Dizajnový spoločník na lyžovačku

8. decembra 2020
Strešné boxy

Preprava lyží, palíc a snowboardov v strešnom boxe nie je len otázka praktickosti, ale hlavne bezpečnosti. Navyše, moderný dizajn strešných boxov dopĺňa vzhľad vozidla.

Nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách je transport lyží a snowboardov v interiéri vozidla upravený legislatívou, v mnohých krajinách zakázaný a tak či onak predstavuje hazard so zdravím. Lyže a palice totiž v prípade nehody, núdzového brzdenia či náhleho vyhýbacieho manévru ohrozujú všetkých členov posádky. Nehovoriac o poškodení interiéru ostrými hranami lyží či jeho zašpinenie od snehu a blata.

Box má množstvo výhod

Najbezpečnejší spôsob prepravy lyžiarskeho výstroja je jednoznačne na strešnom nosiči alebo v strešnom boxe.

Nosič na lyže je síce skladnejší, ale tu sa jeho výhody končia. Hlučnosť a spotreba je počas jeho používania podľa praktických meraní vyššia ako v prípadne strešného boxu. Je to najmä z dôvodu rotácie vzduchu za nosičmi a okolo viazaní. Špičky lyží tiež zvyknú pri vyšších rýchlostiach vibrovať a vytvárať piskľavú frekvenciu. Navyše, v autoboxe môžete transportovať nielen lyže a paličky, ale aj lyžiarky, prilby a iné príslušenstvo.

Strešný box je lepší ako nosič na lyže. Foto: Shutterstock
Strešný box je lepší ako nosič na lyže. Foto: Shutterstock

Zároveň je box zdrojom veľkého objemu batožinového priestoru aj v letnej sezóne, čo ocení každý cestovateľ, keď sa potrebuje zbaliť na rodinnú dovolenku.

Spotreba

Moderné strešné boxy sú konštrukčne prispôsobené tak, aby bez problémov odolávali diaľničným rýchlostiam bez nežiaduceho hluku a aby zároveň čo najmenej navyšovali spotrebu vozidla.

V minulosti bolo navýšenie spotreby pri používaní boxu častokrát aj nad hranicou 2 litre nad priemernú spotrebu. V súčasnosti je vďaka aerodynamickým prvkom toto navýšenie zredukované až o polovicu.

Ochrana

Prepravované športové príslušenstvo je v boxe chránené pred vplyvom vonkajšieho prostredia, odskakujúcich kamienkov, agresívnej posypovej soli, ale hlavne nie je vidieť, čo v boxe prevážate.

Manipulácia

Strešné boxy strednej a vyššej strednej triedy sú obojstranne otvárateľné, čo výrazne zľahčuje manipuláciu. To ocenia najme majitelia vyšších vozidiel ako SUV a VAN.

Veľký výber

Pri výbere vhodného strešného boxu je v prvom rade dôležité si ujasniť, čo budete najčastejšie prevážať.

Ak máte vozidlo s veľkým batožinovým priestorom a v boxe budete nosiť len lyže a palice, postačuje objem okolo 300 litrov. Ak ale chcete v boxe transportovať aj lyžiarky, prilby a iné veci, ideálny objem je 400 litrov. V tomto prípade je lepšie zvoliť širšie boxy, nie dlhšie.

Boxy dlhé viac ako 210 cm môžu mať totiž nežiadúce presahy ponad čelné sklo auta, vzadu obmedziť otváranie piatych dverí a zamedziť prístup do batožinového priestoru.

Pri výbere boxu je ideálne navštíviť špecializovaného predajcu. Foto: Shutterstock
Pri výbere boxu je ideálne navštíviť špecializovaného predajcu. Foto: Shutterstock

Pri výbere boxu platí, že jeho dĺžka by nemala presiahnuť 200 cm pre hatchback a sedan, 215 cm pre kombi a SUV a 230 cm pre viacmiestne vany. Ak však potrebujete na relatívne malé vozidlo použiť box s veľkým objemom, existuje jediné legislatívne obmedzenie, a to samotný pôdorys auta, ktorý nesmie box presiahnuť.

Pri výbere boxu je ideálne navštíviť špecializovaného predajcu, kde si vybraný model môžete reálne položiť na auto a finálne rozhodnutie urobiť „naživo“. Rádius strechy auta častokrát skresľuje reálne proporcie a nezriedka sa stáva, že až po inštalácií boxu si zákazník uvedomí ideálnu kompatibilitu boxu a auta.

Líder na trhu

Európa je jednoznačne celosvetový líder vo vývoji a výrobe strešných boxov. Vyrábajú sa tu boxy najzvučnejších svetových značiek a NORTHLINE je jednou z nich. Zaujímavosťou je, že dizajn a konštrukcia boxov Northline je výsledkom snahy šikovných Slovákov. V kombinácií s mimoriadne kvalitným materiálom z nemeckej produkcie sú boxy Northline vyhľadávané nielen na Slovensku a v Európe, ale na celom svete.

1/1
Zavrieť reklamu