Môže byť BARFovanie jednoduché?

3. mája 2021

Mnohí majitelia by so svojimi štvornohými kamarátmi radi prešli na surovú stravu, ale chýba im potrebná odvaha. So správnou doplnkovou výživou to teraz bude hračka!

BARF vznikol skrátením nemeckých slov, ktoré sa dajú preložiť ako „kosti a surová strava“. Priaznivci BARFovania tvrdia, že pes je pôvodom šelma, pre ktorú granulovaná strava nie je prirodzená, pretože psie trávenie bolo vždy primárne nastavené na surovú potravu.

Fanúšikovia BARF tvrdia, že mäso je prirodzeným zdrojom psej potravy, či už čerstvé od mäsiara, mrazené z mrazničky alebo z mäsových konzerv.

Asi najväčšou výhodou tohto stravovacieho systému je to, že máte pod kontrolou všetko, čo váš pes zje. To však so sebou prináša aj zodpovednosť, aby dostal všetky potrebné živiny, ktoré potrebuje.

Ak máte záujem o BARF, mali by ste to najprv prediskutovať s veterinárom. Ak váš štvornohý kamarát trpí napríklad ochorením pečene alebo obličiek, BARFovanie preňho nie je vhodné. Akási neistota pri kŕmení surovým mäsom prevláda aj v súvislosti s hygienou, parazitmi a baktériami. Preto je dôležité, aby ste si našli dôveryhodný zdroj (mäsiara, ktorého poznáte), a zodpovedne s mäsom zaobchádzali (napríklad pri skladovaní). Musíte sa naučiť žiť s tým, že všetky zložky, ktoré treba pridať k mäsu, aby dostal psík vyváženú stravu, nenájdete v papierovom vreci niekde v skrini.

Na vytvorenie vyváženej dávky okrem mäsa budete potrebovať veľa rôznych prísad: sacharidy, tuky a oleje, minerály a vitamíny. A to sa môže zdať ako hotová veda!

Riziká kŕmenia surovým mäsom:

  • Populárne časti jatočných tiel, ako sú pľúca alebo vemeno, pozostávajú hlavne zo spojivového tkaniva, a preto sú ťažko stráviteľné. Výsledkom môže byť nadúvanie, hnačka a tomu zodpovedajúce nepohodlie.
  • Príliš veľa bielkovín, v dôsledku vysokého obsahu mäsa v prídeloch, môže poškodiť pečeň a obličky!
  • Podľa jednej mníchovskej štúdie bol v približne 60 percentách testovaných kŕmnych plánov BARF nedostatok vápnika.
  • Kŕmenie potravinami, ktoré nie sú vhodné pre psov v surovom stave, ako sú fazule alebo určité druhy rýb.

Bezpečnou a jednoduchou alternatívou najmä pre začiatočníkov v BARFovaní sú veľmi kvalitné doplnkové krmivá BELCANDO® Mix it GF, ktoré sú presne prispôsobené potrebám psov. Tento výživový koncept tak môžete testovať a spoznávať bez rizika, že vášmu štvornohému miláčikovi bude niečo chýbať. Odborníci na BARF zasa profitujú z jednoduchého používania a úspory času. Odhliadnuc od vysokých nákladov si kŕmenie surovým mäsom vyžaduje dostatok čerstvých surovín a veľa prípravy.

BELCANDO® Mix it GF pozostáva z bezzrnných, bezmäsitých kŕmnych krokiet, ktoré optimálne a vyvážene kombinujú všetky potrebné živiny
a vlákninu. Stačí zmiešať dve tretiny mäsa s doplnkovým krmivom a BARF je hračka.

Doplnkové krmivo Mix It GF neobsahuje obilniny ani lepok, namiesto toho sú sacharidy pridané prostredníctvom amarantu a bezlepkovej zeleniny. Nájdete v ňom napríklad chia semienka bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, dôležité pre zdravú pokožku a srsť.

V krmive sa nachádza zooplanktón, dôležitý stavebný kameň pre tkanivo a chrupavky a na podporu črevnej flóry a zlepšenie stráviteľnosti sa používajú pivné kvasinky, karob, repné lupienky a špeciálna bylinná zmes. Výťažok z juky znižuje nepríjemné pachy a má prebiotický účinok. Čerstvý hydinový tuk, ktorý sa zavádza do krokiet vákuovým procesom, slúži ako nosič chuti.

Ako vidíte, pre vyváženú stravu psa je dôležitá široká škála zložiek a surovín, vďaka nim však prežije dlhý život v dobrej kondícii. Ďalšie dôležité informácie nájdete na: www.belcando.sk

1/1
Zavrieť reklamu