Ako cvičiť doma

11. januára 2021
Cvičenie. Foto: Shutterstock

S novým rokom si istotne mnohí z vás predsavzali, že sa budú viac hýbať. A je to skvelý nápad. Pretože aktívny pohyb nielen prospieva telu, ale človeku zlepší náladu a zdvihne mu sebavedomie.

Momentálne sú však možnosti cvičenia vo fitnescentrách značne obmedzené a počasie ani ročná doba neprajú športovaniu vonku. Čo s tým? Zacvičte si doma! Ako na to – to už vám poradíme my.

Rozcvička je základ

Pamätáte si ešte na to, ako ste v škole na hodine telesnej výchovy vždy cvičili zostavy na rozhýbanie, resp. na zahriatie? Možno vás vtedy tak trochu otravovali a nevideli ste v nich zmysel. Verte však, že krúženie rukami či hlavou, predklony a záklony vám v dospelosti môžu byť na úžitok. Hlavne tým z vás, ktorí celé dni pracujú za počítačom.

Každé ráno, ešte predtým, ako si so šálkou kávy sadnete k svojim povinnostiam, sa skúste takto pekne rozhýbať.

A prípadne si dávajte pauzu aj v práci a hocikedy si na desať minút takto zacvičte. Poďakujú vám hlavne kríže a krčné stavce.

Cvičenie s náradím

Ak si chcete udržať kondičku alebo posilňovať doma, poobzerajte sa po vhodnom náradí. Ak nemáte skúsenosti, poraďte sa s odborníkmi. Pamätajte pritom, že na domácu posilku potrebujete samostatne vyčlenený priestor. Alebo aspoň priestor, ktorý môžete podľa potreby funkčne preusporiadať. Nikto asi nechce, aby mu činka vyletela k televízoru, takisto ako si nikto neželá sedieť na rotopéde za jedálenským stolom. Preto si zvážte všetky možnosti a počítajte aj s nutnými zásahmi.

intenzívne cvičenie dokáže omladzovať. Foto: Shutterstock
Intenzívne cvičenie dokáže omladzovať. Foto: Shutterstock

Takisto je potrebná vytrvalosť, pretože keď už investujete do strojov, ktoré vôbec nie sú lacnou záležitosťou, bola by škoda, keby po mesiaci zapadali prachom.

Cvičenie s vlastnou hmotnosťou

Tento druh tréningu má mnoho výhod. Jednou z nich je napríklad to, že okrem svojho vlastného tela naň nepotrebujete takmer nič – až na nejaké karimatky, popruhy či tyč na zavesenie sa (ktorú nájdete v každom parku, prípadne si niečo môžete prizvárať aj doma). Tento spôsob cvičenia vám krásne vyrysuje svalstvo a nepripúšťa výhovorky, pretože vaše fitko chodí všade s vami!

Cvičenie s vlastnou hmotnosťou vám prinesie želaný efekt. Foto. Shutterstock
Cvičenie s vlastnou hmotnosťou vám prinesie želaný efekt. Foto. Shutterstock

Či už ste doma, u rodičov, svokrovcov, či na chate, môžete si dopriať svoju dennú dávku zdravého potu. Na internete určite narazíte na množstvo efektívnych cvikov.

S trénerom online

Ak preferujete nad sebou pevnú ruku alebo proste neradi cvičíte sami, alebo ste začiatočníci a potrebujete sa veci poriadne naučiť, skúste si vyhľadať trénera online a dohodnite si spoločný plán.

Trénera  si môžete nájsť aj online. Foto: Shutterstock
Trénera si môžete nájsť aj online. Foto: Shutterstock

Výhodou je, že máte istotu – profesionáli totiž majú skúsenosti a vedia vám poradiť, na čo sa zamerať, na čo dávať pozor, a pomôžu vám napríklad aj s jedálničkom.

Trénera si vyberajte podľa toho, čo naozaj potrebujete, cena by nemala byť hlavným rozhodujúcim kritériom. Ide predsa o niekoho, koho si vpustíte do obývačky!

Ako na jogu a pilates

Ak je vaším cieľom pevné telo a zdravá myseľ, pouvažujte o joge. Ide o súbor cvičení, ktoré prospejú najmä dobrému držaniu tela a v niektorých prípadoch aj posilňujú vaše svalstvo. A hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že cvik založený na udržaní jednej polohy je brnkačka, vyskúšajte si to. Garantujeme vám, že pri niektorých jogových cvikoch sa aj zapotíte.

Pri niektorých jogových cvikoch sa aj zapotíte. Foto: Shutterstock
Pri niektorých jogových cvikoch sa aj zapotíte. Foto: Shutterstock

Joga má aj tú výhodu, že je to v celku „skladný“ šport. Treba vám len karimatku a pekné legíny, uvoľniť sa, vypnúť myseľ – a idete! Podobné cviky ako joga ponúka aj pilates – a je na vás, ktoré si vyberiete. Doma ich môžete aj kombinovať.

Tancuj, tancuj, vykrúcaj

Ak chcete byť fyzicky fit, ale nemáte radi pravidlá a ste skôr za slobodu v pohybe, vhodnou možnosťou pre vás je tanec. Môžete si tancovať len tak, na svoju obľúbenú hudbu, alebo si nájsť na internete rôzne štýly (latino, lambada alebo šamanské tance), ktoré môžete napodobňovať.

Tancuj, tancuj, vykrúcaj. Foto: Shutterstock
Tancuj, tancuj, vykrúcaj. Foto: Shutterstock

Verte, že keď zapojíte celú rodinu, bude to ešte aj poriadna sranda! Pravidelný tanec má aj množstvo benefitov: rozhýbe stuhnuté svaly po práci na počítači, je to skvelé kardio, a napríklad u žien pomáha pri riešení viacerých problémov v reprodukčnej oblasti. Takže: sukne, topy na seba, vytvoriť atmošku a už len stlačiť PLAY!

Viac indo na: www.moebelix.sk/c/blog

1/1
Zavrieť reklamu