Ako si zostaviť šatník

8. februára 2021

Plná skriňa a vy si nemáte čo obliecť. Poznáte to? Táto fráza sa síce zvykne používať skôr ako vtip, ale keď sa nad tým človek zamyslí, niečo na nej bude.

Asi málokto má doma skriňu, ktorá je perfektne zorganizovaná, alebo šatník, v ktorom funguje dokonalý poriadok. Veci pribúdajú a vy si nechávate „na pamiatku“ aj tie staršie kúsky. Potom sa vám môže stať, že stojíte pred otvorenými dverami a ani za svet si neviete vybrať to správne oblečenie.

My vám dnes poradíme, ako si vytriediť šatník a čo najlepšie si ho zorganizovať. Do vašej domácnosti zavíta poriadok a dilemy typu „nemám čo na seba“ sa stanú minulosťou.

Zvoľte efektívny postup

Ak vám predstava triedenia a upratovania nie je pochuti, možno vám len chýba správny návod, ako na to. Existujú totiž užitočné finty, ako si upratať čo najefektívnejšie, a zároveň sa pritom môžete zabaviť. Poďme si ich teda predstaviť.

1. Začnite veľkým upratovaním

To znamená, že si všetky svoje veci pekne vyložíte zo skrine von a poriadne si premyslíte, čo s nimi. Odporúčame vám zaradiť ich do troch skupín: NECHAŤ, DAROVAŤ, VYHODIŤ.

NECHAŤ by ste si mali veci, ktoré pravidelne nosíte, a takzvané nadčasové kúsky. Nechať si z nostalgie šaty z prvého rande alebo obľúbený klobúk, ktorý vyšiel z módy, nie je problém. Avšak dajte si pozor na to, aby z dvoch kúskov na pamiatku nebolo zrazu desať.

DAROVAŤ resp. posunúť ďalej by ste mali také kúsky, ktoré sú v dobrej kvalite, ale nemali ste ich na sebe ani raz za posledný rok. Takáto recyklácia oblečenia poteší nielen nového majiteľa či majiteľku, ale spokojné bude aj naše životné prostredie a v neposlednom rade peňaženky obdarovaných.

VYHODIŤ by ste mali kúsky, ktoré sú už absolútne mimo módy alebo sú značne poškodené. Tu neplatia žiadne kompromisy!

2. Šatník si vyčistite

Predtým, ako začnete so samotnou organizáciou, je podstatné si šatník poriadne vyčistiť. Používajte šetrné prostriedky určené na konkrétny materiál s ohľadom na kvalitu oblečenia.

3. Trieďte

Teraz už máme na mysli veci, ktoré ste si nechali. Odporúčame vám triediť podľa ročných období, materiálov a prípadne aj podľa farieb. Základom je totiž ľahká orientácia.

4. Sezónne veci dajte vždy bokom

V šatníku by ste mali mať priestor, do ktorého si po každej sezóne uložíte veci, ktoré si na seba niekoľko mesiacov neoblečiete. Takto bude všetko perfektne prehľadné.

5. Zaobstarajte si vhodné doplnkové úložné priestory

Organizovať sa totiž dá aj v rámci šatníka. Zaobstarajte si pomocníkov, ako sú šikovné závesné organizéry, pekné košíky či praktické úložné boxy.

6. Myslite aj na topánky a doplnky

Topánky sa väčšinou odkladajú v skrinkách na chodbe, ale aj tam by mal existovať systém. Trieďte ich ideálne podľa sezóny. Tie, ktoré práve nenosíte, by mali mať svoje miesto niekde mimo, pokojne aj v rohovej poličke šatníka či boxe. Toto platí aj o šáloch, čiapkach a rukaviciach – na jar a v lete ich majte uložené v samostatnej skrinke, prípadne v sólo úložnom boxe.

7. Všetko má mať svoje miesto

A nielen po prvom upratovaní vašej skrine. Po každom použití oblečenia alebo po praní by ste mali každý kúsok vrátiť na miesto, ktoré ste mu vopred určili.

Čo je kapsulový šatník?

Kapsulový šatník je momentálne synonymom minimalistického životného štýlu. Ide o spôsob triedenia vecí podľa toho, ako dobre sa navzájom kombinujú. To znamená, že si necháte len obmedzený počet kúskov v základných farbách,  nič viac a to doslova. Mali by ste pokryť tieto kategórie: kabáty, košele, sukne, šaty, nohavice, doplnky a topánky. Niektorí ľudia si dokonca stanovia hranicu maximálne 40 vecí. Dokopy! Takýto spôsob vytriedenia šatníka má rozhodne svoje výhody. Ak sa vám všetko so všetkým hodí, ráno ušetríte cenný čas, no rovnako získate nový odkladací priestor z ohľadom na životné prostredie. Ak sa odhodláte vybrať si tú svoju štyridsiatku, zamerajte sa na kvalitu, použiteľnosť a farebnosť.

Šatníky do spálne a šatníky na chodbu

Aby ste mali v domácnosti všetko pod kontrolou, je dobré mať dostatok úložného priestoru. Najlepšie takého, ktorý sám o sebe nezaberá zbytočne veľa miesta. V prípade, že vaše miestnosti majú netypický tvar, alebo máte radšej vstavané skrine, môžete si dať zhotoviť šatník na mieru. Čo sa však týka samotného ukladania vecí, na chodbe by sa mali skladovať veľké kusy oblečenia, ako sú kabáty a vetrovky. Ak je to nutné, viete tam vyčleniť aj miesto na sezónne kúsky. V šatníku v spálni by mali byť veci, ktoré práve nosíte, od oblečenia až po jemné kúsky, ako sú spodná bielizeň, pančuchy či ponožky.

Aj šatník môže byť štýlový

Dnes je na trhu veľký počet rôznych dizajnov a výber šatníka nemusí byť len investíciou z nutnosti. Môžete sa rozhodovať podľa materiálu, farby alebo proste podľa svojho vkusu. Nezáleží na tom, či ho kupujete pre muža alebo pre ženu, pánsky aj dámsky šatník si vďaka rôznym prídavným úložným priestorom viete rozvrhnúť podľa potrieb. A ako ho ladiť v rámci miestnosti? Ak ste pri zariaďovaní skôr tradicionalisti, najlepšou voľbou pre vás bude drevo. Ak chcete získať pocit vzdušnosti a opticky vytvoriť väčší priestor, choďte do svetlých odtieňov. Pokiaľ máte danú miestnosť ladenú do trendových tmavých farieb, ako sú sivá a čierna, určite by taký mal byť aj váš šatník. Ak sa však chcete pohrať s kontrastom, pekne zarezonuje drevo.

Tak ako? Nasmerujete svoje tohtoročné jarné upratovanie k organizácii svojej skrine či šatníka? Vedieť hneď, aké kúsky zvolíte a nestáť pred skriňou pol dňa, za to určite stojí.

1/1
Zavrieť reklamu