Pečte s nealko pivom. Vyskúšajte recepty na buchty, slané paličky, muffiny a čokoládovú bábovku.

13. marca 2021
Pivové recepty. Foto: Shutterstock

Zlatistý, ale aj tmavý mok dokáže pridať jedlu nečakanú iskru a kulinársky pôvab. Chmeľ dodáva horkosť, sviežosť a príjemnú arómu a slad sladkosť. Prinášame vám päť nenáročných receptov, na ktorých si môžete vyskúšať pečenie s nealko pivom.

Pivo obsahuje pivné kvasnice, vďaka čomu sa výborne hodí aj na pečenie múčnikov. Do pečiva pridávame skôr sladšie pivo, s jeho pomocou získa jemnejšiu textúru a chrumkavejšiu kôrku. Čím dlhšie sa varí jedlo s pivom, tým výraznejšia je jeho chuť. Platí to najmä pri silne chmeľových pivách, ktoré sa vedia s chuťou jedál naozaj pohrať. Horká chuť chmeľu ide dokopy najmä s krémovými alebo syrovými jedlami, ale paradoxne sa hodí aj k sladším jedlám.

Vedeli ste to?

Ak si potrebujete sadnúť za volant alebo máte v pláne ponúknuť abstinentov, alkohol pri varení radšej vynechajte alebo do jedla pridajte nealko pivo. Dokáže tie isté kulinárske zázraky a môžete variť a piecť bez obáv, že v jedle po alkohole ostanú stopy.

Zelený chmeľ. Foto: Shutterstock

Pivo má svoju typickú chuť vďaka chmeľu, ktorý má viaceré veľmi pozitívne účinky. Napríklad pôsobí mierne uvoľňujúco, preto môže zmierniť problémy so zaspávaním. Má to však háčik. Ak siahnete večer po klasickom pive, alkohol sa môže podpísať pod kvalitu spánku. Ak dostanete neodbitnú chuť na niečo malé, dajte prednosť radšej nealkoholickému pivu, či už v pohári alebo v jedle samotnom.

Zaujímavé je, že chmeľ nebol odjakživa súčasťou pokrmov len v „tekutom stave“. Rimania ho konzumovali priamo. Mladšie výhonky si pripravovali ako šalát s trochou octu, soli a čierneho korenia. Staršie výhonky varili ako špargľu, robili z nich vývar alebo omáčky.

Na obed: Pivné buchty

Pivné buchty. Foto: Shutterstock
Pivné buchty. Foto: Shutterstock

Suroviny:

  • 300 g hladkej múky
  • 300 g hrubej múky
  • 250 ml nealkoholického piva Birell Svetlý
  • 1,5 lyžičky soli
  • 1/2 kocky čerstvého droždia alebo sušené droždie
  • 100 ml vody
  • 1/2 lyžičky cukru

Postup:

  1. Do misy nasypeme múku, do stredu spravíme jamku, do ktorej dáme rozdrobené droždie, posypeme cukrom, zalejeme vodou a necháme 10 minút postáť.
  2. Pridáme pivo izbovej teploty, soľ a vypracujeme polotuhé nelepivé cesto.
  3. Poprášime múkou a necháme vykysnúť.
  4. Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na osem častí. Každú časť ešte raz premiesime, naukladáme do vymastenej formy a necháme podkysnúť.
  5. Dáme piecť na 180 °C na 20 až 30 minút podľa rúry.

Birell Svetlý

Birell svetlý

Birell sa ako jediné nealkoholické pivo varí neprerušeným procesom vďaka unikátnym kvasinkám Birell. Presne tak, ako vznikajú tie najlepšie české pivá. Kvalitná voda, jačmeň upravený vo vlastných sladovniach a žatecký
chmeľ majú zásluhu na plnej chuti bez kompromisov.

Príloha k mäsu: Pivné muffiny so syrom

Domáce pivové muffiny. Foto: Shutterstock
Domáce pivové muffiny. Foto: Shutterstock

Suroviny:

  • 280 g hladkej múky
  • 1 lyžicu cukru
  • 1 lyžicu prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky čerstvého mletého čierneho korenia
  • 60 g masla
  • 1 vajce
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 320 ml nealkoholického piva Birell Svetlý
  • 150 g strúhaného syra

Postup:

  1. Zmiešame všetky sypké suroviny: múku, cukor, prášok do pečiva, soľ, čierne korenie.
  2. V druhej miske vyšľaháme vajce s rozpusteným a následne schladeným maslom a dijonskú horčicu.
  3. K cestu jemne zašľaháme tmavé pivo a keď pena opadne, pridáme nastrúhaný syr a suchú zmes.
  4. Cesto rozdelíme do foriem na muffiny a pečieme v rúre predhriatej na 200 °C okolo 20 minút do zlatohneda.

Chutný snack: Slané pivné trojuholníčky

Slané trojuholníčky. Foto: Shutterstock

Suroviny:

  • 200 g strúhaného tvrdého syra
  • 300 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 1 prášok do pečiva
  • 160 ml nealkoholického piva Birell Zelený Jačmeň izbovej teploty
  • talianske bylinkové korenie (oregano, tymián, bazalka, rozmarín)
  • soľ
  • rasca
  • 1 žĺtok na potretie

Postup:

  1. Zmiešame múku s maslom a práškom do pečiva na mrveničku. Potom pridáme soľ, koreniny a po troche pridávame pivo. Vymiesime hladké cesto, ktoré prisolíme podľa chuti.
  2. Cesto zabalíme do fólie a dáme na jednu hodinu odpočívať do chladničky. Keď cesto vyberieme, rozdelíme ho na dve časti. Každú rozvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu 25 x 35 na hrúbku zhruba 5 mm. Cesto preložíme na plech, popicháme a nakrájame na trojuholníčky.
  3. Každý trojuholník potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme rascou a soľou.
  4. Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 180 °C zhruba 20 minút dozlatista.

Birell Zelený Jačmeň

Birell Zelený jačmeň

Osviežujúci nápoj na báze svetlého nealkoholického piva Birell je výnimočný hlavne vďaka prítomnosti mladého zeleného jačmeňa, ktorý sa v posledných rokoch stáva symbolom zdravého životného štýlu. Výsledkom je horkejšie nealko pivo s výraznejšou pivnou chuťou a vôňou zeleného jačmeňa. Ak dbáte o svoje zdravie a zaujímajú vás nutričné hodnoty, navštívte stránku www.birell.sk.

Chutný snack: Syrovo-cesnakové pivné paličky

Syrovo-cesnakové paličky. Foto: Shutterstock
Syrovo-cesnakové paličky. Foto: Shutterstock

Suroviny:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička sušeného droždia
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3/4 šálky nealkoholického piva Birell Zelený Jačmeň izbovej teploty
  • 2 lyžice masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 g nastrúhaného parmezánu
  • 120 g mozzarelly

Postup:

  1. Zmiešame múku, droždie, prášok do pečiva, soľ, olivový olej a pivo. Poriadne dohladka premiesime a cesto necháme jednu hodinu kysnúť.
  2. V malej miske zmiešame pretlačený cesnak s rozpusteným maslom.
  3. Na plechu na papieri na pečenie vyformujeme cesto do kruhu s priemerom 30 cm. Necháme podkysnúť a znovu upravíme do požadovanej veľkosti. Potrieme cesnakovým základom.
  4. Pečieme v rúre predhriatej na 220 °C dozlatista 9 až 10 minút. Potom pridáme nastrúhané syry a ešte raz vložíme do rúry, kým sa syr neroztaví.
  5. Pred podávaním nakrájame na paličky.

Za odmenu: Čokoládová bábovka s pivom

Čokoládová bábovka s pivom. Foto: Shutterstock

Suroviny:

Na bábovku:

  • 185 ml nealkoholického piva Birell Polotmavý
  • 60 ml espressa
  • 1/3 šálky hrozienok
  • 200 g masla, 150 g tmavej čokolády, 250 g hladkej múky
  • ¾ lyžičky sódy bikarbóny, ½ lyžičky soli
  • 185 g trstinového cukru, 200 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 185 ml kyslej smotany
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 90 ml 30 % smotany na šľahanie
  • 1 lyžica masla
  • 115 g tmavej čokolády

Postup:

  1. Pivo, espresso alebo 60 ml vody a 1 kávovú lyžičku granulovanej kávy, prepláchnuté a nasekané hrozienka a maslo privedieme do varu a hneď potom odstavíme.
  2. Pridáme tmavú čokoládu, ktorá by mala obsahovať aspoň 60 % kakaa, a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí.
  3. V miske zmiešame všetky sypké suroviny: hladkú múku, sódu bikarbónu, soľ, trstinový a kryštálový cukor.
  4. V ďalšej miske vymiešame vajcia s kyslou smotanou a vanilkovým extraktom. Potom obsahy všetkých troch nádob spojíme dohromady.
  5. Rúru predhrejeme na 160 °C. Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Bábovku pečieme zhruba 45 až 50 minút.
  6. Po upečení bábovku necháme 15 minút chladnúť vo forme a potom vyklopíme.
  7. Kým vychladne, prichystáme si krém zo smotany na šľahanie, masla a čokolády, ktoré privedieme do varu. Zmes lejeme na bábovku, až keď začína tuhnúť.

Birell Polotmavý

Birell polotmavý

Spája v sebe charakteristickú pivnú horkosť Birellu Svetlého s karamelovými tónmi pražených sladov typických pre sladšie tmavé pivá. Rovnako ako Birell Svetlý je i Birell Polotmavý vyrobený pomocou špeciálne vyšľachtených kvasiniek, vďaka ktorým prechádza rovnakým varným procesom ako prvotriedne české ležiaky.

Text: Redakcia
Foto: Isifa/Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu