Naučte pleť starnúť pomaly

17. júna 2023
Pleť. Foto: Shutterstock

Ani mladistvý duch vás neuchráni pred prvými príznakmi starnutia pleti, ktoré sa môžu objaviť už po tridsiatke. Strata pružnosti a prvé vrásky – hlavne to so sebou nevzdávajte!

Vedeli ste, že až 40 percent žien, ktoré nakupujú kozmetické výrobky, má vyše 50 rokov? A ktorá z nich si chce kúpiť niečo „proti starnutiu“?

Aj preto sa výrobcovia kozmetiky začali zameriavať na špecifické problémy pleti. Ak máte unavené partie okolo očí a sotva 25, môžete začať používať krém pre 30+. Niekoľkokrát do roka si dokonca všetky môžeme dopriať anti-ageingovú kúru a siahnuť po kréme alebo sére, ktoré je určené ženám o kategóriu vyššie, než do ktorej patríme.

Je to tak, vrásky sa objavia už po tridsiatke. Do akej miery pokožka odhalí váš vek, závisí od genetiky a prostredia, ale aj od starostlivosti, ktorú jej venujete. Vrásky nie sú príznakom zdravotného problému, takže záleží len na vás, akú predstavu máte o svojom výzore.

Bráňte sa proti znečistenému ovzdušiu

Dnes je odborníkom jasných niekoľko vecí. Napríklad, že na vzhľade pleti sa podpisuje najmä znečistené ovzdušie a slnečné žiarenie.

Externé faktory spôsobujú až 80 percent predčasného starnutia pleti. Sú to nepriatelia číslo jeden, ktorí dokážu bariéru, ktorá nás chráni pred vonkajším prostredím, jednoducho zdolať.

Dostávajú sa do hlbších vrstiev pokožky a tam môžu spôsobovať zmeny na bunkovej úrovni. Spôsobujú predčasné starnutie, škvrny a vrásky, citlivosť, stratu hydratácie a elasticity, preto by ste im to mali čo najviac skomplikovať.

Znečistené ovzdušie a slnečné žiarenie spôsobujú až 80% predčasného starnutia pleti. Foto: Shutterstock
Znečistené ovzdušie a slnečné žiarenie spôsobujú až 80% predčasného starnutia pleti. Foto: Shutterstock

Vysoké SPF je nutnosť! Rovnako ako krémy plné antioxidantov – v kozmetike je to najmä vitamín A, E a C. Dôležitá je aj hydratácia. Nenechajte sa však pomýliť, produkty by nemali obsahovať vysoký podiel vody (pleť by ešte viac vysušili), ale rastlinné oleje, ktoré pokožku hydratujú do hlbších vrstiev.

Nakŕmte svoje baktérie

Vedeli ste, že základ zdravej pleti tvorí asi miliarda mikroorganizmov? Asi 10 000 z nich udržuje perfektnú rovnováhu vnútri aj na povrchu pleti, kde vytvárajú prirodzený obranný systém, ktorý chráni pleť pred patogénmi.

Stres, nervozita, životospráva majú vplyv na delikátnu mikroflóru pleti a súčasne ovplyvňujú úroveň hydratácie pleti. Dôsledky? Nielen citlivosť, ale aj predčasné starnutie.

Vysoké SPF je nutnosť. Foto: Shutterstock
Vysoké SPF je nutnosť. Foto: Shutterstock

Probiotické a prebiotické zložky pomáhajú optimalizovať prirodzený ekosystém pleti. A pretože nikto z nás nemá rovnaký mikrobióm, ponúkajú základy pre hyperpersonalizované kozmetické produkty, ktoré sú doslova ušité na mieru jednotlivej pokožke.

To, čo potom vaše „dobré baktérie“ potrebujú, sú prebiotiká. Vďaka výrobkom s ingredienciami ako ovos, kvasnice alebo jogurt môže na vašej pleti nastať opäť rovnováha.

1/2
Zavrieť reklamu