Zaujímavé fakty o kaprovi z časopisu Sveta zvierat

27. novembra 2020
Kapor. Foto: Shutterstock

Vianočný kapor – O rybe, ktorá sa tradične stáva vianočnou večerou, toho väčšina z nás vie žalostne málo. Ak jej budete chcieť uľahčiť posledné chvíle života, prenášajte ju zabalenú v mokrom uteráku a vaňu jej napustite už deň vopred.

Prečo je zbytočné púšťať vianočného kapra späť do vody?

Kapor v zime hibernuje, odpočíva v lóžach, ktoré si pripravil na jeseň. Aby ušetril čo najviac energie, všetky životné funkcie sa spomalia a prežíva na tukových zásobách. Vianočné kapry počas výlovu, transportu a predaja tieto zásoby spotrebujú. Ak ich vypustíte späť do prírody, nestihnú sa pripraviť na zimu a behom niekoľkých dní až týždňov pomaly a bolestivo umierajú. Takýto kapor nemá žiadnu šancu, aby sa dožil jari. 

Môže kapor zomrieť na starobu?

Kapry patria medzi najdlhšie žijúce sladkovodné ryby. Bežne sa môžu dožiť 10 až 20 rokov. Bol zaznamenaný rekord, keď sa kapor dožil 67 rokov. V anglickom Redmire Pools ,,Raspberry“ mali kapra, ktorý sa dožil 45 rokov a vážil 32 kilogramov. Prezývali ho „rozvracač manželstva“.

NAjväčší úlovok vážil 32 kg a dožil sa 45 rokov. Foto: Shutterstock
NAjväčší úlovok vážil 32 kg a dožil sa 45 rokov. Foto: Shutterstock

Chytením tejto ikony si rybár zabezpečil nehynúcu slávu. Kapor žil až do roku 2010 v kentskom jazere Conningbrook a pravdepodobne umrel na starobu. Rybári ho našli plávať na hladine hore bruchom. 

Prečo kapor vyskakuje z vody?

V mnohých rybároch nevyvolá nič takú spokojnosť ako pohľad na kapra, ktorý vyskakuje z vody. Zvyčajne existujú tri hlavné dôvody, prečo to robí. Po prvé, ryby majú v tele plynové mechúre, ktoré im umožňujú pohyb v rôznych hĺbkach vodného stĺpca. Keď kapor pláva z hĺbky smerom k hladine, zvyšuje sa tlak na jeho plynový mechúr. Skokom z vody z neho vytlačí vzduch (uvoľní tento tlak) a môže pokojne plávať pri hladine. Po druhé, týmto spôsobom si môže čistiť žiabre od zachytených nečistôt alebo parazitov. Keď skáče z vody, je to podobné, ako keď si my dáme sprchu. A po tretie, nie je vôbec vylúčené, že to robí len pre zábavu.

Prečo kapor otvára ústa?  

Kapor má vyvinuté dýchanie ústnou dutinou, hovorí sa mu aj núdzové dýchanie. Pri nedostatku kyslíku vo vode vypláva k hladine a do ústnej dutiny opakovane naberá zmes vody a vzduchu, ktorú opäť vypudzuje. Pomocou prekrvenej sliznice v ústnej dutine si zaisťuje prísun kyslíka.

Môže byť kapor škodný? 

V Austrálii by ste za vypustenie uloveného kapra dostali vysokú peňažnú pokutu. Kapor v tamojších vodách rastie výnimočne rýchlo. A tak ako sa tam rozšírili králiky, ktoré vážne ohrozujú poľnohospodárstvo, rastie aj tamojšia populácia kaprov. V Austrálii je zakázaný lov aj predaj kaprov. Na druhej strane zemegule sa ryby snažili v rybníkoch otráviť, ale kapor sa rozšíril v tečúcich vodách. Ročne sa vyloví až 1000 ton kaprov. Ich mäso sa spracuje ako krmivo pre psov, mačky a vyrába sa z neho hnojivo.

Dá sa kapor vycvičiť?

Do určitej miery áno. V zámockých rybníčkoch vo Versailles pri Paríži sa kapry naučili priplávať na zvuk zvona vždy, keď boli hladné.

Ďalšie témy v časopise Svet zvierat. Nové číslo už v predaji.

Najvýhodnejšie svoj obľúbený časopis Svet zvierat získate s predplatným, už od 13,90 € a k tomu Fusakle zadarmo. Objednávajte tu: https://www.sportmedia.sk/predplatne/svet-zvierat

1/1
Zavrieť reklamu