Neničte si kolená. 4 body, ako si pri behu udržať zdravé kolená.

Kolená. Foto: Shutterstock

Bolesti kolien vás môžu potrápiť bez ohľadu na vek a ak sa dopúšťate nasledujúcich štyroch chýb, môžete sa na ne „tešiť“ s takmer stopercentnou istotou.

Chyba 01: Vynechávate rozcvičku

Je nám jasné, že ste takí zaneprázdnení, že vám je každá minúta drahá a tiež chápeme to, že chcete z bežeckého tréningu vyťažiť maximum. Ak doň však skočíte rovnými nohami, koledujete si o veľmi tvrdý dopad. Správna rozcvička totiž premazáva kolenné kĺby, do kolien dopravuje synoviálnu tekutinu (kĺbový maz), zlepšuje elasticitu svalov aj prísun kyslíka do kolien. Tým sa znižuje riziko zranenia.

Chyba 02: Máte kilá navyše

Keď so sebou nosíte kilá, ktoré na vašom tele nemajú čo hľadať, najviac tým trpia vaše kolená. Pri každom kroku – a predovšetkým vtedy, keď kráčate po schodoch nahor – sa musí vaše telo vyrovnávať so záťažou niekoľkonásobne vyššou, ako je hmotnosť vášho tela. Táto zvýšená záťaž znamená neprimeranú námahu pre kolená, postupné opotrebúvanie kolennej chrupavky a zvýšené riziko zranenia.

Chyba 03: Beháte priveľa

Chápeme, že športujete preto, aby ste boli štíhli a zdraví, ak však beháte priveľa priskoro, môžete si poškodiť kolená.

Chrupavky vnímajte ako pneumatiky na vašom aute. Ak by ste na nich jazdili každý deň kvantá kilometrov, určite by sa opotrebovali rýchlejšie, než je zdravé.

Pneumatiky si ľahko zadovážite nové, s kolennými chrupavkami to však už také jednoduché nie je a ich opotrebením si môžete privodiť artritídu.

Ak beháte priveľa, chrupavky opotrebujete oveľa skôr. Foto: Shutterstock
Ak beháte priveľa, chrupavky opotrebujete oveľa skôr. Foto: Shutterstock

Chyba 04: Prekračujete svoje hranice

Chcete sa zrýchliť a vybudovať si vytrvalosť, to je jasné. Ak to však s cvičením preháňate a cítite sa po ňom vyčerpaní, ohrozujete svoje zdravie. Keď ste unavení, zaťažujete iné časti kolien, čo môže viesť k zraneniu. Poznanie vlastných limitov je teda kľúčové.

Text: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu