Bioaktívna kurkuma

5. mája 2021
Jedna štúdia preukázala, že čierne korenie zlepšuje vstrebávanie kurkumínu až o tisíc percent.

Kurkuma je silná protizápalová bylina z juhovýchodnej Ázie, ktorá sa po stáročia používa na liečbu rôznych ochorení. Niekedy sa nazýva aj „indický šafran“, pretože má krásnu zlatistú farbu. Spoznajte štyri hlavné benefity kurkumy.

Účinnou zlúčeninou kurkumy je kurkumín, ktorý je predmetom výskumu pre svoju schopnosť pôsobiť preventívne proti chorobám a zároveň pomáhať pri samotnej liečbe. Len pre zaujímavosť, kurkuma kúpená v obchode obsahuje sotva dve až tri percentá kurkumínu.

Jedna štúdia preukázala, že čierne korenie zlepšuje vstrebávanie kurkumínu až o tisíc percent.

1. Protizápalový efekt a podpora optimálnych mozgových funkcií

Zápal je príčinou mnohých zdravotných stavov, ako je metabolický syndróm, srdcové ochorenia a dokonca aj rakovina. Tiež sa ukázalo, že zohráva hlavnú úlohu pri poklese kognitívnych funkcií. V týchto situáciách kurkuma ponúka svoje funkčné protizápalové vlastnosti, ktoré majú ochranný účinok pre náš mozog. Kurkuma dokáže zvrátiť niektoré biochemické zmeny spojené so starnutím mozgu a eliminovať výskyt ťažkých kovov v tele. Nemá takmer žiadne vedľajšie účinky a organizmu neškodí ani vo vysokých dávkach. Čím častejšie ju zahrniete do vašej stravy, tým lepšiu prevenciu proti vzniku degeneratívnych ochorení vám poskytne.

2. Posilnenie imunity a boj proti voľným radikálom

Kurkuma je silným potenciálnym antioxidantom. Ukázalo sa, že zvyšuje antioxidačnú kapacitu organizmu a pomáha bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi. To je obzvlášť dobré pre imunitný systém, ale aj pre funkciu mozgu. Kurkuma posilňuje prirodzenú antioxidačnú kapacitu organizmu a obranný systém. Antigénové vlastnosti kurkumy prospievajú aj vzhľadu tým, že chránia pokožku pred poškodením voľnými radikálmi, ako sú napríklad látky znečisťujúce životné prostredie. Pokojne si pridajte jednu či dve lyžičky kurkumy do vášho obľúbeného smoothie alebo vyskúšajte bioaktívne kurkuma latte s ghee a MCT olejom.

3. Posilnenie imunitného a kardiovaskulárneho systému

Protizápalové, antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti kurkumínu robia z kurkumy zdravie podporujúcu potravinu. Kým samotný kurkumín sa do krvného obehu vstrebáva ťažšie, pri konzumácii s čiernym korením sa jeho absorpcia zvyšuje vďaka účinnej látke čierneho korenia zvanej piperín. Jeden z osvedčených receptov je studený čaj so zázvorom a štipkou čierneho korenia. Overený a jednoduchý recept na zlepšenia trávenia a posilnenie imunity je aj kombinácia jednej lyžičky Turmeric mixu s lyžičkou Powerlogy BIO Ghee, ktoré sa rozmiešajú v 50 mililitroch horúcej vody.

Kurkumín pomáha zmierniť veľa rizikových faktorov, ktoré stoja za kardiovaskulárnymi chorobami. Jeho najväčší prínos spočíva v zlepšení funkcie endotelu, vnútornej výstelky ciev. Niekoľko štúdií naznačuje, že kurkumín v tomto prípade možno porovnávať so samotným cvičením.Ak ste si teda zasa nestihli zacvičiť, pridajte do vášho smoothie aspoň jednu či dve lyžičky kurkumy.

Kurkumín má na zlepšenie cievnej výstelky rovnaký efekt ako cvičenie.

4. Zlepšenie trávenia a problémov s mikrobiómom

Nie nadarmo sa hovorí, že tráviaci trakt zodpovedá za 80 percent imunitného systému. Črevný mikrobióm je súhrn baktérií v hrubom čreve, ktoré majú na starosti premenu nestráviteľných zvyškov potravín, najmä vlákniny, na ďalšie metabolity a plyny. Určite si dokážete predstaviť, akú paseku dokáže narobiť narušená črevná mikroflóra. Tento stav sa nazýva disbióza a má širokú škálu vplyvov na náš organizmus. Črevnú mikroflóru dokáže narušiť dlhodobý nezdravý životný štýl, stres, častá konzumácia alkoholu, cukru, bielej múky a v zásade všetkého, čo pre nás nie je prirodzené.

Problémy s najväčšou pravdepodobnosťou pocítite aj po užívaní antibiotík či niektorých ďalších liekov. Aj v tomto prípade vie byť kurkuma maximálne nápomocná. Napríklad slepačí vývar s kurkumou je hotový liek a pôsobí ako balzam na tráviaci trakt.

Jedna štúdia preukázala, že čierne korenie zlepšuje vstrebávanie kurkumínu až o tisíc percent.

Kurkuma a kurkumín boli podrobené štúdiám na zvieratách a ľuďoch aj pre úlohu, ktorú zohrávajú pri liečbe rakoviny a v prevencii tvorby rakovinových buniek.

Kurkuma je naozaj všeliek a vytŕča z radu byliniek. Môže sa popýšiť svojimi pestrými účinkami na naše zdravie, a preto ju vedci často radia k adaptogénom, ktoré pomáhajú vyrovnávaťnašu hormonálnu sústavu.Nie nadarmo ju v Indii nazývajú prírodným antibiotikom. Kurkuma, či už vo forme prášku alebo koreňa, by preto nemala chýbať v žiadnej domácnosti. No a keďže často pochádza z Indie, jednoznačne ju odporúčame v BIO kvalite.

Tipy na využitie kurkumy vo vašej kuchyni

Kurkuma je charakterizovaná ako korenie. Aktívna zložka kurkumy kurkumín je veľmi dobre rozpustná v tukoch, preto vyskúšajte jednu z troch najlepších kombinácií:

  • Indický prístup: kurkuma + ghee
  • Stredomorský prístup: kurkuma + olivový olej + maslo
  • Biohackerský prístup: kurkuma + MCT olej + mandľové mlieko alebo kešu maslo

Powerlogy kurkuma latte

Powerlogy kurkuma latte

Suroviny:

Postup:

Nápoj zohrejte ako teplé mlieko a poriadne vymixujte tyčovým mixérom.

www.powerlogy.sk

Foto: Powerlogy, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu