Tortilla de patatas. Recept na španielsku omeletu so zemiakmi, ktorá sa v Španielsku jedáva vždy a všade.

13. decembra 2020
Tortilla de patatas. Foto: Shutterstock

Tortilla de patatas je typické španielske jedlo, niečo ako omeletová torta zo zemiakov. V mnohých baroch, aj na miestach, mimo turistov, sa servíruje non-stop.

Recept na tortillu je nenáročný. Potrebujeme iba zemiaky, vajcia a olivobý olej. Dajte si záležať na ingredienciách. Čím kvalitnejšie, tým lepší výsledok!

Suroviny:

  • 3 stredné až väčšie zemiaky
  • 5 vajec
  • 1 cibuľa
  • soľ
  • olivový olej

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenšie plátky.
  2. Na panvicu dáme väčšie množstvo olivového oleja a začneme ich pripravovať na miernom plameni (nechceme ich vysmažiť, ale uvariť).
  3. Nakrájame cibuľu na jemné plátky a po 5 minútach ju pridáme na panvicu k zemiakom.
  4. Posolíme a na panvici robíme na miernom plameni asi 20 minút.
  5. Nachystáme si 5 vajec, ktoré v miske posolíme a ručne vyšľaháme.
  6. Zemiaky vypneme, zlejeme z nich zvyšný olej. Po chvíli zmiešame s vajíčkami a zmes dáme na panvicu, tentokrát však smažíme silnejšie. Na začiatku smaženia zmes rýchlo miešame, potom ju len upravíme na pekný kruhový tvar a už nemiešame. Otočíme a osmažíme už len chvíľku z druhej strany.
  7. Pri servírovaní nakrájame na trojuholníčky.
Tortilla de patatas nemusí byť usmažená úplne do tvrda, zvnútra môže zostať "tekutejšia". Foto: Shutterstock
Tortilla de patatas nemusí byť usmažená úplne do tvrda, zvnútra môže zostať “tekutejšia”. Foto: Shutterstock

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu