Výživové trendy 2021

3. mája 2021
Výživa. Foto: Shutterstock

Možno to znie ako veľké klišé, ale naše zdravie by malo byť vždy na prvom mieste. V posledných ťažkých mesiacoch mnohí z nás zmenili nielen svoje priority, ale aj životný štýl, čo spôsobilo revolúciu v oblasti výživy a stravovacích návykov.

Poďte sa s nami pozrieť na trendy, ktoré tento rok budeme pociťovať najintenzívnejšie.

1 Prípravky na podporu imunity

Podľa prieskumu spoločnosti Market Research vyše 50 percent ľudí začalo vlani užívať väčšie množstvo výživových doplnkov na podporu imunity oproti roku 2019. Očakáva sa, že trh s doplnkami na posilnenie imunity bude aj naďalej prekvitať. Nevýhodou je, že dokázať sa zorientovať v záplave (ne)účinných produktov bude zasa o niečo náročnejšie.

Týmto trendom sa inšpiroval aj potravinársky priemysel, ktorý bude vyrábať produkty s pridanými živinami na podporu imunity a celkového zdravia. Medzi nimi by mal dominovať najmä zinok, selén, vitamín C a vitamín D. Zvýši sa aj predaj doplnkov vyrobených na rastlinnej báze, ako je echinacea, baza, zázvor či kurkuma.

2 Dôraz na psychické zdravie

S príchodom pandémie sa naše duševné zdravie prudko zhoršilo. O tejto téme sa, našťastie, hovorí čoraz viac, vďaka čomu sme ochotnejší požiadať o pomoc. Hladina stresu a úzkosti má priamy súvis s naším životným štýlom, preto ju dokážeme ovplyvniť napríklad aj stravou. Stres môže pomôcť zmierniť pravidelná konzumácia potravín bohatých na antioxidanty, vitamíny skupiny B, minerály, najmä horčík a zinok, vlákninu, zdravé tuky a probiotiká. Častejšie sa budeme stretávať aj s potravinami, výživovými doplnkami a funkčnými nápojmi s obsahom bylinných extraktov a látok, ktoré pomáhajú zlepšiť spánok.

V rámci spestrenia jedálnička si môžete (bez výčitiek) dopriať nový nealkoholický Zlatý Bažant Radler 0,0% Extra Svieži. Ide o 100% prírodný produkt bez pridaného cukru, konzervantov a umelých farbív. Na výber máte z dvoch nových príchutí – citrón a grapefruit. Dobre vám padne najmä po športovom výkone, ale aj kedykoľvek počas dňa na zahnanie smädu.

3 Lokálne a eko-friendly potraviny

Očakáva sa, že v nasledujúcom roku sa budeme ešte viac zamýšľať nad tým, odkiaľ jedlo pochádza a aký má vplyv na životné prostredie. Namiesto hádok vegánov s „mäsožrútmi” budeme svedkami diskusií o tom, ktoré potraviny negatívne vplývajú na klimatické zmeny. Strašiakom totiž nie je len hovädzie mäso, ale aj niektoré rastlinné produkty. Tento rok bude priať flexitariánom, ktorí sa riadia pravidlom: z každého niečo, no všetko s mierou.

Tento rok bude priať flexitariánom, ktorí sa riadia pravidlom: z každého niečo, no všetko s mierou. Foro: Unsplash
Tento rok bude priať flexitariánom, ktorí sa riadia pravidlom: z každého niečo, no všetko s mierou. Foro: Unsplash

S tým súvisí aj dopyt po lokálnych produktoch. Podľa prieskumu spoločnosti Kantar z minulého roka až 52 percent respondentov uviedlo, že si začalo viac všímať pôvod potravín, ktoré nakupujú. Domáce produkty sú totiž častokrát čerstvejšie a ich výroba je ohľaduplnejšia k životnému prostrediu. V kontexte ekonomických dôsledkov koronakrízy bude podpora lokálneho trhu ešte významnejšia. 

4 Koniec diétam

Na detoxy a reštriktívne (napríklad paleo či keto) diéty sa v poslednej dobe zniesla silná vlna kritiky. Čoraz viac z nás si uvedomuje, že nie sú udržateľné z dlhodobého hľadiska a prinášajú viac negatív ako benefitov. Navyše v reklamách sa často spájajú s dokonalým telom a životným úspechom, čo môže mať negatívny vplyv na mladé dievčatá.

Namiesto diét zdravá strava. Foto: Unsplash
Namiesto diét zdravá strava. Foto: Unsplash

Do povedomia verejnosti sa, naopak, dostávajú relevantné fakty od výživových poradcov, ktorí vyzdvihujú vyváženú stravu a malé, postupné zmeny. Pandémia spôsobila, že sme začali myslieť najskôr na svoje zdravie, až potom na štíhlu líniu. A začali sme byť všímavejší aj k iným dôležitým aspektom, ako je tradícia, kultúra či potešenie z jedla.

Foto: Unsplash, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu