Prečo lyžovať s prilbou a okuliarmi

8. januára 2022
Prilba a okuliare. Foto: Shutterstock

Aby ste ocenili význam lyžiarskej prilby a okuliarov, nemusíte jazdiť v nebezpečných terénoch v prašane ani lyžovať pomedzi stromy. Z prilby a okuliarov má prospech každý jazdec.

Rekreačné lyžovanie sa každým rokom teší veľkej obľube. Bohužiaľ, zjazdovky sa nerozširujú a tým pádom na svahoch neustále narastá hustota lyžiarov.

Ak sa k tomu pridajú nepriaznivé podmienky, lyže môžu nabrať vysokú rýchlosť, a to sa môže skončiť pádom. Toto je dôvod, prečo ľudia siahajú po prilbe. Aké sú tie ostatné?

Nosiť či nenosiť

V súčasnosti má na svahu prilbu mnoho ľudí a v niektorých strediskách sú dokonca povinné. Nasadenie prilby bývalo spornou témou a dodnes je predmetom osobnej voľby lyžiara.

Existuje množstvo výhovoriek, prečo ju nenosiť. Od sú príliš ťarbavé, pokazia mi účes, ja nepadám, nepočujem v nej, nepáči sa mi až po bezduché „načo by som mal“. Výhody ich nosenia však prevyšujú nevýhody.

Prilba hlavne chráni hlavu. Foto: Shutterstock
Prilba hlavne chráni hlavu. Foto: Shutterstock

Najdôležitejšia je, že prilba chráni hlavu, zároveň ju udržuje vo väčšom teple a plní aj funkciu akéhosi „držiaka“ na okuliare.

Prilby fungujú tak, že absorbujú a rozložia tlakovú vlnu, ktorá je výsledkom silného nárazu. Hlavná úloha, ktorú prilba účinne plní, je ochrana proti povrchovým poraneniam ako roztrieštená lebka, hlava a tržné rany.

Nosenie prilby vás však nerobí proti úrazu hlavy absolútne imúnnym, to je pravda. Štatistiky však ukázali, že v mnohých prípadoch prilba rapídne znižuje vážnosť poranenia.

Či si prilbu na hlavu dáte, alebo nie, v každom prípade je naozaj dôležité byť vždy pozorný, všímať si, čo sa okolo vás deje, a poznať úroveň svojich schopností – aby ste sa úplne vyhli akejkoľvek nehode.

Prilba je jednou z vecí, na ktorých sa neoplatí šetriť najmä pri deťoch. Kúpiť o kúsok väčšiu prilbu, do ktorej dorastú, sa nemusí vyplatiť. Voľná helma pri páde nedokáže efektívne zabrániť vážnemu úrazu hlavy.

Prečo je lyžiarska prilba špecifická

Tak ako sa bežecké topánky líšia od turistických, tak sa líšia lyžiarske prilby od cyklistických. Pri páde z bicykla nosíte prilbu predovšetkým preto, aby ste si hlavu pri páde neudreli o zem. Pri lyžovaní je to aj pre prípad, na ktorý mnohí zabúdajú.

Keď po páde ležíte na zemi alebo sa kotúľate dole svahom, môže vám do hlavy naraziť lyžou iný lyžiar, ktorý nedokáže plynulo reagovať na zmenu situácie na svahu – váš pád. Čiže to, že si buchnete hlavu o sneh, vás nemusí ohroziť, ale náraz lyžou cudzieho človeka áno.

Tak ako sa bežecké topánky líšia od turistických, tak sa líšia lyžiarske prilby od cyklistických. Foto: Shutterstock
Tak ako sa bežecké topánky líšia od turistických, tak sa líšia lyžiarske prilby od cyklistických. Foto: Shutterstock

Lyžiarske prilby majú aj preto vonkajšiu vrstvu z veľmi pevného materiálu, odolného proti nárazu, ktorý pomáha chrániť hlavu pred ostrými predmetmi, nárazmi, odreninami a pomáha rozložiť energiu nárazu počas pádu na veľkú časť prilby.

Vnútorný materiál sa bežne vyrába z penovej polystyrénovej peny či podobných materiálov, ktoré sú navrhnuté tak, aby absorbovali náraz.

V súčasnosti už existujú technológie, ktoré kombinujú vnútornú aj vonkajšiu konštrukciu prilby tak, aby ponúkli bezpečie, nízku hmotnosť a zároveň vysokú pevnosť či komfort vetracích otvorov, ktoré prilbu nijako neoslabujú.

Pri ťažkom páde sa vnútorná pena môže stlačiť, čo je stav, ktorý môžete, ale nemusíte rozoznať. Prilba by preto vždy po ťažšej nehode mala byť nahradená novou.

Dôležité vlastnosti prilby

Každá správna prilba by mala mať „uši“, ktoré prepúšťajú zvuky tak, aby mal lyžiar prehľad, čo sa deje okolo neho.

Ako rekreanti sa totiž od pretekárov líšite tým, že oni sú na svahu sami, ale vy ste obklopení mnohými ďalšími lyžiarmi, ktorých pohyb je dobré počuť.

Mnoho ľudí si dáva do uší slúchadlá s hudbou alebo ich má priamo zabudované v prilbe. Toto rozptýlenie odporúčame využiť, keď sedíte na lanovke, no už menej na svahu.

Znižuje to koncentráciu a znemožňuje počuť dôležité zvuky okolo vás. Okrem toho, aby ste v prilbe počuli, je dôležité, aby ste vedeli jednoducho ovládať upínaciu pracku pod bradou či mechanizmus na otváranie a zatváranie vetracích otvorov, ideálne aj bez nutnosti dávať si dole rukavice.

Dobré prilby tiež disponujú systémom pre doladenie veľkosti či sponou na fixáciu lyžiarskych okuliarov.

Ako si vyberať prilbu

Najväčšou chybou je vyberať si prilbu len podľa toho, aká sa vám páči. Vyskúšajte si rôzne prilby a vyberte si tú, ktorá vám sadne najlepšie a je vám najpohodlnejšia.

Už po vyskúšaní niekoľkých modelov zistíte prvé rozdiely. Nasaďte si prilbu a potraste hlavou zo strany na stranu. Ak sa pohne, skúste si menšiu veľkosť alebo utiahnite zapínanie.

Prilba by nemala byť ani voľná, ani príliš tesná, aby sa vám pod ňu zmestila aj tenká čiapka či kukla.

Ak už máte svoje lyžiarske okuliare, prineste si ich so sebou a skúšajte si prilbu spolu s nimi. Uistite sa, že prilba nebráni priliehaniu okuliarov k tvári po celom obvode peny okolo zorníkov ani netlačí okuliare nadol, ktoré potom bránia dýchaniu nosom.

Ak si chcete kúpiť prilbu na internete a odmeriate si obvod hlavy krajčírskym metrom, stále kupujete mačku vo vreci. Nemusí vám totiž sadnúť svojím tvarom.

Ak už máte svoje lyžiarske okuliare, prineste si ich so sebou do obchodu a skúšajte si prilbu spolu s nimi. Foto: Shutterstock
Ak už máte svoje lyžiarske okuliare, prineste si ich so sebou do obchodu a skúšajte si prilbu spolu s nimi. Foto: Shutterstock

Tvar prílb sa líši nielen u značiek rôznych výrobcov, ale aj pri rôznych modeloch toho istého výrobcu, aby si tú svoju mohol nájsť skutočne každý. Ak si kúpite prilbu online a nesedí, do siedmich dní ju skúste vymeniť alebo ju vráťte.

Predovšetkým pri super lacných modeloch si overte, či má prilba označenie bezpečnostnej normy. Lyžiarske a snowboardové prilby musia spĺňať európsku normu EN 1077. Všetky kvalitné prilby by mali zodpovedať európskej smernici 89/686/EHS a sú označené znakom CE.

Čo zabezpečia lyžiarske okuliare

Bez jasného, neskresleného videnia sa jazda na svahu môže stať rizikom.

Aj dobrý lyžiar by mal vedieť reagovať na zmenu terénu, no najprv ho musí jasne vidieť za každého počasia. Toto zabezpečujú okuliare. Pri ich výbere by ste mali dbať na ochranu pred UVA, UVB a UVC škodlivým žiarením, pretože odraz slnečných lúčov od snehu môže byť zraku škodlivý, aj ak sa vám zdá, že je „pod mrakom“.

Tvar okuliarov by mal sadnúť nielen k prilbe, ale aj vašej tvári tak, aby vám nebránil vo výhľade a pena netlačila zboku na oči. Mali by byť vyrobené z netrieštivého materiálu, odolné proti poškriabaniu, nemali by skresľovať videnie a mali by mať protizahmlievaciu vrstvu, tzv. antifog.

Neexistujú žiadne univerzálne okuliare ani zorníky pre každý druh počasia. Foto: Shutterstock
Neexistujú žiadne univerzálne okuliare ani zorníky pre každý druh počasia. Foto: Shutterstock

Zahmlievaniu pomáha predchádzať, aj ak si ich nebudete dávať pri každej jazde hore-dole z tváre na čiapku či prilbu alebo si do nich budete dýchať cez šál. Vodná para proste skondenzuje. Tvárová pena by nemala byť na čiapke ani kukle, ale na tvári.

Antifog film na sklách, ktorého funkciou je zabrániť zahmlievaniu, sa môže poškodiť, ak zorníky často chytáte a nešetrne utierate od snehu rukavicami.

Ktorú farbu zorníkov vybrať

Zorníky alebo ľudovo povedané sklá okuliarov sa rozdeľujú podľa priepustnosti svetla do kategórie od 0 (číre) až po 4 (tmavé).

Pre rekreačného lyžiara sú sklá s kategóriou filtra 1 alebo 2 dobrou voľbou, no nefungujú dobre v krajných svetelných podmienkach, akými sú absolútna hmla s fujavicou či nočné lyžovanie (vhodná kategória filtra 0) alebo naopak, silné slnečné žiarenie (vhodná kategória filtra 3 až 4).

V kategórii filtra 1 a 2 si môžete vybrať zo širokého spektra farieb zorníkov (žltá, oranžová, ružová, bledomodrá).

Okuliare kategórie 3 a 4 sú tmavšieho odtieňa a často vybavené aj zrkadlovou úpravou. Niektoré okuliare kombinujú svetlú farbu zorníka, ktorá zabezpečuje výborné vlastnosti za zlého počasia, s vonkajšou vrstvou, ktorá tlmí slnečné lúče zrkadlovou fóliou.

Stále si však myslíme, že neexistujú žiadne univerzálne okuliare ani zorníky pre každý druh počasia. Ak trávite na svahu veľa dní alebo si môžete dovoliť investovať vyššiu sumu, zaobstarajte si okuliare aj do krajných extrémnych podmienok alebo si kúpte drahšie modely s výmennými sklami, prípadne zvážte fotochromatické (zafarbujúce sa) sklá.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu