Škoricové uzlíky alebo osie hniezda

15. mája 2021
škoricové uzlíka. Foto: Shutterstock

Recept na škoricové uzlíky alebo osie hniezda. Cesto si ideálne pripravíme deň vopred a necháme kysnúť. Vedeli ste, že škorica obsahuje veľa antioxidantov?

Suroviny:

Cesto:

  • 500 g špaldovej hladkej múky
  • 1 vajce
  • 270 ml mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • kôra z 1 citróna
  • 50 g trstinového cukru
  • 70 g masla
  • 1 lyžička soli

Náplň:

  • 100 g roztopeného masla
  • 60 g škoricového cukru
  • 80 g trstinového cukru

Na potretie:

  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 50 g trstinového cukru
Škoricové osie hniezda. Foto: Shutterstock

Postup:

  1. Cesto si pripravíme ideálne deň vopred. Vymiesime preosiatu múku, vajíčko, mlieko, droždie a nastrúhanú kôru z umytého citróna. Podľa potreby prilejeme 1-2 lyžice vody alebo mlieka.
  2. Do kompaktného cesta za stáleho miešania po lyžiciach pridávame cukor a zmäknuté maslo. Nakoniec prisypeme soľ a miesime ešte 5 minút. Dohladka vymiesené cesto, ktoré sa samo oddeľuje od stien misky, párkrát rukami natiahneme. Vložíme ho naspäť do misky, zakryjeme fóliou a necháme kysnúť cez noc v chladničke.
  3. Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske približne na veľkosť valčeka. Potrieme ho roztopeným maslom a posypeme zmesou škoricového a trstinového cukru. Cesto 2-krát preložíme, ako keď skladáme list. Pritlačíme a jemne rozvaľkáme.
  4. Takto pripravené ho nakrájame približne na 1 cm široké pásy. Pás natiahneme a zatočíme (každý koniec opačným smerom). Obmotáme
    dookola tak, aby konce zostali zospodku a tie zastrčíme do vnútra. Uzlíky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme asi 30 minút kysnúť pod utierkou.
  5. Potom ich potrieme zmesou vajíčka a soli a posypeme trstinovým cukrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.

Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu