Čierna ako dominantná farba interiéru

25. januára 2021
Čierna v interiéri.

Ak ste sa práve teraz zarazili, pokojne si to prečítajte ešte raz: čierna ako dominantná farba interiéru. Možno to pre niektorých vyznie nepredstaviteľne, ale čierna je skutočne jedným z najhorúcejších interiérových trendov. A sadne hlavne tým, ktorí preferujú luxus a neboja sa netradičného.

Z kaviarní, hotelov a reštaurácií až k vám

Čierne interiéry sa k nám pomaličky dostávajú už niekoľko rokov, a to najmä prostredníctvom dizajnových podnikov.

Keď ste prvýkrát vošli do kaviarne či reštaurácie s tmavými matnými stenami alebo sa pred vami na dovolenke otvorila hotelová izba ladená do čiernej, pravdepodobne ste nepocítili stiesnenosť ani hrôzu. Čierna totiž môže navodiť veľmi príjemný pocit súkromia a s tými správnymi doplnkami pôsobí neskutočne štýlovo.

Čierna v interiéri. Ako v kaviarni.
Čierna v interiéri. Ako v kaviarni.

Vďaka súčasnej ponuke na trhu nie je žiadnym problémom dopriať si túto farbu aj doma.

Výnimočný priestor

Ak existuje niečo, čím vždy na sto percent ohúrite, je to obývacia izba ladená do čiernej farby.

Základom by mali byť steny, ktoré sú buď natreté kvalitnou čiernou farbou, alebo obložené čiernym drevom. Čierne tapety tiež pôsobia mimoriadne štýlovo.

Výber nábytku je už na vás – ak preferujete pohodlie, zamerajte sa na mäkké pohovky, najlepšie v čiernej alebo tmavosivej farbe. Koženými kreslami takisto nič nepokazíte.

Pamätajte, že čiernu treba farebne „rozbiť“. Ak sa rozhodnete pre drevo, navodíte ním domácku atmosféru. Zlaté doplnky zasa navodia dojem luxusu. Nezabudnite na to správne osvetlenie.

Čierna stena v interiéri.
Čierna stena v interiéri.
Čierna stena v interiéri.
Čierna stena v interiéri.

S tým správnym svetlom ste vyhrali

Čierny interiér má pôsobiť útulným a intímnym dojmom, preto sa vzdajte predstavy silného osvetlenia. Radšej siahnite po svietidlách, ktoré navodia pocit mäkkosti a vašu miestnosť osvetlia skôr striedmejšie.

Je na vás, či preferujete dominantné stropné svetlá alebo ich radi kombinujete s lampami rozloženými po miestnosti. Rozhodne by ste ale mali ísť do žltých/zlatých žiaroviek.

So správnym svetlom ste vyhrali.
So správnym svetlom ste vyhrali.

Čierna kúpeľňa

Či už si zvolíte kvalitné čierne kachličky, alebo vodeodolnú čiernu farbu na steny, svoju kúpeľňu môžete ladiť do dvoch základných štýlov. Všetko totiž závisí od materiálov.

Ak pridáte kameň a drevené prvky a k tomu napríklad priznáte kovové rúry, priblížite sa k veľmi mladistvému industriálnemu štýlu. Ak ale chcete mať kúpeľňu luxusnú, pri jej zariaďovaní pridajte mramor a výrazné – pokojne aj dekoratívne stropné svietidlo. Kohútiky zlatej farby tiež spravia svoje.

Čierna kúpeľňa.
Čierna kúpeľňa.
Čierna kúpeľňa.
Čierna kúpeľňa.

Zaspávať v luxuse

Čierna spálňa si priam pýta luxusné materiály. Posteľ s koženým operadlom, tapety s leskom alebo steny obložené kvalitným čiernym drevom. Nezabudnite na štýlový luster a umelecké prvky. Myslite aj na kombináciu lesklého a matného povrchu. Čo sa týka textílií, zvoľte si materiály ako bio bavlna či satén.

Čierna spálňa nie je pesimistická, ale útulná a luxusná.
Čierna spálňa nie je pesimistická, ale útulná a luxusná.

Tak ako? Presvedčili sme vás? Vpustíte čiernu do svojho príbytku?

1/1
Zavrieť reklamu