Čo v Powerlogy sledujeme vlastnou receptúrou čokolády?

13. februára 2021
Powerlogy horká čokoláda

Čokoládu považujeme odmalička za sladkosť. Dostávali sme ju za odmenu alebo dezert, ktorého sme sa nevedeli dojesť. A dodnes zostala našou slabosťou…

Aj čokoláda však prešla zásadným vývojom a zmenila svoju pravú podstatu. V bežne dostupných konvenčných „čokoládkach” nájdeme viac cukru než kakaa. Takéto zloženie môže spôsobovať ľudskému organizmu naozajstné problémy.

Ale prečo sa vlastne zmenila pôvodná receptúra čokolády?

Zabudli sme na chuť čokolády

V mliečnych čokoládach nájdete len minimum kakaa, v bielych čokoládach ho dokonca budete hľadať celkom zbytočne. Tak sa z čokolády naozaj môže stať „cukorláda” s maximom nežiadúcich a minimom prospešných látok.

Len jedna vec pravdepodobne ľudí uspokojuje, a to je jej sladká chuť. Reč je o veľmi kratučkom efekte, keď chuť vnímame jazykom. Je to však chuť čokolády alebo cukru?

Negatívny zdravotný efekt presladených potravín síce necítime okamžite, ale v dlhodobom horizonte môžu na telo pôsobiť až toxicky.

Vráťme sa k čokoláde čistej chuti

Donedávna bola čokoláda vnímaná ako sladká pochúťka na potešenie chuťových pohárikov, avšak dnes sa pomaly vraciame k jej koreňom. Horká čokoláda je synonymom zdravej potraviny, ktorá slúži napríklad na podporu imunity. Navyše je výborným zdrojom niektorých vitamínov, minerálov a prospešných polyfenolov.

Základným parametrom pri výbere kvalitnej čokolády by mal byť obsah kakaa, len tak dosiahneme jej lahodnú chuť a bude prospešná aj pre náš organizmus. Zároveň môže plniť funkciu odmeny počas low carb či keto diéty. Máme však na mysli čokoládu s obsahom 70% a viac kakaa.

4 pozitívne účinky čokolády

Čokoláda znižuje riziká srdcovo-cievnych ochorení a s nimi spojený zvýšený krvný tlak aj cholesterol. Súvisí to s množstvom polyfenolov a ďalších aktívnych látok, ktoré obsahuje. Má protizápalové účinky. Zlepšuje náladu a funkcie mozgu. Tento efekt majú na svedomí spomínané polyfenoly a zdravé tuky v kakau.

Môžete čakať aj pozitívny vplyv na pokožku. Harvardova univerzita publikovala zoznam vitamínov a minerálov, ktoré sú okrem iného dôležité pre zdravie pokožky. Samozrejme, nachádzajú sa v kvalitnej čokoláde.

Ak chceme žiť zdravo, nemusíme zo svojich životov vypustiť všetky sladkosti a čokoládu. Podstatné je, aby sme si vedeli vybrať potraviny vytvorené z kvalitných surovín. U nás v Powerlogy sme definovali pojem „funkčné potraviny čistej chuti”. Veríme, že každý si môže dopriať jedlo bez toho, aby sa cítil previnilo. Dôležité je myslieť na kvalitu a pôvod potravín.

Dobrú chuť!

Dušan Plichta

Podnikateľ, inovátor, biohacker a dobrodruh. Tak sa dá charakterizovať Dušan Plichta, ktorý svoju vášeň pre chutné jedlo a vylepšovanie životosprávy premenil na značku Powerlogy. Ide o koncept funkčných potravín čistej chuti, ktoré dodávajú kvalitnú energiu pre telo aj mozog. Vďaka inovatívnemu prístupu zlepšuje stravovacie návyky mnohým domácnostiam na Slovensku i v Českej republike.

Viac o Dušanovi sa dočítate na www.dusanplichta.com.

Text: Dušan Plichta
Foto: Powerlogy.sk

1/1
Zavrieť reklamu