Klinika Runningu: Natiahnutý alebo natrhnutý sval

17. apríla 2021
Za natiahnutý alebo natrhnutý sval často môže pretrénovanie. Foto: Shutterstock

Pri neopatrnom pohybe si môžete neprimerane natiahnuť, a tým poškodiť vlákna vo vnútri pracujúceho svalu. Zranenia svalov sa môžu rôzniť svojou závažnosťou od drobných a stredných natiahnutí cez natrhnutia až po veľmi vážne pretrhnutia.

Natiahnutie aj natrhnutie či pretrhnutie svalu je zvyčajne spôsobené náhlou a silnou kontrakciou či natiahnutím, čo sa môže udiať napríklad pri prudkej zmene smeru pohybu či náhlej zmene tempa. Na vine môžu byť aj únava, nesprávna bežecká technika, pretrénovanosť, nedostatočné a nesprávne rozohriatie pred tréningom.

U bežcov sú najviac ohrozené svaly spodnej polovice nohy (dvojhlavý lýtkový sval a šikmý lýtkový sval), stehná (kvadriceps a hamstring), ale aj svaly zadku (sedacie svaly).

Za natiahnutý alebo natrhnutý sval často môže pretrénovanie. Foto: Shutterstock
Ak vás niečo bolí, prestaňte trénovať. Foto: Shutterstock

Aké sú symptómy?

Okolo postihnutého miesta sa vytvorí opuch, zbadáte začervenanie, všimnete si zníženú pohyblivosť poškodeného svalu. Počas cvičenia vám do poraneného miesta bude vystreľovať bolesť a rovnako aj vtedy, keď naň zatlačíte. Ak máte na nohe sval pretrhnutý, bolesť bude neznesiteľná, nebudete sa môcť hýbať ani sa nedokážete na danú končatinu postaviť. Signálom, že máte problém, je aj prasknutie, ktoré v kritickej chvíli začujete.

Aká je liečba?

Okamžite zastavte. Aplikujte metódu RICE (rest – oddych, ice – ľad, compression – kompresia, elevation – zdvihnutie) a vyhľadajte lekársku pomoc.

Ak ste si natiahli hamstring na zadnej časti stehna alebo lýtkové
svaly, RICE aplikujte na vystretú nohu. Ak ste si poškodili kvadriceps, vyskúšajte nohu zohnúť.

Ak máte veľké bolesti a máte podozrenie, že ste si mohli sval nielen natiahnuť, ale rovno natrhnúť, nohu znehybnite a okamžite zamierte na pohotovosť. Lekár vám urobí potrebné vyšetrenia, pravdepodobne vás pošle na ultrazvuk a MRI. Odporučí vám, aby ste oddychovali, kým bolesť neustúpi.

V prípade menej vážnych natiahnutí vám lekár môže predpísať lieky proti bolesti a naordinovať vám chladenie postihnutého miesta a po niekoľkých dňoch vám povolí návrat k cvičeniu. Je možné, že vám odporučí návštevu fyzioterapeuta, ktorý vám ukáže cviky na posilnenie postihnutého svalu.

Ak nebudete svoje zranenie riešiť odborne, boľavý sval vám stuhne, nastane čiastočná strata mobility a utvorí sa jazvové tkanivo. Ak je zranenie vážne, pravdepodobne dostanete barly, aby ste končatinu počas liečby nepreťažovali. Kompletné pretrhnutie svalu si bude pravdepodobne vyžadovať chirurgický zákrok a po ňom aj rehabilitáciu.

Kedy sa vrátim k behu?

Za natiahnutý alebo natrhnutý sval často môže pretrénovanie. Foto: Shutterstock
Za natiahnutý alebo natrhnutý sval často môže pretrénovanie. Foto: Shutterstock

S mierne natiahnutým svalom sa k ľahkej záťaži budete môcť vrátiť už po niekoľkých dňoch.

Ak by vám však pohyb spôsoboval akúkoľvek bolesť, ihneď s ním prestaňte.

Stredne vážne natiahnutý či natrhnutý sval si môže vyžadovať až dva mesiace oddychu podľa toho, ktorý sval ste si poranili. Pretrhnutie, ktoré sa nezaobíde bez chirurgického zákroku, vás môže odstaviť až na pol roka. Stredne vážne poranenie lýtka si vyžaduje až trojmesačnú rehabilitáciu, pretrhnutý sval až šesť až deväť mesiacov dlhé zotavovanie.

Text: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu