Na bicykli v zlom počasí: Ako na mláky a dážď

Na bicykli v zlom počasí: Ako na mláky a dážď. Foto: Shutterstock

Nie každý jesenný deň je synonymom slnečného babieho leta a prehrabávania sa v suchom farebnom lístí. Zažiť sa dá aj výživným blatom ofŕkaný bicykel a premočené oblečenie.

Správne mazanie

Zatiaľ čo v lete je lepšie na reťaz používať tzv. suché mazivá, ktoré sú redšie a nelepí sa na ne prach, na jeseň a v zime by ste mali používať takzvané mokré mazivá. Tie sú tiež dostupné v spreji alebo ako klasický olej vo fľaštičke s kvapkadlom.

Takéto mazivá do vlhkých podmienok sú o niečo hustejšie, aby boli odolnejšie proti vode, no tým pádom lepia na seba viac nečistôt. A špina nalepená na kontaktných plochách ozubenia s reťazou pôsobí ako brúsny papier, čo vedie k predčasnému opotrebovaniu. Nestačí preto reťaz stále len mazať vhodným olejom, ale treba ju aj pravidelne čistiť. Reťaz sa totiž nemaže len preto, aby nevŕzgala, ale aj preto, aby ste ochránili ju a aj ostatné povrchy, o ktoré sa počas jazdy trie. Je časťou bicykla, ktorá zabezpečuje pohon, a preto je celoročná starostlivosť o ňu veľmi dôležitá.

Ak máte radi svoj bicykel, nezabúdajte na pravidlo – najprv čistiť a potom mazať. To platí pre každý druh bicykla, či už jazdíte v lese, na ceste, alebo po meste.

Blikačka aj počas dňa

V prípade zhoršenej viditeľnosti, ktorá spravidla daždivé jesenné počasie sprevádza, je nesmierne dôležité byť videný viac ako obyčajne. Nezabúdajte, že nielen vám sa zle pozerá, ak vám dážď padá do očí či máte opršané okuliare, ale aj vodiči sú na tom rovnako a chodci väčšinou pod dáždnikmi pozerajú do zeme, maximálne pol metra pred seba. Zapnite preto zadnú červenú blikačku aj prednú bielu blikačku taktiež počas dňa, aby ste na sebe upozornili a zvýšili tak svoju bezpečnosť počas toho, ako budete šliapať do pedálov s prižmúrenými očami a kľučkovať medzi mlákami, autami a chodcami v duchu si želajúc, nech ste čo najskôr doma,
v suchu.

1/3
Zavrieť reklamu