Čierne kuchyne – inšpirujte sa, ako na to!

2. februára 2021

V predchádzajúcom článku sme vám predstavili čiernu farbu ako dominantu interiéru. Dnes si ukážeme, ako sa s ňou viete vyhrať v priestoroch kuchyne.

Ak totiž plánujete prerábanie bytu alebo len potrebujete menšiu zmenu, možno vás naše rady a tipy presvedčia. Čierna je totiž neuveriteľne šik!

Zásah do čierneho!

Prečo si vybrať čiernu kuchyňu? Čierna farba interiéru je dominantou najmä moderného štýlu a môže do domácnosti priniesť aj závan luxusu. Ak ste milovníkmi najnovších trendov a zároveň túžite investovať do niečoho, čo bude vyzerať štýlovo a nadčasovo aj po rokoch, čierna je jasným zásahom do čierneho. Bonusom je, že ju ľahko skombinujete s inými farbami a vynikne v kombinácii s rôznymi materiálmi.

Základom je kuchynská linka

Či už si vyhliadnete linku podľa svojho vkusu, alebo si dáte zostaviť kuchyňu na mieru, majte stále na pamäti, aký dojem chcete vo svojej kuchyni vytvoriť. Ak preferujete rodinnú domácu atmosféru, určite si vyberte takú linku, ktorú budete vedieť skombinovať s rôznymi farbami. Mala by byť jednoduchšia a bez vzorov. Myslite rovnako na drobnosti, ako sú textílie, rôzne praktické stojany či poličky, pretože tento štýl si priam pýta, aby ste kuchynské doplnky vystavili na obdiv.

Ideálnym materiálom k čiernej farbe je drevo. Rozhodne ho zakomponujte do svojej kuchyne, napríklad v podobe pracovnej dosky. Čiernu kuchyňu s drevom si určite zamilujete.

Čierna farba interiéru je dominantou moderného štýlu.
Čierna farba interiéru je dominantou moderného štýlu.
Čierna môže vniesť nádych luxusu.
Čierna môže vniesť nádych luxusu.

Ak máte radšej moderný štýl, skúste sa so svojou kuchyňou viac pohrať. Vraví sa, že odvážnemu šťastie praje – a pri navrhovaní modernej čiernej kuchyne vám odvaha môže zabezpečiť aj skutočne originálny výsledok. Čo tak natrieť jednu stenu čiernou farbou? Nebojte sa, ak k nej zvolíte kontrastnú bielu linku, vaša kuchyňa sa rozžiari a nebude pôsobiť „pochmúrnym dojmom“. Sivá linka v kombinácii s čiernou stenou zasa navodia dojem moderného industriálneho štýlu. Pridajte čierne barové stoličky, ktoré sa farebne spoja s čiernou plochou – a výsledný efekt bude dokonalý!

Pridajte čierne stoličky.
Pridajte čierne stoličky.

Luxusný dojem navodíte tými správnymi materiálmi. Ak si potrpíte na výnimočné kúsky, zvoľte si napríklad rohovú kuchynskú linku s mramorovým vzorom. Čo sa týka doplnkov, kombinujte ju so sklom a kovom. K luxusnému štýlu patrí lesk, preto sa nebojte lesklých povrchov ani farieb, ako sú zlatá či strieborná.

Čierno-biela kuchynská linka
Čierno-biela kuchynská linka

Aké doplnky zvoliť do čiernej kuchyne

Ako bolo spomenuté vyššie, čierna farba sa mimoriadne dobre kombinuje. Keď stavíte na prirodzený kontrast s bielou, priestor tým pekne presvetlíte. Čierno – bielou kuchyňou rozhodne nič nepokazíte. Ak pôjdete do odtieňov sivej, priblížite sa industriálnemu štýlu. S množstvom textílií to však nepreháňajte a svoje kúsky si vyberajte starostlivo. Ak rozmýšľate nad vzorom, siahnite skôr po geometrii či mramorovom motíve

Zároveň myslite na to, že aj spotrebiče a riady, by mali spolu ladiť. K čiernej kuchyni sa hodia čisté línie, jednoduché tvary a minimalizmus.

K čiernej kuchyni sa hodia čisté línie, jednoduché tvary a minimalizmus.
K čiernej kuchyni sa hodia čisté línie, jednoduché tvary a minimalizmus.
Spotrebiče a riady, by mali spolu ladiť.
Spotrebiče a riady, by mali spolu ladiť.
Dekorácie v čiernej kuchyni.
Dekorácie v čiernej kuchyni.

Trik je v správnom osvetlení

Svetlo do kuchyne je vždy samo o sebe ťažkým orieškom, ktorý pri zariaďovaní treba rozlúsknuť. Aj malá kuchyňa zariadená do tmavých odtieňov môže pôsobiť priestrannejšie. Záleží práve na správnom výbere osvetlenia.

Pri rodinnom štýle čiernej kuchyne voľte skôr praktické svietidlá jednoduchých tvarov a mäkšie oranžové žiarovky.

Pri modernom štýle sa s tým môžete viacej vyhrať, preto sa poobzerajte po nápaditých kúskoch. Ako hlavné svietidlo môžete pokojne použiť extravagantnejší kúsok. Rovnako vyniknú aj visiace lustre nad jedálenským stolom.

Do luxusnej kuchyne sa nemusíte báť zakomponovať svietidlo, ktoré bude pôsobiť honosnejším dojmom. Podčiarknete tým svoj zámer.

Plánujte!

Ak snívate o čiernej kuchyni, no stále si nie ste istí, či by ste si ju vedeli zostaviť podľa svojich predstáv, vždy máte možnosť poradiť sa s odborníkmi a nechať si kuchyňu navrhnúť presne na mieru. Zvoliť si tmavú farbu chce odvahu – avšak s pomocou vyškoleného personálu môžete urobiť rozhodnutie, ktoré určite neoľutujete. Tak ako? Pôjdete do toho?

1/1
Zavrieť reklamu