Poznáte Oravu? Po tomto kvíze ju budete chcieť navštíviť

10. decembra 2020
oravský Podzámok, Orava. Foto: Shutterstock

Zopakujte si s nami štvrtácke učivo z vlastivedy o našom Slovensku. Orava je prekrásna oblasť, ktorá má čo ponúknuť svojou prírodou aj pamiatkami. Nakuknite s nami.

0%

V ktorej obci sa nachádza Múzeum oravskej dediny?

Zuberec, Orava. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Múzeum oravskej dediny, ktoré zachytáva tradičnú oravskú ľudovú architektúru, sa nachádza v obci Zuberec. Na tomto mieste kedysi nestál ani jeden dom. Začalo sa budovať v roku 1967. Niektoré domy boli odkúpené od majiteľova a prevezené do múzea, iné boli vybudované nanovo. Areálom preteká horský potok Studená, z ktorého je napojený vodný náhon pre mlyn a valchu.

Koľko miestností sa nachádza na Oravskom hrade?

oravský Podzámok, Orava. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Oravský hrad má až 154 miestností a 754 schodov. Leží nad riekou Orava a obcou Oravský podzámok. Začal vznikať na mieste dreveného hrádku už v roku 1241. Dnešnú podobu dostal už v roku 1611.

Ktorá obec je najchladnejšia na Slovensku?

Oravska Lesná. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V Oravskej Lesnej bola najnižšie nameraná teplota až -37°C.

V ktorej slovenskej obci sa v roku 1909 vysypali francúzski vzduchoplavci z koša balóna aj so svojimi vecami?

Zázrivá, Orava. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V roku 1909 sa dvaja francúzski vzduchoplavci, ktorí sa práve zúčastňovali pretekov, v predchádzajúci deň odleteli zo Švajčiarska a preleteli 800 km, núdzovo pristáli pri Zázrivej. Kôš sa im prevrhol, zostali vo vychádzkovej obuvi so všetkými vecami v lese a balón im odletel. Zázrivá je známa korbáčikmi a mliečnymi výrobkami.

Ktorý vrch je považovaný za najkrajší vyhliadkový vrch na Slovensku a bol ospievaný aj P. O. Hviezdoslavom?

Veľký Choč, Orava. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Túra na Veľký Choč nie je najľahšie, pretože má prudké stúpanie. Choč má výšku 1 611,0 m n. m. a z jeho vrcholu je kruhový výhľad. Bol ospievaný mnohými básnikmi.

Kde na Orave sa nachádza drevený kostolík zapísaný na zoznam Svetového dedičstva UNESCO?

Leštiny, Orava. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Evanjelický kostol z rokov 1722-1725 mal byť pôvodne postavený vo Vyšnom Kubíne, no miestni rímskokatolícki veriaci protestovali a nakoniec bol postavený v Leštinách. Bol v ňom pokrstený aj Pavol Országh Hviezdoslav. Je to artikulárny kostol, čo znamená, že bol postavený podľa artikúl (článkov) prijatých v roku 1681 na šopronskom sneme, ktoré umožnili výstavbu protestantských cirkevných objektov na niektorých miestach v Uhorsku.

V ktorej obci nájdeme pamiatkovú rezerváciu Bobrova raľa, ktorá predstavuje najväčší zachovaný komplex pôvodnej ľudovej architektúry v strednej Európe?

Podbiel, Orava. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry Bobrova raľa sa nachádza v obci Podbiel. Má zachovanú tradičnú ulicovú zástavbu hospodárskych dvorov. Podbiel sa kedysi nachádzal na starej kupeckej ceste známej ako jantárová cesta, či stará soľná cesta, ktorá sa vinula popri rieke Orava.

Oravská priehrada je:

oravská priehrada, Orava. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Oravská priehrada je najväčšie vodné dielo na Slovensku. Vzniká sútokom Čiernej a Bielej Oravy. Pod jej hladinou navždy zmizli obce Slanica, Oravské Hámre, Osada, Lavkovo a Ústie, tiež časť Bobrova a Námestova. Výletnou loďou sa môžete odviezť na Slanický ostrov, kde zostal zachovaný kostol.

Kde sa nachádza jedna z mála zachovaných úzkorozchodných úvraťových železníc na svete?

Oravská Lesná, Orava. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Oravská lesná železnica slúžila pôvodne na zvážanie dreva. Je významnou technickou pamiatkou. Trať má 7 kilometrov a prekonáva aj stanicu Sedlo Beskyd v nadmorskej výške 935m n. m.

Najväčším mestom na Orave je:

Dolný Kubín, Orava. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Historickým, kultúrnym a regionálnym centrom Oravy je Dolný Kubín. Mestom preteká rieka Orava, neďaleko nad mestom je vrch a lyžiarske stredisko Kubínska hoľa.

Poznáte Oravu?
Výborne, gratulujeme!

Zuberec, Orava. Foto: Shutterstock

Oravu dobre poznáte! Dúfame, že sme vás inšpirovali na ďalšiu návštevu. Ak chcete, vyskúšajte si aj kvíz UNESCO pamiatky na Slovensku alebo o Vysokých Tatrách.
Celkom dobre.

Zuberec, Orava. Foto: Shutterstock

O Orave niečo viete, a tým ostatným, čo ste nevedeli, sme vás snáď aspoň inšpirovali. Okrem nádhernej prírody je tu zachovaná ľudová architektúra a iné pamiatky, ktoré na vás čakajú. Ak chcete, vyskúšajte si aj kvíz UNESCO pamiatky na Slovensku alebo o Vysokých Tatrách.
Ups...

oravská priehrada, Orava. Foto: Shutterstock

Dobrá rada znie, zopakovať si vlastivedu 😉 Snáď sme vás Oravou a jej prekrásnymi miestami aspoň inšpirovali. Okrem úžasnej prírody je tu zachovaná ľudová architektúra a iné pamiatky, ktoré na vás čakajú. Ak chcete, vyskúšajte si aj kvíz UNESCO pamiatky na Slovensku alebo o Vysokých Tatrách.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu