Trápi vás neustále sa vracajúci herpes? Takto sa ho zbavíte

28. januára 2021
Herpes. Foto: Shutterstock

Herpes, respektíve opar, je častým a opakujúcim sa problémom, ktorý je spôsobený vírusom. Odhaduje sa, že až 90 % dospelej populácie je týmto vírusom infikovaných, avšak navonok sa to nemusí prejaviť. Keďže ide o vírusový problém, doposiaľ nepoznáme liek, ktorý by zabránil návratu príznakov herpesu.

Našťastie však existujú látky, ktoré ho môžu spomaliť či zredukovať.

Príznaky herpesu

Ak pociťujete na perách jemné chvenie alebo pálenie, môže to byť predzvesť vzniku oparu. Samotný herpes sú drobné pľuzgieriky, ktoré sa objavujú najmä na perách a blízkom okolí.

Herpes vírus. Foto: Shutterstock
Herpes vírus. Foto: Shutterstock

Fázy herpesu

  1. Nepríjemné svrbenie, chvenie  a pálenie.
  2. Opuch a začervenanie postihnutého miesta.
  3. Vznik drobných priehľadných pľuzgierov.
  4. Popraskanie pľuzgierov sprevádzané mokvaním.
  5. Následne pľuzgiere zaschnú, zhnednú a vznikne chrasta.
  6. Trvá približne 7 – 10 dní, kým chrasta opadne.

Najväčší nepriatelia herpesu

Spúšťačom ochorenia je stres alebo oslabená imunita. Herpes je neustále v nervovom systéme a čaká na svoju „príležitosť“. V momente, keď je náš imunitný systém oslabený, nachádzame sa vo vypätí alebo bojujeme s vnútorným konfliktom, zaútočí. Ľudia, ktorým sa herpes pravidelne opakuje, by sa mali vyhýbať:

  • Konzumácii veľmi ťažkých a mastných jedál, bielej múke, rafinovanému cukru,
  • nedostatočnému spánku,
  • fyzickému stresu a preťaženiu,
  • ľuďom, ktorí opar aktuálne majú,
  • emocionálnemu stresu,
  • oslabeniu imunity.

Ako sa zbaviť herpesu

I keď sa herpesu nedá zbaviť natrvalo, existuje niekoľko tipov, ako ho eliminovať. Dôležité je herpes si nechytať, neprepichovať pľuzgieriky, zvýšiť príjem vitamínov a  dostať svoju psychiku do pohody. Veľmi dôležité sú vitamín C a vitamín B, no najväčším bojovníkom proti herpesom je L-lyzín. Ide o efektívnu prevenciu voči tomuto vírusu, L-lyzín má okrem antibakteriálneho a antivírusového účinku aj priaznivý vplyv na podporu imunitného systému.

L-lyzín a herpes

Lyzín je nenahraditeľná aminokyselina, ktorá telu poskytuje množstvo výhod od produkcie hormónov po prevenciu chorôb. Náš organizmus si ju však nedokáže vytvoriť sám, preto sme odkázaní na príjem lyzínu z potravy alebo z doplnkov výživy.

Liečba herpesu. Foto: Shutterstock
Liečba herpesu. Foto: Shutterstock

L- lyzín sa odporúča nielen na podporu a zlepšenie imunity, ale je vhodné užívať ho hneď pri prvých príznakoch oparu. Svojím účinkom okamžite zabráni ďalšiemu rozmnožovaniu vírusov a taktiež veľmi rýchlo eliminuje ochorenie z postihnutého miesta.

Kto by si mal strážiť príjem L-lyzínu?

Ľudia s oslabenou imunitou

Pri pociťovaní prvých príznakoch oslabenej imunity (chvenie na perách, svalová „bolesť“) a tiež v období pretrvávajúcich vírusových ochorení je nevyhnutné zabezpečiť telu dostatočný príjem L-lyzínu.

Liečba herpesu. Foto: Shutterstock
Liečba herpesu. Foto: Shutterstock

Vegetariáni a vegáni

Veľmi dobrým zdrojom L-lyzínu sú živočíšne potraviny. To však môže byť problém pre vegetariánov a vegánov, ktorých strava nemusí byť tak rozmanitá. Preto by mali nahradiť tento bohatý zdroj L-lyzínu alternatívami z iných potravinových zdrojov, prípadne výživovými doplnkami.

1/1
Zavrieť reklamu