Krásna pleť. Máte na ňu žalúdok?

18. januára 2021
Akné. Foto: Shutterstock

Trápi vás akné či začervenanie pokožky? Máte pocit, že vaše črevá sa vám snažia naznačiť, že niečo nie je v poriadku? Mnohokrát stačí počúvať hlas vlastného organizmu, aby sme odhalili blížiace sa zdravotné ťažkosti.

Málokto si uvedomuje, že problémy so zažívaním vedú k množstvu závažnejších následkov od depresie až po obezitu. Nehovoriac o nedostatkoch pleti, ktoré čas od času vedia potrápiť takmer každú ženu.

Ak patríte k ženám, ktoré celý život bojujú s problematickou pleťou a ocitnúť sa mimo domu bez mejkapu je pre ne rovnakou nočnou morou, ako vyjsť do mesta bez sukne či na letisko bez cestovného pasu, čítajte ďalej.

Nestačí sa len skrývať

Prítomnosť akné, drobných škvŕn, tmavých fľakov či červených plôch môže byť aj odrazom stavu vášho zažívacieho traktu. Nestačí len skrývať už napáchané zlo, je na čase spoznať príčinu a začať ju riešiť.

Stavu vášho zažívacieho traktu. Foto: Shutterstock
Stavu vášho zažívacieho traktu. Foto: Shutterstock

Kožné nedostatky sú symptómami iných, nesprávne prebiehajúcich procesov vnútorných orgánov, najčastejšie tu ide práve o žalúdok, hrubé a tenké črevo.

Žiadny mejkap ani zázračný krém neodstráni následky stresu, únavy, množstvo polotovarov, spracovaných potravín, sacharidov, alkoholu a často podávaných antibiotík.

Dobré a zlé baktérie

Téma žalúdočnej a črevnej mikroflóry je mimoriadne aktuálna nielen medzi nutričnými odborníkmi, ale aj imunitnými špecialistami.

Podstatná časť imunity sídli v čreve. Okrem spracovávania potravy a vstrebávania živín tu prebiehajú aj procesy, pri ktorých sa vylučuje z tela odpadový materiál a toxíny.

Preto je obzvlášť dôležité dbať na prečisťovanie a udržiavanie zdravej črevnej flóry dostatočným prísunom tekutín a zdravou stravou bohatou na vlákninu. Odborníci na výživu nás na tento fakt upozorňujú už odnepamäti.

Nedávny výskum, pri ktorom bolo pozorovaných 13 000 pacientov trpiacich akné, ukázal, že až 54 % z nich sa pravidelne stretáva aj s nepríjemným nadúvaním a zápchou. Vedci uvádzajú, že významný podiel na tejto skutočnosti majú baktérie v našom tele.

Práve rovnováha medzi miliónmi črevných baktérií zabezpečuje správne fungovanie tráviaceho systému. A to, aké druhy baktérií obývajú črevné prostredie, má veľký vplyv na celý zdravotný stav.

Mikróby vplývajú nielen na objem telesného tuku v tele, ale aj na duševný stav a celkovú pohodu. Na prepojenie medzi žalúdkom, pokožkou a mozgom prihliada čoraz viac liečebných postupov.

Aby sme lepšie vedeli pochopiť toto prepojenie, pozrime sa, čo to vlastne znamená mať vyváženú črevnú mikroflóru.

Zdravými črevami k bezchybnej pleti

V tráviacom trakte dospelého človeka žije približne tisíc druhov mikroorganizmov, čo predstavuje až 1,5 kg našej hmotnosti.

Podľa toho, či je účinok baktérií pre naše telo pozitívny, môžeme rozlíšiť prospešné baktérie, ale aj škodlivé. V ideálnom prípade je ich pomer vyvážený a v rovnováhe a prebývajú v akejsi vzájomnej symbióze.

Tie dobré, užitočné baktérie zabraňujú rozmnožovaniu škodlivých, hrajú svoju úlohu pri rozkladaní nestrávených zvyškov, podporujú imunitný systém, zvyšujú odolnosť proti infekciám a posilňujú črevnú sliznicu.

Zdravá pleť. Foto: Shutterstock
Zdravá pleť. Foto: Shutterstock

Naopak škodlivé, patogénne, vytvárajú toxíny a spôsobujú choroby a poškodenia organizmu. Ak sa táto rovnováha naruší, prichádzajú na rad problémy. Nesprávne stravovanie, alkohol, stres, ale aj užívanie antibiotík sú najčastejšími príčinami.

Zaujímavé je zistenie viacerých nedávnych výskumov, že strava civilizovaného človeka 21. storočia výrazne narúša vhodný pomer dobrých a zlých baktérií v črevách.

Premnoženie „zlých“ baktérií v našich črevách je symptómom rýchleho životného štýlu moderného človeka. Stres, fastfood, množstvo polotovarov, spracovaných potravín, strava bohatá na sacharidy, na druhej strane alkohol, často podávané antibiotiká, únava a nedostatok spánku vedia napáchať obrovské škody.

Antibiotiká vs. probiotiká

Často zatracované antibiotiká sú našimi častými spoločníkmi už od detstva.

Nebezpečné je, že ich účinok sa neobmedzuje len na škodlivé baktérie, ale zabíjajú všetky, aj tie prospešné. A tak po prekonaní infekcie liečenej antibiotikami je naše vnútorné prostredie poriadne rozhádzané.

Vedci uvádzajú, že týždenná kúra antibiotikami výrazne ovplyvní zloženie črevnej mikroflóry počas nasledujúcich troch rokov.

A tak organizmus dnešného mladého človeka, v detstve odchovaný na sladkostiach, počas školských rokov pojedajúci fastfood a každú chvíľu liečený antibiotikami, skrýva v sebe časovanú bombu s veľkým potenciálom zničujúcich zdravotných následkov.

Probiotiká. Foto: Shutterstock
Probiotiká. Foto: Shutterstock

Najlepšou cestou, ako udržiavať zdravé črevné prostredie, je okrem vyváženého jedálnička aj denné konzumovanie probiotík. Tie sa prirodzene nachádzajú v kyslých mliečnych výrobkoch ako kefír, bryndza, kvasená zelenina, fermentované potraviny. Prispievajú k lepšiemu vstrebávaniu vitamínov, vápnika aj laktózy. A v neposlednom rade prispievajú ku krajšej pleti a pomáhajú liečiť akné.

Už relatívne krátkym pravidelným užívaním probiotík si vieme výrazne vylepšiť zloženie prospešných a škodlivých baktérií a tým znížiť množstvo toxínov prenikajúcich z tráviaceho traktu do krvného obehu. A to sa, samozrejme, odrazí aj na stave vašej pokožky.

Jasný výsledok

Nedávne výskumy ukázali, že už 10 dní stravovania sa v rýchlych občerstveniach či dopriatie si dennodenných smažených lahôdok dokáže zredukovať rozmanitosť mikrobiotík o tretinu. Patogény milujú cukor a spracované karbohydráty. Vieme, že to nie je ľahké, ale ak už nepomáha nič iné, mali by ste sa vzdať oboch.

Fast food. Foto: Shutterstock
Fast food. Foto: Shutterstock

Krátkodobé dočasné diéty nemajú ten správny účinok. Akonáhle po čase siahnete po sladkom pokušení, návrat problémov na seba nenechá dlho čakať. Pripočítajte si k tomu stres doma či v práci a vaša „nová“ tvár plná prejavov vnútorného nepokoja na seba nenechá dlho čakať.

Odpoveďou je zelenina, nielen bohatá na vlákninu a tak potrebné živiny, ale plná živých mikroorganizmov vyživujúcich tráviaci trakt.

Tex: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu