Červená farba v interiéri

16. februára 2021
Červená sedačka

Červená je farbou lásky, romantiky a vášne. Nie však v interiérovom dizajne! Tam jej patrí čestné miesto medzi výraznými farbami, pretože vždy a za každých okolností upúta pozornosť. Netreba sa jej však báť.

Ukážeme vám, ako ju vkusne zakomponovať do svojej domácnosti, ako pracovať s červenými doplnkami a ako ich farebne kombinovať. Na záver vám dáme pár aktuálnych tipov na valentínske prestieranie s červenou.

Nie je červená ako červená

Pri červenej, viac než pri iných farbách, záleží na odtieni. Výrazné, až „krikľavé“ sa v domácnosti veľmi nenosia. V ostrej kombinácii napríklad s čiernou, by mohli vyznieť dokonca až agresívne. Naopak, matná červená, prípadne červená prechádzajúca do bordovej, hnedej či ružovej, môžu vyzerať neodolateľne a šik. Tieto odtiene viete ladiť do rôznych štýlov a navyše nimi navodíte hrejivý pocit tepla.

Dominantný červený kúsok

Tu platí staré známe „menej je viac“. Ak si chcete vo svojej domácnosti dopriať nábytok červenej farby, zvoľte si len jeden kúsok. V prípade súprav, sa samozrejme, myslí celý set. Nekombinujte však červené komody s červenou sedačkou. Takýto nadbytok by mohol pôsobiť až jemne vulgárne. Čo isto zafunguje, je spojenie kúska nábytku s iným červeným prvkom v miestnosti. Môže to byť napríklad červený kvet vo váze či na obraze, prípadne červená knižka na polici alebo obrus na stole. Keď sa dominantný prvok farebne spája s detailom, výsledný efekt pôsobí harmonicky.

Doplnky

Pokiaľ si netrúfate na červenú sedačku či zostavu skriniek, ale radi by ste svoj interiér spestrili a oživili touto vášnivou farbou, siahnite po doplnkoch. Znova platí, že by ste červený prvok mali spojiť s iným v rovnakej farbe. V tomto prípade sú veľmi vďačné textílie, pretože koberec môžete hravo farebne prepojiť s obrusom a záves zasa môže ladiť s poťahmi na vankúšoch. Skúste byť kreatívni a myslite na drobnosti, napríklad na zaujímavý vzor na váze.

1/1
Zavrieť reklamu