. Čosi, čo si môžete vyrobiť sami. Do it yourself! Alebo po našom: Urob si sám! Zahrajte sa na návrhárov a vytvorte si pre svoj interiér presne taký doplnok, aký si vysnívate. Určite si spomínate na školské časy, keď sme ako deti vešali do okien povystrihované hviezdičky a rôzne ornamenty. Prečo si nezaspomínať s nožnicami v ruke a nezapojiť do toho celú rodinu? A rozhodne sa nemusíte obmedzovať len na jednoduché motívy. Môžete skúsiť napríklad Betlehem či Santa Clausa so sobmi. Alebo jemnučké gule so vzormi. Je to len na vás.

Vianoce v bielom šate. Vyrobte si snehové vločky.
Vianoce v bielom šate. Vyrobte si snehové vločky.

K našim tradičným Vianociam, teda vlastne k predvianočnému obdobiu, patrí adventný veniec. Aj ten si môžete dozdobiť do zasneženého štýlu. Stačí vám ihličie – či už živé, alebo umelé –, štyri sviečky a, samozrejme, ozdoby. Tie zvoľte v bielej a striebornej, siahnite po stuhách a rolničkách, pekne ukážu aj jemné figúrky a šišky, ktoré môžete znova pofŕkať umelým snehom. Ten, mimochodom, pristane aj ihličiu. Ak použijete biele pierka, bude to pekný odkaz na Perinbabu.

Keďže adventný veniec stačí v domácnosti jeden, môžete vyskúšať aj iné dekorácie so sviečkami. Pridajte strieborné ozdoby, k tomu drievka či konáriky, ktoré natriete nabielo. V bezpečnej vzdialenosti od sviečok pokojne naaranžujte aj vatu alebo mini škatuľky so striebornými stužkami, ktoré budú predstavovať drobné darčeky. Pridajte čipku a figúrky, trebárs aj malé sane. Tak ako? Tešíte sa na sneh?

1/1
Zavrieť reklamu