Zlaté Vianoce

14. decembra 2020
Zlaté Vianoce

Ak patríte k milovníkom honosnej vianočnej výzdoby, zlatá farba vám istotne nebude cudzia. Je to kráľovská farba, symbolizuje bohatstvo a dostatok – a okrem toho dokáže doslova rozžiariť váš príbytok.

Ako zlatú zakomponovať do interiéru tak, aby ste dosiahli želaný efekt pompéznosti, ale zároveň to celé „neprezdobili“? K čomu sa hodí a k čomu nie? Poďme sa tomu spoločne pozrieť na zúbok!

Zlatá ako dominantná farba na Vianoce
Zlatá ako dominantná farba na Vianoce

Zlatá ako dominantná farba

Ak sa rozhodnete, že vaša vianočná výzdoba bude kompletne zlatá, mali by ste myslieť na pár dôležitých vecí. Napríklad na prostredie.

Isteže, zlaté Vianoce vyzerajú fantasticky, ale pozor na iné farby v interiéri. Taká krikľavo zelená alebo všetky svieže farby v kombinácii so zlatou môžu pôsobiť „kolotočovo“. Čierny či tmavomodrý gauč zasa potlačia žiarivosť, ktorú zlatá do miestnosti prinesie.

Čisto zlatú výzdobu teda aranžujte do interiérov, kde je zariadenie skôr svetlé či krémové. Rozhodne bude dobre vyzerať aj s drevom či sklom.

Zlatý detail

Ak máte o Vianociach iné farebné predstavy, ale predsa len by ste si chceli do interiéru priniesť trochu zlatej, skúste ju tam prepašovať v detailoch. Napríklad pri stolovaní.

Nie do každého interiéru sa zlatá hodí.
Nie do každého interiéru sa zlatá hodí.

Zvoľte súpravu tanierov so zlatým lemom, rovnako šálky či konvičky, pokojne aj poháre na stopkách so zlatým okrajom. Stojan na sviečku môže mať tiež zlatý detail. Prípadne natiahnite na stôl behúň tejto farby alebo obrus so zlatou výšivkou.

Takéto detaily vyniknú na bielej alebo v kombinácii s červenou, a dokonca aj s ružovou. Nezabudnite svoje zlaté prestieranie farebne prepojiť – napríklad s niekoľkými ozdobami na vianočnom stromčeku.

Osvetlenie k zlatej

Pri zlatej výzdobe myslite aj na svetlá. Jednofarebné zlaté či zlatožlté svetlá zabezpečia, že váš interiér bude pôsobiť jednotne. Chladné biele svetielka ale tiež nie sú na zahodenie – tými zasa viete vykúzliť efekt zimy. Na čo by ste si ale mali dávať pozor, sú viacfarebné svetelné reťaze s mnohými blikajúcimi režimami. Tak presne tie vedia zlatý stromček úplne „potopiť“. Preto sa im radšej vyhnite.

K zlatej sa hodia žlté a biele svetielka, ale farebné nie.
K zlatej sa hodia žlté a biele svetielka, ale farebné nie.

Zlatá v kombinácii…

Zlatá síce vynikne sama osebe, ale v rôznych kombináciách vie veľmi prekvapivo zarezonovať. Čo kombinácia, to iný štýl. Aký si vybrať?

… s červenou

Zlatá v kombinácii s červenou.
Zlatá v kombinácii s červenou.

Nesmrteľná klasika! Túto kombináciu môžete aplikovať na stromčeky, adventné vence či na menšie dekorácie v celej domácnosti. Svedčí jej tak striedmosť, ako aj „prečačkanosť“ a navodzuje pocit tepla. K takejto výzdobe sa hodia aj ornamenty a figúrky – mali by však mať zlatý detail. Keď budú v miestnosti ešte vianočné ruže, efekt bude dokonalý!

…s fialovou

Zlatá v kombinácii s fialovou.
Zlatá v kombinácii s fialovou.

Tak túto kombináciu by asi čakal málokto. Ale prečo nie? Fialová je, rovnako ako zlatá, farbou vznešenosti, takže keď sa stretnú na jednom stromčeku, nemôže to dopadnúť zle.

Siahnite po fialových kúskoch rozmanitých tvarov a odtieňov, nebojte sa trblietok a odleskov. Zlato-fialový stromček doplňte bielou – a vaša výzdoba bude naozaj originálna a veľmi vkusná.

…s bielou

Zlatá v kombinácii s bielou.
Zlatá v kombinácii s bielou.

Bielo-zlatá vianočná výzdoba je trendová a teší sa veľkej popularite. Niet divu. Zlatá pridá teplý efekt, biela prinesie trošku zimy. Na tejto kombinácii je skvelé najmä to, že si priam pýta veľké výrazné biele ozdoby, ako sú kvety, mašle, či dokonca vtáčiky. Celá výzdoba by mala pôsobiť grandiózne, veľkolepo. Preto sa nebojte a pridajte ešte jednu mašľu navyše!

Stromček à la drahé kovy

Ak vám niekto hovorí, že zlatá so striebornou by sa nemali kombinovať, pokojne hoďte rukou a pridajte ešte aj medenú.

Stromček vo farbách drahých kovov môže navodiť veľmi príjemnú retro atmosféru. Hodia sa k nemu aj prskavky a rozhodne by ste mali ísť do drobných svetielok v zlatej alebo bielej.

Stromček à la drahé kovy
Stromček à la drahé kovy

Kto sa nebojí, môže vyskúšať aj „zlaté vlasy“, ktoré si asi niektorí pamätajú z 80. rokov. Prípadne reťaze v jednej z týchto farieb. Tak ako? Odvážili by ste sa?

1/1
Zavrieť reklamu