5 šikovných tipov, ako sa starať o svoje cyklistické okuliare

5 šikovných tipov, ako sa starať o svoje cyklistické okuliare

Cyklistické okuliare sú ako čelné sklo na aute či motorke s tým rozdielom, že ho máte na hlave. Nielen, že chránia vaše oči pred škodlivým UV žiarením, ale cyklistické okuliare vás ochránia aj pred dažďom, vetrom, prachom, kamienkami či nepríjemným hmyzom.

Preto by ste mali so svojimi kvalitnými cyklo okuliarmi zaobchádzať opatrne. Veď nakoniec, vedia vám poslúžiť dlhú dobu. 

1. Vyberte si okuliare, ktoré vám vyhovujú

Najlepšie okuliare sú tie, ktoré chcete nosiť neustále, aj keď práve nesedíte na bajku. Okrem toho, že pristanú vašej tvári by mali byť aj pohodlné a predovšetkým, musia dobre sedieť, aby sa vám počas jazdy nekĺzali na špičku nosa. Čo je dôležité spomenúť, okuliare musia byť funkčné. Cestní a horskí cyklisti uprednostňujú okuliare s užším rámom a veľkým zorným poľom. Trailoví jazdci si skôr zvolia okuliare s robustnejším rámom, ktorý poskytuje väčšiu ochranu. Cyklistické okuliare BBB BSG-65PH FUSE  kombinujú to najlepšie z oboch svetov. Majú buď trojicu vymeniteľných skiel, alebo fotochromatické samostmievacie sklá, moderné takmer ploché Torické sklo, ktoré je dostatočné veľké pre neprekonateľný výhľad. Cyklistické okuliare BBB Fuse sú vyrobené z prvotriedneho nerozbitného Grilamidu.

2. Jednoduchá starostlivosť 

Dôležitú úlohu pri starostlivosti o cyklistické okuliare zohráva čistenie šošoviek na okuliaroch. Tie nevydržia hodnoty pH čistiacich prostriedkov a preto ich zväčša poškodzujú. Najlepšie je preto okuliare čistiť vlažnou vodou a trochou tekutého mydla alebo jarou. Ak sú sklá znečistené prachom alebo blatom, najprv ich opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste ich zbavili pevných častíc, ktoré by mohli sklá pošrkiabať. Následne na sklá nanesiete kvapku koncentrátu, ktorý prstami z oboch strán namydlíte a vodou len opláchnete. Najideálnejšie je však použiť čistiacu handričku na okuliare, ktorá sa dodáva spolu s okuliarmi. 

3. Používajte handričku 

Aj keď je veľmi lákavé a najjednoduchšie vyčistiť si špinavé miesto na okuliaroch rohom trička, nerobte to. Niektoré cyklistické dresy majú všitú špeciálnu handričku, ktorá vám okuliare pomôže správne vyčistiť. Obzvlášť dávajte pozor na čiastočky prachu či nečistoty, ktoré sa zachytili na okuliare či dres, aby vám sklá pri nesprávnom čistení zbytočne nepoškriabali a nepoškodili. Najlepšie čo pre svoje okuliare môžete urobiť je, že ich vyčistíte špeciálnou handričkou, ktorú dostanete pri kúpe okuliarov vo forme prepravného vrecúška. 

Niektoré cyklistické tričká majú všitú špeciálnu handričku na čistenie okuliarov.
Niektoré cyklistické tričká majú všitú špeciálnu handričku na čistenie okuliarov.

4. Dbajte na bezpečnosť 

Väčšina cyklistov si svoje okuliare “bezpečne” odkladá do zadných vreciek cyklistických dresov. Ak si nechcete okuliare kupovať každú alebo každú druhú sezónu, nerobte to. Cyklistické okuliare sa väčšinou dodávajú s malým úložným vreckom, ktoré je najlepšie pre ich uloženie. 

5. Fotochromatické šošovky a lesy 

Niektoré modely sú vybavené fotochromatickými sklami. Ide o sklá, ktoré sa stmavia, keď je svetlo silnejšie a zosvetľuje sa, ak vojdete napríklad do tmavého lesa.

Takéto okuliare sú ideálnym riešením aj pre cyklistov, ktorí jazdia v tmavom prostredí. Pohľad na svet a cyklistickú trasu určite ocenia predovšetkým horskí cyklisti, ale aj tzv. gravel jazdci, ktorí sa na bajku dostanú hlbšie do lesa. Na takúto jazdu sú ideálne cyklistické okuliare BBB BSG-61 PH COMMANDER. Okrem futuristického dizajnu rámu poskytujú pohodlné usadenie na tvári s ľahkým systémom výmeny skiel. Majú polykarbonátové fotochromatické sklá s priepustnosťou svetla 85 -17 %. Pri zvyšovaní intenzity svetla automaticky stmavnú. Tieto sklá sú obohatené o špeciálny systém prúdenia vzduchu a vrstvou proti zahmlievaniu na vnútornej strane. Okrem toho majú sklá hydrofóbny povlak, takže ani dážď či sneh vás v jazde nezastaví.

Existuje množstvo situácií, keď nejazdíte na ostrom slnku a kde sú PH sklá dokonalým riešením pre meniace sa svetelné podmienky.

Cyklistické okuliare nie sú lacnou záležitosťou, preto je dôležité, aby ste sa o ne starali s rovnakou láskou, ako sa staráte o svoj bicykel. 

Foto: BBBcycling

1/1
Zavrieť reklamu