UYN dalo pojmu jemný materiál úplne nový rozmer

23. februára 2021

Je to tak! Práve veľmi jemný a mäkký, na dotyk príjemný materiál oblečenia UYN Evolutyon zaujme okamžite po prvom dotyku.

Do redakcie sme dostali na test funkčné spodné tričko s dlhými rukávmi,
trojštvrťové spodky z modelového radu Evolutyon a dámske podkolienky určené na skialp UYN Ski Touring Socks. Skôr než popíšem dojmy, pripájam niekoľko slov o tejto značke, ktorá je na trhu športového oblečenia relatívne nová.

Kde sa vzalo UYN?

Na Slovensku sa talianska značka oblečenia dostala do povedomia najmä vďaka Petre Vlhovej. Na stupni víťazov jej totiž na golieri trička vidno tri písmená UYN, čo znamená Unleash Your Nature. Oblečenie kombinujúce komfort a výkon je produkt špičkovej značky, ktorá bola uvedená na trh na jeseň 2018 a už hrá hlavnú úlohu vo svete športu. UYN vyrába odevy pre zimné športy, cyklistiku, beh, outdoorové športy a to pre všetky výkonnostné skupiny ľudí. Vďaka škále základných spodných a stredných vrstiev a lyžiarskych a športových ponožiek umožňuje UYN® všetkým, aby sa pri športovaní cítili úplne v pohode na každej úrovni – amatérskej aj profesionálnej.

Petra Vlhová
Petra Vlhová

Prečo sa ho musíte dotknúť?

Keď si oblečenie UYN prezeráte na webe v e-shope, možno si poviete, že vyzerá podobne ako termooblečenie iných značiek – má hi-tech dizajn
a v popise superlatívy o materiáli, z ktorého je vyrobené. V čom je ale zásaný rozdiel oproti konkurencii?

Kým sa oblečenia UYN nedoknete a nevyskúšate si ho na vlastnom tele, budete v predstavách o ňom na míle vzdialení od skutočnosti. Lyžujem už 35 rokov. Ako malá som začínala v nepopulárnych hnedých pančuchách a bavlnenom roláku pod šuštiakovou kombinézou, ktorú mi ušila mama a zažila som aj nástup prvého termooblečenia na slovenskom trhu. Za ostatných 15 rokov som na sebe mala funkčnú bielizeň od mnohých výrobcov z umelých aj prírodných materiálov, rôzneho strihu, s rôznou gramážou, ale takúto jemnosť na dotyk som ešte nezažila. Veda a technológia vskutku pokročili a o UYN Evolutyon som sa dozvedela, že za príjemný pocit pri nosení vďačí vláknu Natex. Použitie 100 % organického, antibakteriálneho vlákna Natex vyrobeného z rastlinného ricínového oleja je citeľné aj pri ponožkách Ski touring.

Počas celého dňa, od ranného varenia čaju do termosky až po príchod domov  jednoducho ani neviete, že niečo máte oblečené.
Počas celého dňa, od ranného varenia čaju do termosky až po príchod domov jednoducho ani neviete, že niečo máte oblečené.

Ponožky z inej planéty

Musím sa priznať, že najmä ponožkami som bola milo prekvapená. Doteraz som totiž nenašla športové podkolienky, ktoré by boli tenké, ale mali vysoký komín, teda siahali mi až pod kolená.

Každý rok si kúpim jedny či dvoje podkolienky rôznych značiek a skúšam, či mi budú vyhovovať. Zatiaľ som také nenašla. Buď mi nesedí strih, lebo sú krátke a horný elastický lem ma tlačí po obvode najširšej časti lýtka, alebo ak sú aj ponožky vysoké, tak sú veľmi hrubé. V skialpových lyžiarkach mi je dosť teplo a aj napriek ich ľahkému, subtílnemu športovému modelu s tenkou papučou mávam vždy prepotené nohy. Určite sami dobre viete, že premočená pokožka je extrémne náchylná na otlaky, pľuzgiere a prináša iné nepríjemné následky spôsobené pohybom, tlakom a oderom chodidla o ponožku či lyžiarku.

Ponožky UYN Ski touring však sadli perfektne a svojou minimálnou hrúbkou sú ideálne pre aktívny pohyb. Po príchode zo svahu domov boli chodidlá suché a dokonca som nemala na lýtkach otlačený horný lem ani inú vzorku pleteniny na priehlavkoch, ako to doteraz bývalo.

Doteraz som nenašla športové podkolienky, ktoré by boli tenké, ale siahali mi až pod kolená. Až UYN mi konečne vyhovujú.
Doteraz som nenašla športové podkolienky, ktoré by boli tenké, ale siahali mi až pod kolená. Až UYN mi konečne vyhovujú.

Veľkosť chodidla mám 41/42, čo znamená, že pri mnohých značkách som sa často rozhodovala medzi obľúbeným rozsahom výrobcov 39-41 alebo 42-45. To mi vôbec nevyhovovalo, pretože ma ponožky buď tlačili na palci alebo sa krčili okolo malíčka, lebo boli dlhé. Oceňujem teda, že UYN robí dvojveľkosti a nie troj- či štvorveľkosti. Ponožky UYN Ski Touring s veľkosťou 41-42 sedia perfektne a ich cena nie je vzhľadom na kvalitu a strih vôbec premrštená. Nemyslím si, že si na skialp ešte niekedy natiahnem ponožky, ktoré mám a ktoré som doteraz považovala za celkom dobré a relatívne pohodlné. Určite si dokúpim ešte jedny UYN Ski touring do zálohy a už pomaly hľadám aj model vhodný na turistiku.

Ponožky UYN Ski touring sadli perfektne a svojou minimálnou hrúbkou sú ideálne pre aktívny pohyb.
Ponožky UYN Ski touring sadli perfektne a svojou minimálnou hrúbkou sú ideálne pre aktívny pohyb.

Spodky sú zaujímavé najmä zvnútra

Priznám sa, že výber spodných nohavíc som, na rozdiel od výberu spodného trička, nikdy veľmi neprežívala. Možno aj z toho dôvodu nosím na lyžovačku jedny elastické trojštvrťáky už vyše 11 rokov. Lenže v poslednom čase sa mi začali spod kolena vyhŕňať vyššie, pretože rokmi nosenia (a prania) už lemy stratili elasticitu. Išlo mi to na nervy, čiže nové „spoďáre“ UYN Evolutyon prišli vhod.

Hneď po vybalení nových nohavíc z krabičky som teda začala kriticky skúmať, aké majú „fičúri“. Pri elastickej bielizni na spodnú časť tela, či už sú to krátke boxerky na turistiku alebo dlhšie spodky na lyžovačku, je pre mňa podstatné najmä to, aby ma počas pohybu neodierali švy. Už som raz pri pokuse vyskúšať nové spodky mala po turistike na stehne popáleninu spôsobenú oderom a netúžim to zažiť znovu. Švy sa mi však aj na UYN zdali najprv trochu hrubé, lenže po prvom výlete sa obavy rozplynuli. Asi opäť zaúradoval superjemný materiál Natex, vďaka ktorému naozaj neviete, že máte niečo oblečené. Nohavice sú príjemné ako druhá koža a ani počas pohybu ich na sebe vôbec necítite.

Nohavice sú príjemné ako druhá koža, žiadne švy necítite.
Nohavice sú príjemné ako druhá koža, žiadne švy necítite.

Ak sa vám niekedy dostanú do rúk, určite ich otočte naruby. Vtedy zbadáte, že na kolenách a prednej časti stehien sú rozsiahle panely tkané inak ako zvyšok vnútra. Tieto sú extrémne mäkké, pružné a vlákna na nich vystupujú do priestoru. Tvoria ako keby minivankúšiky a tento 3D efekt zabezpečuje absolútny komfort.

Takže napriek tomu, že spodky navonok vyzerajú ako iná bielizeň v „robotickom“ dizajne, pri UYN Evolutyon to nie je len farebná potlač, ale naozaj ide o spleteninu rôznych druhov vlákien pre dosiahnutie výkonu a pohodlia pri športe.

K dobrému pocitu pri nosení výrazne pomáhajú aj pružné lemy na lýtkach a v páse. Napriek tomu, že sú na prvý pohľad dosť úzke, dobre držia na svojom mieste a netlačia.

Ani keď som sa zohla k viazaniu na lyžiach, pás sa na bruchu nezroloval a po vystrení som si spodky nemusela vyťahovať ani inak upravovať. Kto si rád dá po výšľape na horskú chatu misku kapustnice, iste dobre vie, že komfortný lem na páse spodných nohavíc je pre pohodu rekreačného skialpinistu kľúčový.☺

Veľmi komfortný je aj pás na nohaviciach.
Veľmi komfortný je aj pás na nohaviciach.

Tričko vhodné aj pod batoh

Aj pri tričku by som rada zdôraznila, že to, čím najviac zaujme, nie je až tak vidno, ale je nutné dotknúť sa ho, ideálne obliecť si ho. Až na prvý dotyk zažijete to sľubované absolútne blaho.

Variant so stojačikom (zvýšeným golierom, ktorý sa nedá klasifikovať ako rolák) som si vybrala preto, lebo v kombinácii s buffkou mi na krku nevzniknú holé miesta. Dostupný je však aj klasický okrúhly výtrih. Vzhľadom k tomu, že pri pohybe sa horná časť tela dosť potí (o to viac, ak nosíte batoh), je prvá vrstva veľmi dôležitá.

Pri pohybe sa potí najmä vrchná časť tela, a preto je spodná vrstva veľmi dôležitá.
Pri pohybe sa potí najmä vrchná časť tela, a preto je spodná vrstva veľmi dôležitá.

Musím však pripomenúť, že ani tričko s najlepším odvodom potu garantujúce vysokú priedušnosť nebude fungovať, ak sa oblečiete neúmerne podmienkam, v ktorých športujete. UYN Evolutyon poskytuje super termoreguláciu, preto som počas výšľapu na ňom mala oblečené len dierkované priedušné tričko s dlhým rukávom, prípadne tenučkú fukerku.

Ani najlepšia spodná vrstva nefunguje, ak sa oblečiete neúmerne podmienkam.
Ani najlepšia spodná vrstva nefunguje, ak sa oblečiete neúmerne podmienkam.

V tričku Evolutyon som počas pauzy na občerstvenie a vydýchanie napriek státiu bez pohybu ani raz nezažila výrazný pocit chladu (ako sa mi to stáva v niektorých tričkách zo 100 % polyesteru či polyamidu).

Evolutyon mi tepelným komfortom pocitovo trochu pripomínalo prírodné merino, lenže schne oveľa lepšie a rýchlejšie. Na hrudníku ani na chrbte som vôbec nepociťovala výraznú vlhkosť, ktorá sa nestíha odpariť, čo je pre výber základnej vrstvy kľúčové.

Na UYN Evolutyon sa naozaj netreba príliš naobliekať, čo som zistila hneď počas prvého testovacieho dňa, lebo tým zabijete jeho potenciál. Samozrejme, na hrebeni, kde už fúkal prudší nárazový vietor a občas aj snežilo, som si dala izolačnú bundu, ale ak šliapete lesom či v doline, skúste radšej udržiavať stabilné tempo pohybu a bundu si neste v batohu.

Najlepší efekt oblečenia UYN pocítite, ak sa naň nenaobliekate. Bundu si vezmite do batohu, ak by hore fúkalo.
Najlepší efekt oblečenia UYN pocítite, ak sa naň nenaobliekate. Bundu si vezmite do batohu, ak by hore fúkalo.

Mimochodom, vďaka mäkkým 3D panelom na bokoch a v oblasti bedier necítite tlak ani oder od bedrového pásu batoha a smelo si ho môžete pritiahnuť.

Ešte je nutné dodať, že po dolyžovaní, prezutí sa pri aute a šoférovaní domov som nemala nutkanie si tričko vymeniť za iné/suché/hrubšie a príjemný pocit z materiálu a tepelného komfortu pretrval až do príchodu domov.

Počas celého dňa, od ranného varenia čaju do termosky až po prípravu večere jednoducho ani neviete, že niečo máte oblečené. Takže netreba špekulovať, či a aké náhradné tričká si so sebou na šport ešte vziať.

Prečo som za test vďačná?

Priznávam sa bez mučenia, nie som veľký fanúšik takéhoto hi-tech dizajnu, preferujem skôr jednofarebné, viac ležérne textílie a sama by som sa pre UYN len na základe foky v e-shope asi nerozhodla. O to viac som rada, že spodné oblečenie UYN Evolutyon niekto vybral za mňa a napriek môjmu vkusu a tvrdohlavosti som dostala možnosť vyskúšať si ho na lyžiach, čo ma presvedčilo o jeho kvalite. Som totiž človek, ktorý sa pri výbere oblečenia veľmi ťažko rozhoduje. Všetko takzvane ofrflem a nič sa mi nepáči. Takže vedzte, že moja chvála Evolutyon je naozaj úprimná a určite ma v ňom uvidíte na svahu počas celej zimy. 

Oblečenie UYN hodnotíme (úprimne) veľmi pozitívne.
Oblečenie UYN hodnotíme (úprimne) veľmi pozitívne.

+ Vďaka kombinácii prírodného vlákna Natex vyvoláva oblečenie neuveriteľne príjemné pocity na pokožke.

+ Dokonalá termoregulácia a odvod potu vďaka kobinácii Coolvent a Drylight.

– Mám výšku 177 cm a 70 kg, ale k telu trochu neúmerne dlhé ruky. Som zvyknutá, že takmer na všetkom, čo mi je dobré na šírku, sú mi rukávy krátke, takže som si aj pri Evolutyon vybrala veľkosť L. Preto je večná škoda, že výrobcovia športového oblečenia neponúkajú každú veľkosť aspoň v dvoch dĺžkach, aby si dokonale padnúce oblečenie vybrali aj vyše 180 cm vysoké štíhle ženy, aj nízke, ale objemnejšie.  

UYN EVOLUTYON

Ideálne pre vysokoaeróbne aktivity v miernych podmienkach, ako napríklad skialpinizmus.

Chcete vedieť viac? Informácie o inovatívnych produktoch, technológiách a miestach predaja nájdete na www.uynsports.com.

1/1
Zavrieť reklamu